De ce nu vorbește copilul meu?

Tulburari de limbaj

Postata de Oana cu un an in urma.

Bună ziua!Băiatul meu în varstă de 2ani și 7luni ,nu vorbește și nu vrea să facă la oliță.Spune,mama,tata și în rest gângurește.Mereu vorbesc cu el ,ii explic orice ..Nu știu cum să procedez cu el că sa vorbească.Mă puteți ajuta vă rog?!

Adauga raspuns

Raspunsuri (5)

SfatulMedicului

acum un an

Buna ziua!
In primul rand, este important sa retinem ca fiecare copil se dezvolta intr-un ritm propriu, iar uneori intarzierea in vorbire poate fi normala. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat/a, este intotdeauna recomandat sa consultati un specialist in dezvoltarea copilului, precum un logoped sau un pediatru.

Exista cateva lucruri pe care le puteti incerca pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastra sa dezvolte vorbirea:

1. Oferiti-i oportunitatea de a comunica: Fiti atent/a la semnele nonverbale ale copilului dumneavoastra si incurajati-l sa isi exprime nevoile si dorintele prin gesturi sau prin punctarea obiectelor.

2. Creati un mediu vorbitor: Vorbirea constanta in prezenta copilului este importanta. Includeti-l in conversatii si descrieti-va actiunile pe masura ce le faceti. Incurajati-l sa participe activ la discutie, utilizand cuvinte cheie (de exemplu, "Vrei sa bei apa?").

3. Utilizati jocurile interactive: Folositi jocurile interactive care implica vorbirea si numirea obiectelor (de exemplu, "Cauta mingea!"). Jocurile de rol, cum ar fi jucarea cu papusi sau animale de plus, pot fi, de asemenea, utile pentru a incuraja vorbirea prin imitarea situatiilor in care sunt implicati.

4. Citirea cartilor: Alegeti carti cu imagini clare, usor de inteles. Incurajati-l sa numeasca obiectele si sa faca diverse sunete asociate acestora. Repetati cuvintele si intrebati-l despre ceea ce vede in fiecare pagina.

Va recomandam sa va programati la medic: https://www.clickmed.ro/medic/pediatrie
Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Tulburari-de-limbaj/copilul-meu-nu-vorbeste-cand-este-cazul-sa-apelezi-la-un-logopedi_17473

Raspunde
 
0
 
Oana

acum un an

Vă mulțumesc din suflet!

Raspunde
 
0
 
Psih. Stefania Budacu

acum un an

Buna ziua!
Ar fi bine sa aiba copii in jurul lui, cu care sa se joace si sa interactioneze. Ar fi bine sa nu aiba acces la ecrane - de nici un fel. Ar fi bine sa va prefaceti ca nu intelegeti cand arata ceea ce doreste, si sa nu ii mai dati ceea ce cere mimico-gestual. Ar fi bine sa ii cititi povesti si sa ii cantati cantece pentru copii. Daca il duceti in colectivitate dar nu vorbeste pana la 3 ani, adresati va unui logoped!
Toate cele bune!

Raspunde
 
0
 
Oana

acum un an

Vă mulțumesc mult pentru sfaturile oferite!Doamne ajută!

Raspunde
 
0
 
Psih. Stefania Budacu

acum un an

Cu drag! Doamne Ajuta!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Vertijul - tulburari de echilibru Tulburarile de personalitate Tulburari de spectru autist Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive: de la diagnostic la tratament

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua