acum 12 ani
Proteine urinare (proteinurie, albuminurie)
Definitie
Reprezinta prezenta in urina a cantitatilor anormale de substante proteice datorita unor afectiuni renale sau extrarenale.
Interpretare
Urina limpede: albumina absenta.
Urina cu o usoara opalescenta: nor foarte fin (contine aprox. 0,015 la mie).
Urina cu aspect tulbure fara flocoane = nor fin (contine aprox. 0,02 la mie).
Urina cu flocoane abundente: lbumina dozabila.
In sumarul de urina normal nu exista albuminurie.
Proteinuriile functionale sunt interitente si apar in conditii speciale, cum sunt:
Proteinuria de effort (sport, mars, munca fizica)
Proteinuria la palpare
Proteinuria a frigore
Proteinuria emotionala
Proteinuria ortostatica (adolescenti 14 18 ani)
Proteinuriile extrarenale sunt intalnite in unele afectiuni datorate unor cauze prerenale sau postrenale.
Proteinuriile prerenale pot avea urmatoarele etiologii:
Proteine incomplet digerate la nivelul mucoasei intestinale
Albuminele digestive c origine
Hemoglobina in malarie
Anemii hemolitice
Proteina Bence-Jones: mielom multiplu, leucoze.
Proteinuriile postrenale pot fi cauzate de sangerarile la nivelul cailor urinare prin litiaza renala, papilomatoza, polipoza a cailor urinare, TBC renal, tumori de bazinet si vezica urinara, precum si de procesele inflamatorii ale cailor urinare (pielite, uretrite, cistite).
Proteinuriile renale sunt consecinta afectarii nefronului sau a unor boli extrarenale, dar cu interesarea secundara a nefronului:
Glomerulo - nefrita acuta si cronica
Glomerulo nefroza (lipoidica, amiloidica, lupica si diabetica)
Tubulopatii produse prin intoxicatii exogene (arsenic, chinina, bismut), galactozemie, sindrom Toni Debre Fanconi, rinichi de soc, pielonefrite
Afectiuni extrarenale cu interesare renala, insuficienta cardiaca, tromboza venei renale, feocromocitom, hemoragii si traumatisme cerebrale.
acum 12 ani
Nivelul de proteine in urina este masurat folosind un esantion aleatoriu de urina si/sau prin utilizarea unui esantion de urina de 24 de ore. Testul de urina este de asemenea cunoscut sub numele de test „dipstick". Detectarea unei proteine ca albumina in urina indica in principal probleme renale.
Acest test este cunoscut sub numele de "proteinurie" sau "albuminurie" sau "albumina in urina". Albumina este de fapt prezenta in abundenta in sange. Proteinele, pietrele de temelie ale organismului, sunt necesare pentru a consolida functiile celulare, muschii, oasele, parul si unghiile. Proteinele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor. Pierderea proteinelor prin urina poate duce la diferite complicatii de sanatate.
proteine in urina
Cum sunt trasportate proteinele in urina si cum se reduce nivelul de proteine in urina? Iata informatii privind nivelurile normale de proteine in urina si cauzele proteinuriei.
Nivelul normal de proteine in urina
Valorile normale de proteine pentru un esantion aleatoriu de urina: aproximativ 0-8 mg/dL.
Valoarea normala de proteine pentru urina de 24 de ore: mai putin de 150 mg pe 24 ore.
Valorile normale de proteine in urina pot varia usor de la un laborator la altul. Un medic va poate ajuta sa interpretati rezultatele in mod corespunzator.
In mod normal, un test de rutina „dipstick" nu arata nici un nivel de proteine in urina. Stim cu totii ca rinichii nostri functioneaza ca filtrarea plantelor. Rinichii ajuta la separarea substantelor nefolositoare din sange si fluid. Rinichii sunt parte a sistemului excretor si joaca un rol vital in producerea urinei prin filtrarea substantelor nefolositoare pentru organism.
Moleculele proteice sunt relativ mai mari si nu pot trece rapid prin filtrele sau glomerulii rinichilor. Astfel, rinichii mentin proteinele in sange, deoarece acestea sunt necesare pentru organism. Mici cantitati de proteine care trec prin glomeruli sunt in mod normal resorbite de organism si utilizate pentru a genera energie.
Prezenta proteinelor in urina cu un nivel normal sau scazut de proteine in sange indica disfunctii ale rinichilor. Uneori, in cazul in care exista un nivel foarte ridicat de proteine in sange, proteinele pot fi prezente in urina in ciuda functionarii normale a rinichilor. Deci, impreuna cu proteinele din urina sunt masurate si proteinele din sange.
Cauzele nivelului ridicat de proteine in urina
Nivelul ridicat de proteine in urina indica in principal infectii la rinichi sau boli de rinichi care afecteaza functionarea glomerulilor. Exista mai multe cauze ale nivelului ridicat de proteine in urina:
Pielonefrita, infectie bacteriena in rinichi care conduce la inflamarea nefronilor din rinichi
Glomerulonefrita, infectie a glomerulilor nefronilor
Diabet zaharat necontrolat de tip 1 si 2
Hipertensiune arteriala sau presiune ridicata in sange, care conduce nu numai la proteine in urina ci si la sange in urina
Preeclampsie in timpul sarcinii (hipertensiune arteriala si retentie de lichide)
Infectii ale tractului urinar
Amiloidoza, depozit de amiloid (substanta amorfa cu structura aparent proteica) in organe sau tesuturi
Tumori ale vezicii urinare
Insuficienta cardiaca congestiva
Deshidratarea, aportul insuficient de apa si fluide
Nefropatie diabetica
Sindromul Goodpasture, insuficienta renala rapid progresiva, impreuna cu boli pulmonare
Intoxicatii cu metale grele
Lupus eritematos
Hipertensiune maligna
Mielom multiplu (boala neoplazica a tesutului sanguin)
Sindrom nefrotic
Utilizarea anumitor medicamente (medicamente nefrotoxice), care pot dauna rinichilor
Boala de rinichi polichistica
Proteinuria, in general, nu prezinta nici un simptom. Testele de urina si sange de rutina ajuta la detectarea acestei conditii. Trebuie sa se tina cont de faptul ca deshidratarea, stresul emotional excesiv, aportul de anumite medicamente, exercitiile intense, infectii ale tractului urinar sau urina contaminata (cu secretii vaginale) pot afecta rezultatele testului de urina.
Cum se reduce nivelul de proteine in urina?
Medicul va determina tratamentul dupa depistarea cauzei exacte a proteinelor in urina. Daca aveti hipertensiune sau diabet, trebuie sa luati masuri de precautie adecvate pentru a mentine un nivel normal de zahar din sange si un nivel normal al tensiunii arteriale. Dieta echilibrata si exercitiile fizice regulate joaca un rol important in stabilizarea nivelului de zahar din sange si al tensiunii arteriale.
Pentru a combate infectile rinichilor sau ale tractului urinar, medicul va va prescrie antibiotice. Trebuie sa urmati cu strictete instructiunile medicului. Medicatia prompta si schimbarea stilului de viata (introducerea fructelor in regimul alimetar, fara stres, cu exercitii fizice, fara alcool, droguri, fumat, cofeina excesiva, etc) pot contribui semnificativ la imbunatatirea functiei renale. Regimul alimentar cu restrictionare de sare si proteine ajuta la scaderea nivelului de proteine din urina.
acum 9 ani
Am făcut testul urinei și mia ești la proteine 30 de și maximul e 10. Ce înseamnă ăsta?
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua