Amnezie

Pierdere totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si/sau de reamintire a informatiei inmagazinate.

Cauze - O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa (encefalita), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana) sau consecinta lipsei de vitamina B1, observata mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov). Ea mai poate surveni si in cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui soc. In sfarsit, numarul tulburarilor de memorie este legat de consumul de medicamente, in particular de tranchilizante (benzodiazepine). Utilizate pe lunga durata, ele induc adesea o amnezie anterograda, care se manifesta prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi, sau prin tulburari acute de memorie apropiate de ictusul amnezic.

Tratament - Natura sa depinde de cauza subiacenta pierderii memoriei. Tratamentul amneziilor de origine emotionala (psihoze, stari nevropatice etc.) este, in principal, psihologic, si vizeaza indepartarea inhibitiilor si readucerea in constiinta subiectului a amintirilor uitate, prin jocul liberei asocieri a ideilor. Unele medicamente pot stimula memoria in caz de dismnezie (tulburare de memorie fara o amnezie importanta), de surmenaj scolar sau profesional.

Citeste si despre:

Amnezia Afectiuni declansate de sex Contuzia cerebrala - preventie, diagnostic si gestionare adecvata Paralizia generalizata Testarea genetica pentru coreea Huntington Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce Afectiuni si boli in timpul iernii Migrena juvenila Tulburarea de depersonalizare/derealizare