Diagnostic preimplantator

ldentificarea unei anomalii genetice la un embrion multumita tehnicilor de fecundatie in vitro si de biologie moleculara. Diagnosticul preimplantator se adreseaza cuplurilor care doresc un copil si care au dat deja nastere unuia sau mai multor copii afectati de o boala genetica grava si incurabila.

Dupa ce s-a realizat o fecundatie in vitro si inainte de transferul embrionilor in uterul mamei, o celula din fiecare embrion este prelevata si analizata cu scopul de a detecta anomalia genetica respectiva. Se introduc in uterul femeii doar embrionii lipsiti de anomalie genetica.
Diagnosticul preimplantator este practicat in centre foarte specializate. Din cauza riscului unei derive eugenice (preselectia indivizilor „celor mai buni"), autorizarea fecundatiei in vitro face obiectul unor consultari pe plan legislativ in majoritatea tarilor Europei.

Citeste si despre:

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro Diagnosticul infertilitatii masculine Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Tehnicile de reproducere asistata - ART Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro Tipuri de teste genetice