Ingrijiri paliative

Totalitate a actiunilor destinate sa atenueze simptomele unei boli (intre care, in particular, durerea pe care aceasta o provoaca), fara a o vindeca totusi. ingrijirile paliative sunt acordate indeosebi bolnavilor aflati in faza terminala a unei boli incurabile.
- Ingrijirile fizice constau in punerea sub oxigen, in schimbarea pozitiilor bolnavului, in administrarea de medicamente si, eventual, in practicarea unor interventii chirurgicale de confort. Lupta impotriva durerii intense si continue pe care o provoaca, de exemplu, unele cancere in faza terminala se bazeaza pe administrarea de analgezice majore (opiacee), uneori administrate la cerere prin mici doze intrarahidiene (in lichidul cefalorahidian). Blocajul chirurgical, prin sectionarea unuia sau mai multor nervi, al influxului nervos care transmite durerea poate, de asemenea, sa fie avut in vedere.
- Compania psihologica permite lupta impotriva anxietatii, a depresiei, a fricii, a revoltei sau a regretului legat de apropierea mortii, sau contra rusinii cauzate de sentimentul de neputinta sau de gradul de decadere.

- Supraveghere: ingrijirile paliative pot fi acordate in unitati specializate, dar si la domiciliul bolnavului, de catre un personal format in acest scop, si in colaborare stransa cu familia si cu medicul curant.

Citeste si despre:

Durerea cronica in Ingrijirea paliativa Totul despre ingrijirea paliativa Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri Ingrijirea pacientilor muribunzi Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp Cancerul pancreatic Catalogul national de programe de studii complementare Insuficienta cardiaca Leucemia Ciroza hepatica