Berger (boala a lui)

Boala cronica a glomerurilor renali, caracterizata prin prezenta imunoglobulinei A in aceste unitati filtrante. boala lui Berger afecteaza mai ales subiectii tineri, cu o neta preponderenta a celor masculini.

Simptome si semne - boala lui Berger poate sa se manifeste printr-o hematurie (prezenta de globule rosii in urina) vizibila cu ochiul liber, survenind adesea in paralel cu infectiile cailor aeriene superioare (laringe, faringe, fose nazale). In alte cazuri, afectiunea evolueaza fara simptome evidente; descoperirea sa, adesea intamplatoare, este urmarea unui examen care pune in evidenta o hematurie microscopica, uneori asociata cu o slaba proteinurie (prezenta proteinelor in urina).

Tratament si evolutie - Nu exista niciun tratament specific al acestei afectiuni, ale carei cauze si evolutie sunt inca prost elucidate. Insuficienta renala, care constituie riscul major, face indispensabil un control medical regulat. Boala lui Berger evolueaza, in general, foarte lent, in mai multi ani. Aproximativ o cincime din bolnavi ajung la un stadiu care necesita tratamentul prin hemodializa (tehnica de curatire a sangelui printr-o filtrare prin membrana semipermeabila) sau o grefa renala.

Citeste si despre:

Bolile renale (de rinichi) Apofizita calcaneana (Boala Sever) Contractura Dupuytren sau boala Vikingilor Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Boala vasculara periferica Boala von Willebrand Hemofilia (boala Christmas) Boala plamanului alb