Hernie a peretelui abdominal

Proeminenta a unei mici parti a continutului abdomenului prin peretele acestuia. hernia contine de cele mai multe ori tesut adipos, un fragment de intestin subtire si uneori al colonului, in mod exceptional apendicele sau un ovar.

Cauze - O hernie a peretelui abdominal este cauzata de o indepartare a fibrelor a muschilor abdomenului, prin care se exteriorizeaza un sac, zis sac herniar, format din peritoneu si acoperit de piele. Cauzele acestei dehiscente sunt fie congenitale (malformatie), fie dobandite, provocate printr-un efort intens sau repetat (ridicare de greutati), de o tuse cronica, de o luare mare in greutate sau de o interventie chirurgicala.

Simptome si semne - Hernia formeaza o tumefactie mai mult sau mai putin voluminoasa pe abdomen; ea poate fi abia vizibila sau poate sa nu proemineze decat in anumite momente. Ea iese sau creste in volum atunci cand creste presiunea abdominala (eforturile de tuse). Ea este reductibila: poate fi impinsa cu usurinta inapoi. Supla la pipait, ea este de cele mai multe ori nedureroasa.
Hernia risca totusi sa se complice brusc printr-o strangulatie; compresia tesuturilor si vaselor la nivelul coletului poate provoca atunci o ocluzie intestinala (oprirea tranzitului, varsaturi, balonare) daca hernia este formata de un fragment de intestin. Hernia, in acest caz, iese in permanenta, nu poate fi redusa si ramane tare si sensibila la palpare, semne carora li se adauga cele ale unei ocluzii intestinale (vomarea alimentelor, apoi bila verzuie, oprirea scaunelor).

Tratament - Bandajele herniare sunt aproape intotdeauna nerecomandabile, deoarece ele impiedica foarte rar o hernie sa iasa in afara si nu impiedica niciodata strangulatia lor. Interventia chirurgicala, denumita herniorafie, este singurul tratament al herniei.

Citeste si despre:

Hernia femurala Hernia hiatala Herniile Hernia inghinala Hernia ombilicala Hernia inghinala poate afecta viata sexuala? Ce este hernia ombilicala? Hernia epigastrica Hernia inghinala – semne, factori de risc, preventie Hernia inghinala - un fenomen tot mai des intalnit
Cere sfatul medicului ×