Postata de winnerson cu 13 ani in urma.
pot sa fac baie daca am zona zoster si au trecut 2 saptamani?
Adauga raspunsacum 13 ani
Ghid de ingrijire acasa
In aceasta perioada te poti simti slabit si obosit, asa ca asculta nevoile corpului tau, odihneste-te cat mai mult si evita activitatile care te pot epuiza. De asemenea, evita stresul. Acesta poate intensifica durerile. Iti pot fi de folos diferite tehnici de relaxare sau muzica. Incearca sa "uiti" de durere prin activitati placute.
Iata cateva sfaturi folositoare:
* Mergi la farmacie si cere medicamente pentru ameliorarea durerii sau antiinflamatoare, precum ibuprofen (Advil, Motrin...);
* Foloseste o lotiune impotriva mancarimii;
* Spala zona afectata de doua ori pe zi cu apa si cu sapun normal, dar nu o bandaja;
* Aplica comprese umede, reci pentru a reduce durerea si mancarimea. Poti folosi apa sau apa in combinatie cu otet alb (la 1 l de apa adauga 30 ml otet). Foloseste compresele de 3 ori pe zi;
* O baie potrivita ca temperatura poate avea un efect calmant. Imprastie putin bicarbonat de sodiu in apa.
acum 10 ani
eu am avut zona zoster si dupa o luna sunt sa zic ok mi au trecut de pe omoplat bubitele dar am inca cicatrici ! dar referitor la ce metode ai enumerat nu e deloc asa mie mi sa zis de dermatolog 2 saptamani fara sa dau apa pe ele deloc !!!!! ..plus ca doare daca faci asta mai tare!
acum 13 ani
care sunt cauzele aparitiei zona zoster?
acum 13 ani
ona zoster este o infecţie virală care se manifestă printr-o iritaţie puternică. Zona zoster apare ca o fâşie de băşici care acoperă corpul din zona spatelui până în zona pieptului. Zona zoster poate cuprinde şi alte părţi ale corpului precum gâtul, faţa sau sclapul.
Zona zoster este o afecţiune dureroasă a cărei cauză poate să fie determinată cu întârziere. Zona zoster este provocată de virusul varicelei-zoster, acelaşi virus care provoacă varicela. După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne inactiv la nivelul nervilor. După mai mulţi ani virusul poate să se reactiveze sub forma afecţiunii cunoscute sub numele de zona zoster.
Zona zoster nu este o afecţiune care ne pune în pericol viaţa, însă este foarte dureroasă. Există situaţii în care iritaţia pielii duc la complicaţii cunoscute sub numele de neuralgie postherpetică. Această afecţiune face ca pielea să rămână dureroasă şi sensibilă la atingere timp de câteva luni după dispariţia iritaţiei.
Vaccinurile ajută la reducerea riscului apariţiei zonei zoster în timp ce tratamentul timpuriu poate ajuta la diminuarea infecţiei şi a complicaţiilor.
Simptomele zonei zoster pot include:
• durere
• senzaţie de arsură
• amorţeală sau sensibilitate extremă în anumite zone ale corpului
• o iritaţie roşiatică ce apare la câteva zile de la apariţia durerii
• băşici pline cu lichid care se spar formând o crustă, senzaţie de mâncărime
• stare febrilă şi frisoane, durere de cap şi dureri abdominale
Zona zoster apare în mod normal pe o singură parte a corpului, urmând calea nervoasă unde virusul a stat inactiv. Uneori iritaţia specifică zonei zoster poate să apară în jurul unui singur ochi sau pe o singură parte a feţei sau a gâtului.
Simptomul principal al zonei zoster este durerea. La unele persoane durerea poate fi intensă, la o simplă atingere a pielii, durerea fiind extrem de puternică. Există şi situaţii când durerea este confundată cu simptomul unei alte afecţiuni precum pietrele la rinichi, criză de fiere sau apendicită. Unele persoane experimentează durerea fără ca iritaţia să apară, fapt ce face ca diagnosticul să fie mult mai dificil de pus.
Zona zoster este a doua erupţie a virusului varicela-zoster, acelaşi virus care provoacă vărsatul de vânt.
Varicela-zoster face parte din categoria virusurilor herpetice. Multe dintre aceste virusuri pot fi ascunse în sistemul nervos după o infecţie , rămânând inactive mulţi ani înainte de a provoca o nouă infecţie.
Orice persoană care a avut vărsat de vânt poate să dezvolte în timp zona zoster. Dacă sistemul imunitar nu distruge în totalitate virusul în timpul primei infecţii, virusul care rămâne poate pătrunde în sistemul nervos. Motivul apariţiei zonei zoster este neclar, o posibilă vină putând fi atribuită imunităţii scăzute în faţa infecţiilor atunci când înaintăm în vârstă. Zona zoster este întâlnită mult mai frecvent la adulţi şi la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.
acum 13 ani
Da, fara nici o problema.
Nu veti folosi o vreme burete sau peria de baie daca aveti obiceiul sa folosti asa ceva.
acum 13 ani
multumesc
acum 13 ani
Nepotul meu a facut zona zoster si pe spate si pe piept. Cum e posibil? Are 13 ani si a avut in trecut varicela. Se cunosc si alte cauze sau alte metode de investigatie (analize) pentru a lamurii situatia? Multumesc anticipat pt raspuns.
acum 8 ani
mutumesc pentru raspuns ! Dar pot sa folosesc sapunul peste ele ?
acum 13 ani
Logodnicul meu tocmai a fist diagnosticat cu zona zoster. Ma inreseseaza cum pot sa-l ajut mai bine? ce pot face eu, in casa sa-i mai inlatur durerile si senzatiile neplacute de care sufera? Se pare ca, din ca am apucat sa citesc, le cam are pe toate...din pacate.
acum 13 ani
Am fost diagnosticat cu zonazoster,dar nu am dureri,numai mancarimi,i-mi aparae periodic pe fesa stanga,vad ca aici pe sait se spune ca in general zonazoster este dureros,eu nu am dureti,numai mancarimi si am observat ca-mi apare atunci dupa ce sunt stresat,poate cinava sa-mi dea o lamurire in acest caz?
acum 13 ani
Da este voie dela doctor dar fara sapun apa curata k
acum 13 ani
Nepotul meu a facut zona zoster pe ambele parti ale corpului, cum e posibil? Mai ales ca e copil si a avut deja varicela!
acum 13 ani
Si eu tocmai ce m-am procopsit cu aceasta belea. Si eu am eruptie atat pe spate..in zona dreapta, cat si pe partea dreapta a toracelui. aceleasi bubite....si eu am avut varicela, dar si un an ff stresant |(interventie chirurgicala|). ma gandesc ca stresul a condus a scadere imunitatii...si de aici mai e nevoie de un simplu click. Sanatate tuturor si nu va stresati....din nimic.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua