fata cu schizofrenie; urgenta!!!?

Schizofrenie

Postata de cristichhhris cu o luna in urma.

Buna seara,

Ma puteti ajuta si pe mine? va rog mult de tot.
Am o "amica", nu sunt ruda cu ea si are schizofrenie destul de avansata, deoarece nu ia tratamentul de multi ani. Ea nu ma stie mai deloc , desi am vorbit cu ea cateva saptamani si am ajutat-o cu de toate.

Mentionez ca acesta fata sta singura, intr-un apartament abandonat, nu mai poate sa aibe grija de ea, viata/sanatatea ei fiind in pericol si are deseori acele episoade psihotice, delir, halucinatii, simturile toate ii sunt intr-un total dezechilibru. A fost diagnosticata acum ceva ani cu schizofrenie.
Rudele ei sunt in strainatate . Unde as putea apela ca sa reusesc sa o duc in spital ?
Nu cred ca daca as chema un medic la locatia ei, un medic psihiatru, aceasta l-ar accepta, ci din contra, ne-ar da afara , asta e reactia ei.

Cum as putea sa o duc in spital cu ajutorul ambulantei? Ea nu vreau sa auda de ambulanta si devine agresiva verbal daca ii zic de spital .
Presupun ca incalc legea daca sun la 112, eu nefiind nici ruda , iar doctorii gasind-o calma si incoerenta, nu o pot lua, legea nepermitandu-le.


Multumesc.

Adauga raspuns

Raspunsuri (4)

SfatulMedicului

acum o luna

Buna ziua,

Situatia pe care o descrieti este una complexa si dureroasa, mai ales pentru aceasta persoana.

Pe scurt, ar trebui sa sunati la 112 si sa explicati situatia in detaliu. Mentionati clar ca aceasta persoana are un istoric de schizofrenie, ca sta singura, ca rudele sunt in strainatate si ca este in vizibila stare de neglijare si pericol. Ambulanta ar putea sa o aduca la spital pentru ingrijiri de urgenta.

Daca ea refuza internarea, atunci lucrurile devin ceva mai complicate. Puteti lua legatura cu departamentul de asistenta sociala locala care poate demara o ancheta in acest caz. Aceasta nu este o situatie usoara si este important sa luati legatura cu profesionistii din domeniul asistentei sociale si, desigur cu un medic psihiatru.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/psihiatrie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/schizofrenie_2235
sfatulmedicului.ro/Schizofrenia-si-alte-tulburari-psihice/ce-e-de-facut-atunci-cand-un-pacient-cu-schizofrenie-refuza-tratamentul-_18743

Raspunde
 
1
 
Clinica Hope

acum 3 saptamani

Dacă prietena ta prezintă semne că ar putea fi un pericol pentru sine sau pentru ceilalți (inclusiv prin neglijarea gravă a sănătății și a igienei personale), poți suna la 112. Explică clar că persoana are un diagnostic confirmat de schizofrenie, se află într-o stare gravă și nu își poate gestiona sănătatea sau siguranța. Menționează explicit episoadele psihotice, halucinațiile și lipsa de îngrijire personală, subliniind că este o urgență medicală. În astfel de cazuri, ambulanța poate transporta persoana la spital pentru o evaluare psihiatrică, chiar dacă refuză. Medicul de urgență va evalua dacă este necesar să o ducă la un spital psihiatric, conform legii privind sănătatea mintală.

Contactează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județul sau orașul tău. Acest serviciu are atribuții de a interveni în cazuri de neglijare extremă sau incapacitate de autoîngrijire, inclusiv pentru adulți. Ei pot trimite un asistent social să evalueze situația și să inițieze măsuri de protecție, cum ar fi internarea într-un centru de îngrijire sau spitalizarea.

Poți lua legătura cu un psihiatru pentru a primi sfaturi detaliate despre cum să acționezi în această situație. Psihiatrul poate redacta un raport care să justifice nevoia unei evaluări psihiatrice forțate. Dacă reușești să obții acest raport, îl poți folosi ca argument pentru autorități sau servicii de urgență.

Dacă ea refuză sistematic orice ajutor, dar situația continuă să se agraveze, rudele ei sau autoritățile pot iniția o procedură pentru punerea sub tutelă sau pentru internarea forțată. În România, astfel de măsuri sunt reglementate de Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice (Legea nr. 487/2002).

Raspunde
 
1
 
Utilizator21732578065

acum 3 saptamani

Am obtinut de la un medic psihiatru , din spitalul unde a fost tratata acum ceva ani, un bilet de internare valabil 90 zile. Este acest bilet de internare suficient de convingator pentru serviciile de urgenta?
Sau e mai bine sa ma duc la medicul psihiatru care a evaluat-o acum 2 ani si sa-i cer acel raport?

Raspunde
 
0
 
Utilizator21732578065

acum 3 saptamani

Multumesc pentru un raspuns perfect, ca din manual. Am cautat raspunsul acesta timp de 3 saptamani , fie la DGASPC , fie la cei din spitalele publice Onesti/Bacau.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Schizofrenia la copil Schizofrenia Schizofrenia catatonica COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie Ce e de facut atunci cand un pacient cu schizofrenie refuza tratamentul ?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua