ce ar putea fi?

Schizofrenie

Postata de bby_h cu 12 ani in urma.

Buna,
Prietenul meu sufera de o anumita afectiune a creierului, de aproximativ 12 ani, pe parcursul acestora a fost diagnosticat cu mai multe tipuri de afectiuni cum ar fi: schizofrenie paranoida, tulburare bipolara, ceva tip de psihoza, iar ultima a fost tulburare schizoafectiva. Simptomele pe care le are sunt: insomniile, ochiul stang ramane fix,nu poate clipi, il doare coloana, ii este greu sa se miste, iar cateodata mai are stari depresive-plange, nu are stari delirante sau sa fie agresiv. Mi se pare ciudat faptul ca i-au tot schimbat diagnosticul, iar din simptomele pe care le are nu se prea aseamana destul de mult cu cele pe care ar trebui sa le aiba daca ar avea unul dintre diagnosticele de mai sus. Au fost puse corect aceste diagnostice?

Adauga raspuns

Raspunsuri (20)

Liviu

acum 12 ani

bby_h a scris: "Prietenul meu [...] a fost diagnosticat cu mai multe tipuri de afectiuni cum ar fi: schizofrenie paranoida, tulburare bipolara, ceva tip de psihoza, iar ultima a fost tulburare schizoafectiva
[...]
bby_h a mentionat: "nu are stari delirante"

bby_h a intrebat: "Au fost puse corect aceste diagnostice?"
______________________

Raspunsul meu este: Evident, NU (ati avea cum sa va dati seama daca e vorba despre un delir indus)

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Dana

acum 11 ani

Si daca diagnosticul schizofrenie (care se spune ca este o boala cronica) este gresit, ce poate face acest baiat sau altcineva pentru a fi evaluat corect? Stiu concret un caz in care persoana diagnosticata este victima unor conjuncturi si cum va fi viata acesteia ?

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Schizofrenia

1. Dgn. medical. Criteriile de diagnostic cu privire la schizofrenie sunt de asa natura incat, practic, orice medic (psihiatru) care pune oricui diagnosticul de schizofrenie are sanse foarte mici sa se insele. Cu toate acestea, nu au fost identificate, pana in prezent, niciun fel de date de
laborator ca fiind diagnostice pentru schizofrenie.

2. PSIHODIAGNOSTICUL. Un diagnostic precis poate fi stabilit doar de un psiholog specializat - pe baza testelor psihologice. Spre exemplu, cu ajutorul testului Rorschach poate fi diagnosticata cu precizie chiar si o schizofrenie latenta - mascata de simptome nevrotice specifice altor tulburari psihoafective.

Raspunde
 
0
 
un nebun

acum 8 ani

Diana, intrebarea ta e adresata in urma cu 3 ani, sper sa primesti pe email raspunsul meu. Trebuie schimbata perspectiva. "The mith of mental illness" de Thomas Szasz te va lamuri. Sa vezi ce e in America. Vezi ce e la www.mindfreedom.org Sunt toti supravietuitori ai psihiatriei. Cam toti au avut cate 5 diagnostice, exact ca in cazul baiatului. Acum toti nu mai iau medicamente si lupta impotriva incalcarii grave a drepturilor omului de psihatrie. Vezi si "Hearing voices network" si "Paranoia Network". Crede-ma ca toti o duc binisor.Exista si studii serioase (pe PubMed) care spun ca cei care au renuntat la medicamente, o duc mult mai bine decat cei care le iau. Psihiatria e o sarlatanie, de aia sunt atat de multe diagnostice.
Sper ca o sa te luminezi.

Raspunde
 
0
 
Sigismund

acum 11 ani

Cauta pe acest site utilizatorul gabriela10899046 (fara pauza intre litere si cifre) cu ajutorul casutei de cautare in site din partea dreapta sus a paginii si alege intrebarea "depresie, anxietate, atacuri de panica". Vei gasi 355 de raspunsuri. Si vorba lui Mircea Radu cred : iubiti-va mult !

Raspunde
 
0
 
Dana

acum 11 ani

Acelasi test, la aceeasi persoana, in conditii diferite cred ca ar avea rezultat diferit.
Felul in care a fost diagnosticata persoana la care m-am referit te rog sa ma crezi ca este indoielnic.
In domeniul psihiatriei stiu si eu ca sunt mari necunoscute. Da, criteriile sunt astfel stabilite incit practic orice medic...
Dar nu ai voie sa fii neatent cu un destin.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Dana a scris: "Acelasi test, la aceeasi persoana, in conditii diferite cred ca ar avea rezultat diferit"

R: Dana, eu vorbesc aici despre testele psihologice veritabile, standardizate, cele care raspund in totalitate cerintelor si exigentelor de ordin psihometric, care pot fi utilizate in exclusivitate de catre cei care au pregatirea psihologica, in plan teoretic si practic completa.
________________________

Dana a scris: "Dar nu ai voie sa fii neatent cu un destin"

Rasp.:

1. Pe de o parte, psihologul nu este medic; deci, nu are dreptul sa prescrie retete.
2. Pe de alta parte, psihiatrul este medic; dar nu are dreptul sa utilizeze teste psihologice.

- De aici si necesitatea lucrului in echipa pluridisciplinara (afara de cazul in care psihiatrul are si pregatirea psihologica, in plan teoretic si practic completa), in privinta diagnosticarii schizofreniei (si nu numai a schizofreniei)
- Dar si NECESITATEA PSIHOTERAPIEI (pana in prezent solid fundamentata), demers curativ imperativ in sfera psihozelor (si nu numai a psihozelor), in conjunctie cu chimioterapia si fizioterapia.

Raspunde
 
0
 
Dana

acum 11 ani

Sigur, persoana care este maltratata si inainte si sub tratament, ea este cea bolnava. Ce bine ca se lucreaza in echipa pluridiscilinara!

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

- Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice a fost modificata conform Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, astfel incat sa poata fi prevenite situatiile limita sau chiar tragice, uneori, in care sunt implicate persoanele cu tulburari psihice.
- Potrivit noilor reglementari, pacientii cu afectiuni psihice au dreptul de a desemna un reprezentant conventional, o persoana cu capacitate deplina de exercitiu, care sa ii asiste sau sa ii reprezinte pe durata tratamentului medical.
- Personalul medical este obligat sa informeze persoana prevazuta cu privire la acest drept si sa ii puna la dispozitie o conventie-model pentru desemnarea reprezentantului conventional.

Raspunde
 
0
 
un nebun

acum 8 ani

Dottore, ce spui matale miroase a inchizitie, nu medicina. Scoate "protectia persoanelor..." din titlu si aveti cea ce se intampla de fapt. Eu unul nu vreau sa ajung pe mana dumnitale. Un diagnostic inseamana un tratament corespunzator si un pronostic. Nu poti sa imi dai medicamente de inima cand sufar de diabet. Nu poti sa schimbi diagnosticul dupa interesul matale. Asta nu e medicina. E sarlatanie.
Imagineazati cum e sa suferi de dureri abdominale, sa vina salvarea, salvarea sa cheme politia si sa te ia pe sus ca sa te duca in sala de operatie si fara nicio analiza sa te opereze de apendicita. Mai e asta medicina? Mai e un serviciu?
Numai p***a spui.

Raspunde
 
0
 
Dana

acum 11 ani

Liviu, iti multumesc pentru informatii.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Dana a scris: "Ce bine ca se lucreaza in echipa pluridiscilinara"

R: Precizez ca nu intotdeauna exista colaborare intre medic(psihiatru) si psiholog.

Desi solid fundamentata pana in prezent, aceasta necesitate a muncii in echipa - atat cu privire la diagnostic, cat si cu privire la tratament - NU este prevazuta de actele normative in vigoare. Astfel ca, in conditiile legii, "evaluarea sănătăţii mintale se efectuează, prin examinare directă a persoanei în cauză, numai de către medicul psihiatru."
_______________________

De asemenea (conform legii):

- Persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătăţii mintale are dreptul la confidenţialitatea informaţiilor, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege.
- Persoana în cauză sau reprezentantul său legal are dreptul să conteste rezultatul evaluării, să solicite şi să obţină repetarea acesteia.

Raspunde
 
0
 
Ramona

acum 11 ani

Nu sunt medic psihiatru sau neurolog nu imi pot expune o parere exacta insa din ce stiu eu un diagnostic in ceea ce priveste orice boala psihica se pune dupa 6 luni de examinare ....nu dupa 1...2 sedinte(in care se pot nota potentialele episoade depresive..majore..nemajore si de care vreti voi)...In ceea ce priveste Schizofrenia ..este o boala psihica prea putin probabil definitiv tratabila..se poate tine sub control este adevarat dar de vindecare definitiva nici vorba. Schizofrenia este o afectiune cu semiologie cognitiva...adica presupune halucinatii (in general auditive)...este un semn clar al schizofreniei.Astfel persoanele bolnave de schizofrenie in general aud voci din interior care le impun ce sa faca , va dati seama ca acele voci sunt niste voci rele care in cele mai frecvente situatii iti pot spune sa te arunci pe geam sau in fata trenului ..etc( in concluzie bolnavul de schizofrenie care nu este aflat sub medicatie isi poate pune singur viata in pericol...si de ce nu si pe a celor din jur).Nu am vrut sa va sperii....nu confundati Depresiile si mania cu Schizofrenia..nu e acelasi lucru ...de la ideatiile fantastice specifice schizofreniei si pana la tulburarile bipolare...(idei suicidare de moment in cel mai rau caz) e cale lunga...cei cu depresie pot avea momente de luciditate...schizofrenicii mai putin...sau deloc..Cu alte cuvinte ei traiesc in lumea lor...si nu percep realitatea asa cum este..sa zicem ca se aseamana un pic cu Dementa

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

bby_h a scris: "Prietenul meu sufera... de aproximativ 12 ani, pe parcursul acestora a fost diagnosticat cu mai multe tipuri de afectiuni cum ar fi: schizofrenie paranoida, tulburare bipolara, ceva tip de psihoza, iar ultima a fost tulburare schizoafectiva"

Ramona a scris: "Nu sunt medic psihiatru sau neurolog nu imi pot expune o parere exacta insa din ce stiu eu un diagnostic in ceea ce priveste orice boala psihica se pune dupa 6 luni de examinare ....nu dupa 1...2 sedinte"
________________________

Ramona, nu cred ca e nicio nevoie sa fii medic psihiatru ca sa observi ca, in situatia descrisa aici, "aproximativ 12 ani" (bby_h) este diferit de "6 luni de examinare".

Cu privire la cele "1...2 sedinte" la care faci aici referire, ne putem imagina o perioada de timp variabila intre ele, unul sau mai multi specialisti, lucrand sau nu in echipa, in tara sau/si in strainatate etc.

Pe de alta parte, in functie de context, chiar scopul diagnosticului poate sa fie variabil, de la caz la caz. Spre exemplu, expertiza medico-legala, tratament s.a.m.d.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

OBS: In aceasta ordine de idei, si, intrucat bby_h nu a revenit cu informatii suplimentare pe parcursul discutiei, raspunsul meu la intrebarea initiala ("Au fost puse corect aceste diagnostice?") a ramas mai degraba ambiguu: "Evident, NU (ati avea cum sa va dati seama daca e vorba despre un delir indus)", si prin urmare, interpretabil - in functie de propriul sistem de referinta concret, de interesul si nevoile specifice, intotdeauna variabile (de la caz la caz).

Raspunde
 
0
 
bby_h

acum 11 ani

nu stiu ce informatii suplimentare sa va mai dau, ce va pot spune este ca el e constient de ceea ce se intampla cand i se face rau, stie ca trebuie sa se duca la spital, ceea ce nu ii prea face placere ca stie ce il asteapta acolo, sunt niste conditii groaznice, se opune putin, astfel ai lui il prostesc, ii spun hai sa mergem la cumparaturi sau ceva de genu, el isi da seama ca il prostesc stie ce se intampla, e realist.
Va multumesc pt raspunsuri.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

- Mi se pare important sa observati daca, in eventualitatea administrarii terapiei specifice antidepresive, durerile (osoase, musculare s.a.) dispar.
- Sau daca, in lipsa administrarii terapiei specifice antidepresive, durerile sunt prezente (uneori) numai in prima parte a zilei si NU cedeaza la terapia antialgica sau specifica bolii somatice pe care o sugereaza.
- Aceste indicii pot fi deosebit de utile pentru medicul psihiatru sau/si suficiente pentru elucidarea/excluderea diagnosticului probabil: Depresie mascata.

Raspunde
 
0
 
bby_h

acum 11 ani

Durerea o are doar atunci, pe parcurs cand ia tratament nu, i s-a intamplat sa nu mai ia pastile si atunci daca se cearta cu ai lui in special, si se consuma i se face rau, dar a patit si cand a luat tratament si in urma unei divergente cu sora lui sa se simta rau.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

- Daca este asa, atunci avem de-a face cu un sindrom depresiv; acesta este un lucru cert. Depresia este cauzata in mod evident de intoarcerea (agresivitatii) catre propria persoana.
- Precizez ca: aparitia vreunui episod ocazional schizo-afectiv nu invalideaza diagnosticul de tulburare recurenta a dispozitiei (afectiva) sau mai precis, de tulburare depresiva recurenta cu simptome somatice.
- Prin urmare, pe baza descrierii facute aici de dvs., raspunsul meu la intrebarea pe care ati adresat-o este ca ultimul diagnostic pe care l-ati mentionat (tulburare schizo-afectiva) este gresit.

(persoana în cauză sau reprezentantul său legal are dreptul să conteste rezultatul evaluării, să solicite şi să obţină repetarea acesteia)

Raspunde
 
0
 
bby_h

acum 11 ani

Buna, am revenit cu o intrebare stiti cumva ceva clinici din Rromania, care sa aiba conditii si sa fie si bune, sau chiar din afara, nu conteaza cat ar costa o investigare in acest sens? Ce spuneti de Akh Vienna si am vazut ca este si in Romania Golden Med?
Va multumesc.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Schizofrenia la copil Schizofrenia Schizofrenia catatonica COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie Ce e de facut atunci cand un pacient cu schizofrenie refuza tratamentul ?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×