Anorexie mintala

Refuzul mai mult sau mai putin sistematic de a se alimenta. Anorexia mintala, care apare cel mai des in timpul adolescentei, atinge in majoritate sexul feminin (80% dintre cazuri). Anorexica, numita si anorectica, este adesea sclipitoare si foarte activa putand fi perfect integrata in viata profesionala, daca uneori ii este foame, ea neaga ca i-ar fi. Obsedata de greutatea sa corporala, ea poate abuza de laxative sau de diuretice cu intentia de a slabi si poate avea perioade de bulimie mai mult sau mai putin asociate cu voma provocata.

Cauze - Acestea sunt controversate. Anorexia mintala traduce aproape intotdeauna conflicte afective, familiale (cel mai adesea cu mama) sau profesionale. Se pare, de asemenea, ca postind cu obstinatie, pacienta se straduie sa-si controleze modificarile fizice si fiziologice legate de feminitate si de viata sexuala (pubertate, ciclu, legatura amoroasa, sarcina). Alti cercetatori explica anorexia mintala printr-o fobie fata de implinire a trupului sau printr-o dereglare a hipotalamusului.

Simptome si semne - In afara pierderii de greutate care poate ajunge pana la o slabire extrema, adesea negata de catre bolnava, amenoreea (oprirea ciclului) este un simptom caracteristic al anorexiei. Ea se asociaza foarte des cu o constipatie rebela si cu tulburari biochimice consecutive privatiunilor.

Tratament - Trebuie sa fie flexibil si bine adaptat. Ei impune o separare de familie, cu scopul de a nu dramatiza situatia, cu spitalizare intr-un serviciu specializat care asociaza psihiatri, psihologi si nutritionisti. Reluarea in greutate, care nu este un scop in sine, depinde de reusita.


Sinonim: anorexie nervoasa.

Citeste si despre:

Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Sanatatea mintala in randul copiilor Tulburarile psihice (bolile mintale) Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa Ce este diabulimia? Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol Tulburari ale ciclului menstrual Sanatatea mentala: ce e normal si ce e anormal 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare