Abducens, cunoscut si sub denumirea de nervul VI cranian, este unul dintre cele 12 perechi de nervi cranieni ale organismului uman. Numele sau, abducens, provine din termenul latin "abducere", care inseamna "a trage departe", reflectand functia principala a acestui nerv: controlul miscarilor oculare laterale, adica de tractiune a globului ocular spre exterior.
Acest nerv motor pur isi are originea intr-o zona a creierului numita punte. De aici, el parcurge un drum complex prin craniu, pana ajunge la muschiul pe care il inerveaza, numit muschiul drept lateral al ochiului. Astfel, nervul abducens are o importanta cruciala in coordonarea miscarilor ochilor.
Orice leziune sau afectiune a nervului abducens poate avea consecinte semnificative, conducand la tulburari de vedere ca strabismul sau diplopia (vederea dubla). Datorita faptului ca acest nerv trece prin cateva zone inguste ale craniului, el este vulnerabil la traumatisme craniene, tumori cerebrale sau afectiuni neurologice precum scleroza multipla.
Identificarea si tratarea precoce a oricarei probleme legate de nervul abducens sunt esentiale pentru a preveni deteriorarea permanenta a vederii si pentru a asigura o calitate buna a vietii pacientului.