Postata de rotunduraluca cu 10 ani in urma.
Am 44 ani si AMH de 0,1. La cateva zile am facut un test si a iesit pozitiv. Conform ecografiei avea 5 saptamani. Totusi, la 2 zile dupa aceea am pierdut sarcina. Este a doua oara cand pierd sarcina la 5 saptamani. Oare ar trebui sa refac analiza AMH? Mai am vreo sansa?
Adauga raspunsacum 10 ani
Buna Raluca nu stiu care este problema ta la aceasta varsta.Te cred ca vrei sa faci un copil dar de ce la aceasta varsta.Dar la momentul de fata nu ai copii?Eu am sa-ti dau ceva sa citesti si ai sa te lamuresti singura poate o sa-ti fie de folos.Daca o sa spui mai pe larg istoria ta pe scurt poate gasim ceva si poate o sa reusim ceva.Eu doar vreau sa ajut prin alte metode.De exemplu m-ar interesa in ce mediu ai lucrat in trecut si in prezent,ce fel de mincare maninci,ce bauturi consumi,daca fumezi,daca bei alcool si altele.Astept un raspuns si sa auzim de bine.
Hormon anti-Mullerian (AMH)
179 Lei
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol
Informaţii generale
AMH – membru al familiei factorului de transformare a creşterii β (TGF-β), denumit şi substanţa inhibitorie mülleriană – a fost studiat în principal pentru rolul său de reglare a diferenţierii sexului masculin în perioada embrionară. Astfel, hormonul produs de către celulele Sertoli ale testiculului fetal induce regresia ductelor műlleriene, elementele primordiale ale tractului reproductiv feminin, şi prin aceasta contribuie la dezvoltarea normală a organelor genitale masculine.
La feţii de sex feminin lipseşte AMH, ceea ce duce la dezvoltarea organelor genitale interne feminine. O dată cu începerea pubertăţii, AMH, la fel ca şi inhibina B, este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creştere din ovar şi nu de către foliculii primordiali, nici de către foliculii antrali în faza finală de creştere (aflaţi sub reglarea directă a FSH). Datorită exprimării specifice la nivelul celulelor stratului granulos din foliculii de creştere neselecţionaţi (foliculii primari şi secundari potenţial fertili), AMH constituie un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene4.
AMH exercită un efect inhibitor atât asupra recrutării foliculilor primordiali cât şi asupra răspunsului foliculilor de creştere la hormonul foliculo-stimulant FSH. Modul în care se exercită controlul hormonal al secreţiei AMH nu este bine definit. Studiile efectuate pe modele animale şi umane au arătat că în absenţa AMH foliculii primordiali sunt recrutaţi cu o rată mai mare, astfel că rezerva acestora se epuizează prematur, iar ciclul menstrual se întrerupe la o vârstă mai tânără. Pe de altă parte, pe baza nivelului FSH scăzut în prezenţa unui număr mai mare de foliculi de creştere, s-a formulat ipoteza că, în absenţa AMH, foliculii sunt mai sensibili la acţiunea FSH. AMH atenuează creşterea activităţii aromatazei FSH – dependente şi exprimarea receptorului pentru LH. Astfel, efectul inhibitor asupra sensibilităţii la FSH a foliculilor ar putea juca un rol în procesul de selecţie1. Se crede că fiecare folicul prezintă propriul prag pentru concentraţia FSH, care trebuie depăşit pentru a facilita selecţia acestuia. O expresie AMH scăzută la nivelul foliculilor va diminua pragul pentru FSH, ceea ce face ca foliculii sa-şi continue creşterea şi să ovuleze în ciclul următor1;2.
O dată cu înaintarea în vârstă nivelul AMH scade continuu la femei în corelaţie cu rezerva funcţională ovariană. Scăderea sa este semnificativă cu câţiva ani înainte de o creştere evidentă a FSH. Din acest motiv AMH poate identifica mai bine femeile a căror fertilitate este în scădere şi poate oferi indicaţii asupra tranziţiei către menopauză în următorii 4 ani9;10.
Rolul AMH ca semnal periferic al mărimii rezervei de foliculi în creştere poate avea avantaje importante din punct de vedere clinic. La pacientele care urmează tratamente pentru infertilitate îmbătrânirea ovariană se caracterizează printr-un răspuns scăzut la administrarea exogenă de gonadotropine şi la o şansă redusă de a obţine o sarcină. Identificarea corectă a persoanelor care prezintă o rezervă ovariană redusă şi astfel un răspuns slab la tratamentele de stimulare este importantă, pentru a evita ca acestea să fie incluse inutil în programele de fertilizare in vitro. Pe de altă parte, evaluarea rezervei ovariene prezintă utilitate la pacientele care sunt în mod normal excluse din aceste programe datorită vârstei înaintate4.
Câteva studii au arătat că AMH este un marker foarte bun pentru a stabili răspunsul ovarian în cadrul programelor de fertilizare in vitro. Determinările hormonului în faza foliculară precoce (ziua a 3-a a ciclului menstrual) într-un grup de paciente neselecţionate au arătat că nivelurile AMH sunt mai mici la pacientele cu răspuns ovarian slab în comparaţie cu cele cu răspuns normal, răspunsul ovarian fiind definit ca numărul ovocitelor recuperate. S-a demonstrat de asemenea că nivelurile serice ale AMH se corelează strâns cu numărul foliculilor antrali înaintea tratamentului şi cu numărul ovocitelor recuperate ca urmare a stimulării ovariene7;8.
Absenţa controlului AMH de către FSH a fost confirmată atât la om cât şi la animale, sugerând faptul că hormonul acţionează mai degrabă ca un factor paracrin decât ca unul sistemic şi nu face parte parte din circuitul feed-back negativ în care sunt implicate gonadotropinele. Astfel, tratamentul cu o doză unică mare de agonist de gonatropin-releasing hormone (GnRH) care determină o creştere a producţiei de FSH şi LH endogene nu afectează nivelurile serice AMH. Într-un mod similar, în sarcină AMH rămâne constant, acesta nefiind influenţat de statusul gonadotropinelor, reflectând doar pop**aţia foliculară4;8.
În concluzie, nivelurile serice AMH se corelează strâns cu numărul foliculilor antrali; prin extrapolare se poate considera că acestea reflectă mărimea rezervei de foliculi primordiali. Evaluarea rezervei ovariene prezintă importanţă atât pentru clinicile de fertilizare in vitro cât şi pentru orice pacientă care se adresează specialistului în vederea evaluarii potenţialului de fertilitate4.
Pe lângă rolul său de marker al rezervei ovariene, nivelurile serice AMH pot fi importante şi în patologia ovariană, respectiv în sindromul ovarelor polichistice. Deşi acest sindrom cuprinde un spectru larg de manifestări clinice şi caracteristici biochimice, o anomalie comună este reprezentată de perturbarea selecţiei foliculului dominant cu anovulaţie consecutivă. Acest mecanism de selecţie deficitară conduce la acumularea de foliculi antrali mici, care contribuie semnificativ la producţia AMH. S-a formulat ipoteza că la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice activitatea aromatazei ar putea fi scăzută datorită faptului că foliculii nu produc suficient estradiol. AMH inhibă de asemenea activitatea aromatazei, sugerând că acesta contribuie la severitatea acestui sindrom4.
Un procent semnificativ de paciente cu sindromul ovarelor polichistice prezintă obezitate, rezistenţă la insulină şi hiperinsulinemie compensatorie. Nivelurile crescute de insulină sunt în parte responsabile de hiperandrogenismul asociat acestui sindrom. La aceste paciente, tratamentul cu medicamente care reduc nivelul de insulină (de exemplu, metformin) şi afectează astfel indirect producţia de androgeni poate avea efecte favorabile3.
Concentraţiile serice de AMH sunt crescute la unele paciente cu tumori ale granuloasei ovariene; AMH împreună cu inhibina A, inhibina B, estradiol şi CA-125 poate fi util în diagnosticul şi monitorizarea acestor paciente.
La sexul masculin valorile AMH pot diferenţia criptorhidismul de anorhie iar la copiii mici ce prezintă ambiguitate genitală determinarea markerului este utilă pentru evaluarea prezenţei şi funcţiei testiculare6.
Recomandări pentru determinarea AMH
-evaluarea potenţialului de fertilitate: nivelurile de AMH reflectă statusul ovarian (se corelează cu numărul foliculilor antrali, ca şi nivelurile de inhibină B din ziua a 3-a a ciclului menstrual); spre deosebire de FSH şi inhibina B, nivelurile serice de AMH nu prezintă variaţii ciclice, astfel încât proba poate fi recoltată în orice zi a ciclului menstrual;
-evaluarea fenomenului de îmbătrânire ovariană: nivelurile bazale scăzute de AMH semnalează o rezervă ovariană redusă asociată cu răspuns slab la tehnicile de fertilizare in vitro;
-valoare predictivă asupra debutului menopauzei: nivelurile AMH prezintă valoare predictivă asupra instalării perioadei de tranziţie către menopauză;
-evaluarea sindromului ovarelor polichistice: nivelurile serice de AMH sunt crescute în sindromul ovarelor polichistice şi pot constitui un marker util pentru evaluarea gradului de extindere a acestei afecţiuni4;5.
-diagnosticul şi monitorizarea pacientelor cu tumori ale granuloasei ovariene secretante de AMH;
-evaluarea copiilor mici cu ambiguitate genitală sau intersexualitate
-evaluarea funcţiei testiculare la copii6.
Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate)5.
Specimen recoltat - sânge venos5.
Recipient de recoltare - vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator5.
Prelucrare necesară după recoltare - se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la -20°C5.
Volum probă – minim 0.5 mL ser5.
Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat5.
Stabilitate probă - 6 luni la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi5.
Metodă –ELISA5
Valori de referinţă
- femei de vârstă fertilă: 1-8 ng/mL (μg/L)
- postmenopauză:
acum 10 ani
Buna Mariana
M-am casatorit tarziu, cu un an in urma de aceea pana acum nu m-am gandit la copii. Sunt profesoara, nu fumez ;i nu beau. Sunt un pic supraponderala in schimb. Incerc sa nu mai beau cafea si sa mananc cat mai sanatos, mancare gatita si nu fast food.
Eu inca mai sper.
acum 10 ani
Buna Raluca eu m-am decis sa te ajut sa iti indeplinesti o mare dorinta pe care multe femei si-o doreste,aceea de a dveni mama.Dar o sa avem foarte mult de lucru la acest capitol.In primul rand tu si sotul tau trebuie sa treceti la un regim foarte serios.Sa sti ca nu-i chiar asa de usor in ziua de azi sa faci un copil cind noi in prezent avem la indemana numai mancare de p***a calitate adica o mancare de sinteza in proportie de 30-50% chiar si mai mult.As vrea sa stiu ce inaltime si ce greutate aveti ambi.In primul rand trebuie sa scapam de citeva kilograme in plus si sa le mentinem pana obtinem rezultatul dorit.La cafea trebuie sa renuntati ambi si asta cit mai repede.Da sotul bea bere de exemplu ar trebui sa renunte pt o perioada si d-tra la fel.Daca el fumeaza trebuie sa renunte la fumat tot pana obtineti sarcina.Asa ca orice problem are si o rezolvare si daca nu tinem cont de anumite reguli aceasta problema nu se va rezolva niciodata.Eu acum o sa-ti dau un exemplu de matematica 1+1 =2 ,deci un barbat si o femeie formeaza un cuplu(duet),niciodata 1+0(1) nu o sa faca 2,adica o femeie fara un barbat nu formeaza un cuplu sau invers.Dar sa trecem la treaba de exemplu berea,fumatul si cafeaua micsoreaza nr de spermatoizi activi si la femeie altele.De exemplu daca doresti sa ramai insarcinata trebuie sa aveti un regim foarte bine pus la punct.Acest luvru trebuie sa fie facut cu cel putin 2 luni inainte de a ramane insarcinate si in timpul sarcini,sotul macar pana ramai insarcinata.Acest lucru trebuie sa o luati chiar in serios.De exemplu eu merg pe cea mai sigura carte, cum ar fi si mai repet o data:renuntarea la vicii(fumatul,alcoolul si cafeaua),de verificat toate alimentele pe care le cumperi,ce anume ai voie sa consumi si ce ceaiuri ai voie sa bei in sarcina.De exemplu eu as accepta si o greutate de 10 kg peste greutatea admisa la ambi nu mai mult.Acest lucru conteaza f. mult mai ales in cazul femeilor.Asa cum spui ca ai dat dovada de doua ori ca ai ramas insarcinata ai sa reusesti din nou trebuie doar sa crezi acest lucru.Un alt sfat de al meu este sa renunti la preparatele procesate(salam ,carnati,branza topita,cipsuri,ciocolata etc),sucurile din comert care sunt pline cu E-ri si conservanti si altele.Si nu uita un lucru din momentul cand ti sa terminat perioada fertila in luna respectiva te rog foarte mult sa renuntati sa faceti dragoste,asta ca sa maresti sansele ca sarcina sa ramana prinsa nu sa se desprinda.Pt inceput te-as sfatui sa cumparati Branca ursului pe care o sa le administrati amandoi de trei ori pe zi inainte de masa o sa va explice mai pe larg la farmacia naturista.Tu ai sa bei ceai de cretisoare cu ceai de zmeura si ceai de iedera.Cu urmatoarea ocazie o sa vb si altele. In rest sa auzim numai de bine si astept un raspuns.
acum 10 ani
Raluca, pe forumul "despre copii" am intalnit multe cazuri de femei care au pierdut mai multe sarcini la varste mici din cauza trombofiliei. Eu te sfatuiesc sa faci cateva investigatii in directia asta. Daca suferi de trombofilie, cu tratamentul potrivit poti duce sarcina pana la capat fara probleme.
Sanatate si mult noroc!
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua