Postata de iuliana02 cu 14 ani in urma.
Buna ziua! Va rog frumos cine stie sa ma ajute si pe mine cu urmatoarea problema, am un frate care are probleme psihice, insa el refuza ajutorul unui specialist. Problema devine tot mai grava si nu stim ce sa facem, intrebarea mea a "Daca poate fi internat in spital cu forta (el ne fiind de acord) pe baza acordului dat de parintii si ac***a in vedere ca sufera de o boala psihica?", el fiind major. Va multumesc, anticipat.
Adauga raspunsacum 14 ani
Daca este major nu cred ca puteti sa-l internati cu forta. Mergi la un spital specializat si discuta cu medicii de acolo.
acum 14 ani
Buna Iuliana,
Potrivit "Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice" o persoana poate fi internata fortat intr-un spital de boli psihice, indiferent de varsta (minor/major), daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara
ARTICOLUL 44
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.
ARTICOLUL 45
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca: a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava si a carei judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
ARTICOLUL 46
Internarea nevoluntara se realizeaza numai in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.
ARTICOLUL 47
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale;
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
---------------------------------
ARTICOLUL 51
Daca medicul psihiatru considera ca nu exista motive medicale pentru internare nevoluntara, nu va retine persoana adusa si va inscrie decizia sa, cu motivarea respectiva, in documentatia medicala.
Poti citi integral articolele legii la adresa:
//sfatulmedicului.ro/Legislatia-pacientului/legea-sanatatii-mintale-si-a-protectiei-persoanelor-cu-tulburari-psihice_3438#Capitolul_V__Internarea_intro_unitate_de_psihiatrie
acum 14 ani
Va multumesc mult pentru informatiile oferite.
acum 14 ani
Salut!
Recomandarile primite sunt masurile cele mai corecte, obiective, pentru o asemenea situatie. Atentie, incearca sa nu mergi la orice medic psihiatru, incearca sa gasesti un medic care are experienta si in terapie si despre care stii ca este un bun cunoscator al pacientilor sai si un bun comunicator cu bolnavii si apartinatorii. Este foarte important acest filtru, tocmai pentru ca fratele tau refuza sa accepte ca are o problema, oricare ar fi natura ei.. si fara aceasta acceptare, tratamentul este extrem de dificil, de obicei imposibil, pe termen lung si in termeni de rezultate reale (vindecare, nu doar calmarea simptomelor prin tratamente medicamentoase si atat). Terapia este esentiala.. odata ce diagonsticul a fost stabilit. Ca o idee de solutie, bine verificata, iti recomand medicii psihiatri de la http://www.spital-obregia.ro/laboratoare-centrul-trepte.php
Mult succes si, nu uitati, empatia, lipsita de orice fel de judecati de valoare, fara diagnostice si concluzii empirice, fara presiuni emotionale, este singura cheie prin care poti comunica cu bolnavul...e foarte important ca el sa simta ca poate avea incredere neconditionata in tine, indiferent de evolutia problemelor, bolilor etc. intr-un moment in care isi pierde mai ales increderea in sine si in oricine l-ar judeca din afara... Numai bine!
acum 14 ani
buna ziua,
ce inseamna ca are probleme psihice? i-a pus vreun medic psihiatru diagnosticul? si daca da, ce diagnostic? sau care sunt simptomele ( manifestarile ) pe care le are?
ce inseamna " problema devine tot mai grava? "
Psihoterapeut Laura Ciop***au
acum 14 ani
Din moment ce refuza ajutorul unui specialist nu are un diacnostic pus, insa el are halucinatii, e nervos, din orice se enerveaza, e suparat si se inchide in el. Fara o persoana langa el nu se prea poate descurca deoarece ii se pare ca vede tot felu de lucrurii, sau chiar le vede asta nu stiu, insa intreba daca este acol ceva (de ex. intr-o perioada intreba daca nu este crema de epilat).Plus ca de cateva zile am aflat ca ar fi fumat tigari din plante etnobotanice. Va multumesc pentru ajutor.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua