Vitamina D
Numita si antirahitica, vitamina d, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsa de organism. Procesul de sinteza al vitaminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine. Deci, prima sursa de vitamina D este lumina naturala. In cazul unei slabe expuneri la soare trebuie sa furnizam resurse organismului prin alimentatie. Vitamina D este continuta de pestele gras (hering, sardina, ton, macrou, somon) si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina.
Vitamina D, denumita si “vitamina soarelui”, previne fracturile si fragilizarea oaselor in randul varstnicilor, fiind un nutrient esential si pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului osos al copilului. Unii specialisti sunt de parere ca un aport optim de vitamina D in organism ajuta la prevenirea diabetului de tip II, a sclerozei multiple si a obezitatii. In sezonul rece, este necesara o expunere la soare de minimum 15 minute pe zi pentru prevenirea carentei in vitamina D.