Horton (boala a lui)

inflamatie a unei artere temporale, sau a ambelor artere temporale, la partea de sus a tamplelor. boala lui Horton, relativ rara, afecteaza persoanele invarsta si cel mai des femeile.

simptome si semne - boala lui Horton se manifesta prin dureri de cap intense, localizate la o tampla sau la ambele, cauzata de inflamatia peretelui arterial. Uneori, aceste dureri sunt acompaniate de febra si de o stare generala proasta.

Diagnostic si evolutie - Diagnosticul se pune in urma unui examen sangvin, care evidentiaza o viteza de sedimentare ridicata, semn al unei inflamatii, si a unui examen histologic al tesutului arterial dupa biopsia arterei temporale, efectuata la spital sub anestezie locala. Principalul risc al bolii rezida in extensia rapida a inflamatiei la artera oftalmica, antrenand o obliterare a vaselor retinei sau ale papilei si orbirea.

tratament - Un tratament de urgenta cu corticosteroizi in doze mari trebuie sa fie intreprins. Acest tratament este urmat cu doze lent descrescande timp de mai multi ani sub supraveghere regulata a vitezei de sedimentare.

Sinonime: arterita temporala, boala lui Forestier.

Citeste si despre:

Apofizita calcaneana (Boala Sever) Contractura Dupuytren sau boala Vikingilor Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Boala vasculara periferica Boala von Willebrand Hemofilia (boala Christmas) Boala plamanului alb Boala Addison - insuficienta suprarenaliana lenta