Ambliopie

Slabire a vederii determinata de leziuni ale mediilor transparente ale globilor oculari, unor excese sau batranetii.
Se disting ambliopiile organice, urmare a unei leziuni a globului ocular (traumatism, intoxicatie sau infectie) sau a cailor optice cerebrale, si ambliopiile functionale, consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica. In folosirea obisnuita, termenul de ambliopie acopera ambliopiile functionale.

Diagnostic si tratament - Ambliopia functionala poate fi reversibila daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6 sau 7 ani, inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual intre cei doi ochi) sa se fi stabilit. Depistarile precoce permit detectarea ambliopiilor functionale inca din frageda copilarie.
In afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unui ptozis, tratamentul ambliopiei consta, intr-o prima etapa, in corectarea ametropiilor existente, apoi in corectarea ochiului ambliop. Tehnica cea mai utilizata consta in obturarea ochiului neatins timp de cateva ore pe zi cu scopul de a stimula acuitatea vizuala a ochiului ambliop. Aceasta ocluzare trebuie totusi supravegheata, deoarece, la randul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masura ce acuitatea vizuala a celuilalt ochi se restabileste. In caz de strabism, se practica adesea o interventie chirurgicala asupra muschilor pentru a repune ochiul deviat pe axa buna.

Citeste si despre:

Ambliopia

Orbirea sau cecitatea

Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei

Retinopatia de prematuritate

Probleme de sanatate ale ochilor

Cum sa va mentineti ochii sanatosi

Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009

Sindromul Down si monitorizarea prenatala

Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti