Depresie la varstnic

depresia persoanei in varsta imbraca forme foarte diferite. Forma cea mai grava este melancolia de involutie, care se traduce printr-o suferinta morala intensa cu idei de prejudiciu si de persecutie, o ipohondrie (teama nejustificata de a fi bolnav), o deteriorare a starii generale. Alte forme se manifesta prin insomnie, prin tulburari de caracter, printr-o inchidere in sine, prin afectiuni psihosomatice diferite, uneori printr-o pseudodeteriorare intelectuala care poate simula o dementa.

tratament - Se face apel la electrosocuri in caz de melancolie de involutie si, de o maniera generala, la antidepresive si la unele sedative (neuroleptice, hipnotice nebarbiturice). In aceeasi masura cu psihotropele, sfatul medical ramane indispensabil. El il ajuta pe varstnic sa-si regaseasca statutul sau social, sa-si mentina aptitudinile psihice si fizice, chiar sa urmeze o evolutie creatoare.

Citeste si despre:

Depresia - tristetea patologica Depresia - optiuni terapeutice Malnutritia la varstnici Sanatate si siguranta pe timp de iarna la varstnici Mituri despre depresie Pierderea vederii este strans legata de depresie Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Gestionarea depresiei in timpul distantarii sociale Depresia rezistenta la tratament Cum combatem depresia prin alimentatie?
Cere sfatul medicului ×