Dispareunie

durere survenind la femeie in timpul raporturilor sexuale. In general, se deosebesc dispareuniile de penetrare sau superficiale, care survin de la inceputul patrunderii penisului in vagin, si dispareuniile profunde, resimtite in burta atunci cand penetrarea este completa. De altfel, o dispareunie poate fi primara (survenind de la primele relatii sexuale), sau secundara (aparitia ca urmare a unui eveniment marcant, o nastere, de exemplu).
Cauzele unei dispareunii
sunt fie organice, fie psihologice. Dispareunia este adesea de origine afectiva, putand atunci traduce un refuz al placerii sexuale, un fel de conduita de autopedepsire, sau un dezgust fata de partener. Daca este vorba de o cauza organica, tratarea ei duce la disparitia durerii. In caz de dispareunie de origine afectiva, este necesara interventia unei psihoterapii, asociata sau nu cu unele tehnici de reeducare sexuala.

Citeste si despre:

Dispareunia si sangerarile din timpul contactului sexual Durerea ce apare in timpul contactului sexual (dispareunia) Infertilitatea Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Lubrefierea insuficienta a vaginului Tulburari la penetrare Reechilibrarea libidoului scazut Informatii de baza legate de problemele sexuale Vulvovaginita cu Chlamydia Fertilitate, disfunctii sexuale