Postata de liviana2001 cu 12 ani in urma.
Buna seara, doresc sa va intreb ceva legat de fratele meu. Are 53 de ani si a fost plecat in Italia . Acolo a trecut printr-o situatie foarte stresanta in care sotia lui a suportat o operatie chirurgicala de care i-a fost foarte frica si in urma unui puseu de tensiune a ajuns si el in spital. In urma rmn-urilor si ex.tomograf a rezultat ca are un anevrism de 0,8mm dar care nu i-ar pune viata in pericol.Vreau sa stiu daca e normal ca in interval de 2 saptamani sa i se faca 2 rmn si 3 ex.tomograf, deoarece el afirma de la ultimul rmn ca a fost suprairadiat.E posibil asa ceva, ac***a in vedere ca s-a defectat aparatul rmn cand era examinat?Atunci cred ca a intrat in panica.In afara faptului ca afirma acest lucru se comporta normal, doar ca parca nu mai are pofta de viata spunand ca simte cum i se strange carnea pe el de la iradiere.A fost internat la spit.Bagdazar si acolo i-au dat trimitere la psihiatrie unde i s-a recomandat internarea pentru o evaluare psihiatrica si tratament, dar el refuza spunand ca nu e nebun si nimeni nu-l crede si apoi ac***a frica de spital, intr-un spital declasandu-i-se totul.Intrebarea mea este: e posibil ca el sa aiba dreptate sau e o psihoza si daca da cum sa-l convingem sa se interneze, internarea cu sila ar putea sa-i altereze mai mult starea? Exista posibilitatea unor tratamente alternative si daca da care si unde? Mentionez ca in rest vorbeste normal, se ingrijeste ca si inainte, mananca echilibrat. Multumesc anticipat.
Adauga raspunsacum 12 ani
Eu il cred, sunt homeopat. Exista tratament homeopat pt. asa ceva care elimina efectele aparaturilor. Omul e sanatos psihic medicii care l-au trimis la psihiatrie sunt nebuni !
Sa-mi scrie un email la ***@yahoo.com si il ajut.
acum 12 ani
PSEUDONEURASTENIA ARTERIOSCLEROTICA - este manifestarea clinica initiala a insuficientei circulatorii cerebrale, rezultat al evolutiei arteriosclerozei; rareori apare inainte de 55 - 60 de ani*
Simptomatologia este predominant de ordin psihic:
- astenia psihica si intelectuala - domina tabloul clinic;
- scade memoria, atentia si capacitatea de concentrare;
- tulburarile de memorie - sunt instabile, trecatoare, apar brusc, mai ales cu ocazia unei tensiuni psihice (amintirea evenimentelor recente este prima alterata);
- cefaleea - nu prea intensa (localizata frontal sau occipital) apare uneori cu ocazia eforturilor fizice, dar mai ales intelectuale (gandirea dureroasa).
Tulburarile de somn, tulburarile afective (hiperemotivitatea), iritabilitatea, depresia, ipohondria, parestezii, vertije, acufene, completeaza tabloul clinic.
________________
*) Aceasta tulburare psihoneurologica se datoreaza unor multiple microleziuni vasculo-cerebrale care se instaleaza in timp, insidios (sunt in general asimptomatice mult timp). Se datoreaza hipertensiunii arteriale si arteriosclerozei, care se influenteaza reciproc.
acum 12 ani
Nu prezinta aceste simptome, doar somnul il are perturbat.
acum 12 ani
liviana2001 a scris: "Nu prezinta aceste simptome, doar somnul il are perturbat."
_______________
(Liviana, iti propun sa recitesti cu mai multa atentie tot ce am scris aici. In acest sens, cred ca ar fi preferabil sa te orientezi dupa urmatoarele cuvinte-cheie: insidios, asimptomatic, diagnostic (stabilit precoce)
DEMENTELE (presenile, senile) sunt relativ frecvente
- Se caracterizeaza printr-o scadere progresiva si ireversibila* a activitatii psihice si prin modificari organice cerebrale de natura degenerativa sau vasculara (arteriosclerotica)
- Evolutia* poate fi precipitata de factori psiho-socio-culturali.
_______________
Nota: TRATAMENTUL PSIHOTERAPEUTIC poate preveni starile depresive, care se instaleaza frecvent (de ex., depresia in cadrul unei demente arteriosclerotice)
_______________
*) Date mai noi apreciaza ca evolutia dementelor NU este totdeauna ireversibila (exista opriri in evolutie, chiar si cazuri reversibile); motiv pentru care diagnosticul trebuie stabilit precoce.
acum 12 ani
[ PRECIZARE ]
liviana2001 a (mai) scris: "Buna ziua, fratele meu in varsta de 53 ani este in Italia .A primit in urma mai multor RMN diagnosticul de vasculopatie cerebrala in stare avansata pe fond de hipertensiune arteriala. Rugamintea mea este daca imi puteti spune ce inseamna mai exact. El lucreaza acolo si nu stapaneste lb.italiana la perfectie incat sa poata discuta cu medicii de acolo.Simptomele pe care le-a avut:tensiune mare, ameteala , un disconfort pe partea stanga a corpului constand intr-o anumita amorteala a mainii si piciorului, a fost descoperit si cu diabet. Multumesc"
_________________
SURSA: //sfatulmedicului.ro/comunitate/accidentul-vascular-cerebral/vasculopatie_42541
acum 12 ani
liviana2001 a scris: "Buna ziua, fratele meu in varsta de 53 ani /.../ A primit /.../ diagnosticul de VASCULOPATIE CEREBRALA IN STARE AVANSATA PE FOND DE HIPERTENSIUNE ARTERIALA. Rugamintea mea este daca imi puteti spune ce inseamna mai exact."
_________________
Ati primit un raspuns (din partea unui medic) aici: http://forum.ymed.ro/neurochirurgie/2007-vasculopatie-cerebrala-stare-avansata-pe-fond-hipertensiune.html
acum 12 ani
I. (PSEUDO)NEURASTENIA ARTERIOSCLEROTICA - se instaleaza in timp, insidios - este o tulburare psihoneurologica care se datoreaza unor multiple microleziuni vasculo-cerebrale (in general, asimptomatice mult timp)
- Este manifestarea clinica INITIALA a insuficientei circulatorii cerebrale, rezultat al evolutiei arteriosclerozei;
- Se datoreaza hipertensiunii arteriale si arteriosclerozei, care se influenteaza reciproc.
__________________________
II. DEMENTA ARTERIOSCLEROTICA si DEPRESIA - care apare frecvent in cadrul dementei arteriosclerotice - reprezinta manifestarea clinica ulterioara (FINALA) a insuficientei circulatorii cerebrale, rezultat al evolutiei arteriosclerozei (in cazul diagnosticului stabilit tardiv)
- Aceasta evolutie poate fi precipitata de factori contextuali (psihologici, sociali, culturali); dar poate fi prevenita prin instituirea (DIN TIMP) unui tratament adecvat (de ex., fizioterapeutic, psihoterapeutic si medicamentos).
acum 12 ani
Niciun medic pe unde a fost internat nu a pomenit de arterioscleroza, el are o memorie si putere de concentrare impecabile, nu are cefalee,nu este iritabil, nu prezinta vertij sau acufene pur si simplu acuza senzatia ca i se strange carnea pe el si este ferm convins ca a fost iradiat.Daca as sti ca exista undeva posibilitatea de a i se masura gradul de iradiere l-am duce acolo poate reusim sa-i scoatem asta din cap si de a-l face sa aiba din nou tonusul pe care-l avea inainte.
acum 12 ani
Rezonanta magnetica nucleara este o investigatie neinvaziva si NEIRADIANTA. RMN -ul utilizeaza impulsuri de radiofrecventa ,intr-un camp magnetic intens si omogen. Nu se foloseste radiatia x. Daca nu i s-a explicat in ce consta examinarea,sigur a facut un atac de panica sau claustrofobie, ac***a in vedere conditiile in care se face,plus zgomotele [daca nu a purtat casti].....Oricum poate reuseste cineva competent sa-l faca sa inteleaga ca, in cazul acestei examinari, nu este vorba de iradiere. Am facut RMN de mai multe ori,inclusiv cu substanta de contrast, dar nu am avut nicio problema. Poate un psiholog ar fi de folos...........sau ar putea sa se informeze singur ,citind despre RMN. Multa sanatate !
acum 12 ani
Adrienne a scris: "... Poate un psiholog ar fi de folos..."
_____________
(eu sunt psiholog; dar, deja discutia pe marginea acestui subiect ma face sa ma simt sceptic si rezervat; pentru ca am si eu nevoie de intelegere)
acum 12 ani
liviana2001 a scris: "Niciun medic pe unde a fost internat nu a pomenit de arterioscleroza"
______________
:) Liviana [ Apollyon ], chiar daca Dumitrescu Corina (medic) nu a utilizat termenul respectiv, de fapt, ea tocmai la "arterioscleroza" s-a referit cand a scris (cu privire la vasele de sange) ca: "ele devin inguste, rigide, deformate, inegale si mult mai vulnerabile la fluctuatiile tensiunii arteriale."
______________
SURSA: http://forum.ymed.ro/neurochirurgie/2007-vasculopatie-cerebrala-stare-avansata-pe-fond-hipertensiune.html
acum 12 ani
Nu a purtat casti si in Italia nu i s-a explicat nimic, in plus l-au scos de 2 ori din aparat pentru reglarea acestuia.
acum 12 ani
liviana2001 a scris: "/.../ fratele meu. Are 53 de ani /.../ Intrebarea mea este: /.../ e o psihoza...?
_________________
Rasp.: (Poate) nu inca. Insa, DEMENTELE (printre care si dementa arteriosclerotica(!) sunt de fapt - psihoze organice cerebrale.
_________________
Nota: Schizofrenia tardiva (dupa varsta de 40 - 45 de ani) este un aspect discutabil, care este contestat - pe buna dreptate, (si) in opinia mea - de unii specialisti ;)
acum 12 ani
(excurs)
SCHIZOFRENIA TARDIVA (tarzie) este un aspect discutabil NUMAI in cazul in care nu a aparut (deja) inainte de varsta de 40 - 45 de ani.
- Cu alte cuvinte, daca SCHIZOFRENIA nu s-a manifestat pana la varsta de 45 de ani, ea va continua sa ramana (relativ) latenta tot restul vietii; ca de ex., in formele pseudonevrotice ale schizofreniei - situatie in care nevroza functioneaza ca o aparare contra psihozei.
- Iar eventualele crize reactive sau reactii ale personalitatii - chiar si de "intensitate psihotica" -, NU pot fi confundate cu episoadele psihotice propriu-zise.
- Dar chiar si presupunand ca astfel de episoade schizofreniforme ar aparea, ele sunt de fapt niste manifestari acute si tranzitorii. Si, prin urmare, NU justifica diagnosticul de schizofrenie.
acum 12 ani
(Relativ) putini ajung intr-o mai adanca dezbinare cu ei insisi
- Practic, acolo unde nevoile exterioare sunt multe, conflictul (intrapsihic) nu poate ajunge la o tensiune dramatica, din lipsa de energie.
- Intr-un mod asemanator, (deja) dupa varsta de 40 - 45 de ani, energia psihica este mult diminuata/consumata de "mecanismele psihice de aparare" (defense) contra angoasei.
- Pe de alta parte, cele spirituale - procesele de constientizare, in general -, presupun eforturi atat de mari din partea omului, incat el prefera in orice conditii simplul, chiar daca nici macar nu e adevarat. Iar daca e macar pe jumatate adevarat, ii cade prada - asa cum spunea cineva.
- De fapt, cei mai multi dintre noi nu-si aleg calea proprie, ci aleg conventia. Ca urmare, nu se dezvolta ei insisi, ci dezvolta o metoda si totodata ceva colectiv, in detrimentul deplinatatii proprii.
acum 12 ani
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns mai clar , imi cer mii de scuze d-lui Liviu, dar prin exprimarile intortocheate pe care le folositi nu vad raspunsul.
acum 12 ani
(Poate) nu vedeti raspunsul doar pentru ca incercati sa gasiti o solutie simpla si rapida; preferabil si eficienta. Insa, asa ceva... eu tocmai asta va spun: ca, practic, nu exista.
acum 12 ani
Nu de citate am nevoie, rascolesc o mare parte din timp internetul sa caut un raspuns, vreau ceva concret, daca in viata ati mai intalnit o situatie asemanatoare .
acum 12 ani
Si chiar asta spuneam, ca - mult prea adesea - am intalnit situatii mult prea asemanatoare cu cea descrisa aici de dvs.
acum 12 ani
PRECIZARE: In general, cedez mult mai repede cand ma confrunt cu astfel de cazuri (deloc inedite); pentru ca stiu bine ca nimeni nu poate ajuta pe cineva care nu doreste acest lucru.
________________
- Aici insa, indeosebi din (nevoia de) respect si consideratie - pentru numele de Liviu, Livia, Liviana -, iata ca am insistat ceva mai mult. Dar si pentru ca este indeobste recunoscut ca: este mai usor de prevenit, decat de combatut.
- Si ma simt increzator inca de pe acum, in nadejdea ca, macar peste cativa ani (nu prea multi, sper; pentru ca ar fi tardiv(!), sa vedeti mai clar ca preocuparea dvs. a fost intampinata aici cu un viu interes din partea mea; incat v-am oferit cu bucurie informatiile pe care le-am socotit folositoare pentru tine si pentru fratele tau.
:) Liviana, eu va doresc multa sanatate, amandurora!!
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua