Postata de mdmandor cu 14 ani in urma.
va rog daca ati putea sa ma ajutati sunt la un fel de facultate sa zicem asa de asistent medical generalist si sunt in anul 1 mia dat o tema (referat ) INGRIJIREA PACIONTULUI/BOLNAVULUI IN EVUL MEDIU si nu gasesc nici pe net niciunde si sa vad daca ati putea sa ma ajutati poate uni dintre voi ati terminat sc asta si stiti de unde as putea lua.multumesc
Adauga raspunsacum 14 ani
Ce disperat esti!
Si tu intr-o zi o sa ai grija de oameni bolnavi, zici? Si cum, daca nu-s indiscret?
Trecand peste rautati: daca stii italiana esti salvat. Cauta '''' medicina nel'''' medioevo''''. Scrie acolo de n-ai timp sa copii. Daca nu , multunmestete cu ce scrie in romana pe ici pe colo, wikipedia si altele, mai ''''fabuleaza si tu putin si-ti iei ''''doctoratul!
Successsss !!!
p.s.Incearca sa fii modest draguta: nu e niciun fel de facultate. E ceva mai mult de un curs post-liceal; cheama-l preuniversitar daca te face sa te simti mai bine.
acum 14 ani
Draga Adrian Enescu, poate nu esti la curent cu "noutatile" (desi dateaza de cativa ani buni), insa exista FACULTATE de asistent medical chiar la UMF Carol Davila. Se cheama "Moase si Asistenta Medicala" si dureaza 3 ani, ca orice alta facultate si absolventul primeste diploma universitara. Asa ca nu iti mai bate joc asa de oameni. Profesia de asistent medical este una foarte frumoasa si altruista fie ca faci facultate fie ca nu. Facultatea nu e totul (iti spune cineva care isi da acum doctoratul!).
acum 14 ani
a si iuli bafta ma bucur pt tine daca tu iti dai doctoratul sa ai succes.
acum 14 ani
Adicatelea dupa ce iesiti bolovani din liceu, ca sa ajungeti sub nivelul unei asistente care a facut liceul sanitar(unde se intra al naibii de greuuuuu!), acum 25-30 de ani, va mai trebuie inca vreo trei ani de ''''facultate'''' (pe bani!). Nu ti se pare ca n-ai inteles ce-am spus?
Apropo: stii cand s-a infiintat scoate asistenti pe banda, ca au, ca n-au vocatie?
Stii si ce scop nu tare ascuns a avut si are?Chiar ca era sau este o asa mare lipsa de asistenti si moase?Am tot respectul pentru ''''halatele albe'''' si in familie trei cadre medicale( sora, sotia si fiica -primele doua au absolvit in timpul lui raposatul, iar ultima anul trecut in Italia, la o forma de invatamant similara) si stiu ce spun.
Hai bafta!
acum 14 ani
nu stiu cum i se zice pt ca prietenul meu o face si stiu ca nu este facultate dar a cautat pe tot locul dar na gasit si nu stie italiana nu sti cumva si ceva site in romana?
acum 14 ani
TRATAMENTE MEDICALE CHINUITOARE DIN EVUL MEDIU
Chirurgia cataractei oculare: Procedura dureroasa care rareori salva vederea pacientilor.
O operatie de eliminare a cataractei includea introducerea unui instrument ascutit, un cutit sau un ac foarte mare prin cornee. In timp operatia de cataracta sa imbunatatit in Europa Medievala. Seringa a fost utilizata pentru extragerea de cataracta prin aspiratie.
Ritualuri pagane si religioase ca forma de vindecare.
Medicina in evul mediu a fost o combinatie intre ritualuri pagane, religioase si stiintifice. Ca biserica sa castige mai mult control, ritualurile pagane au fost declarate infractiuni si pedepsite. O astfel de infraciune putea fi atunci cand:
-"vindecatorul" se apropia de casa unde se afla un om bolnav.
Pacientii care aveau "ciuma bubonica" erau pusi sa faca cea mai grea munca, dupa care trebuiau sa isi spuna in gest de spovedire toate pacatele unui preot. Aveau sanse de supravietuire (in viziunea preotilor) numai daca marturisirea pacatelor era extrem de corecta.
Chirurgie: brutal, chinuitor si groaznic de dureros.
Chirurgia in evul mediu a fost brutala, greu de inteles si foarte dureroasa. Chirurgii au avut o foarte sp***a intelegere a anatomiei umane, tehnica de anestezie si antiseptica neadecvata de a mentine plagile si inciziile departe de infectii. Nu a fost foarte placut sa fi pacient in timpurile acelea dar cand in joc era viata lor pacientii nu aveau de ales. Pentru a fi scutiti de dureri ei suportau dureri inimaginabile si cu putin noroc se puteau face mai bine.
Operatiile la inceputul evului mediu erau facute de catre calugari, acestia ac***a acces la cele mai bune carti medicale adesea scrise de carturari arabi. In 1215 Papa a interzis calugarilor sa mai practice chirurgia, asa ca au instruit tarani pentru a efectua diferite interventii chirurgicale. Fermierii care aveau experienta in castrarea animalelor au inceput de la a scoate cate un dinte dureros pana la operatii complicate de cataracta. Dar au avut loc si mari succese. Arheologii din Anglia au gasit un craniu de om din anul 1100 despre care sa spus ca a fost lovit in cap cu un obiect contondent. O examinare mai detaliata a aratat ca omul a fost salvat printr-o operatie. O bucata din craniu a fost ridicat pentru a permite segmentelor de oase distruse sa fie eliminate. Prin aceasta a eliminat presiunea de pe creier si omul a fost salvat. Putem doar ghici cat de dureros a fost!
acum 14 ani
cat de urgenta este afacerea asta? da-mi o adresa de mail si poate reusesc sa-i traduc in fuga( cu greselile de rigoare ) si v-o trimit. Altfel la noi , saracie, nu stii?
Cine se acupa la noi, de lucruri d''''astea ''''slabe''''?
acum 14 ani
Vezi ca te-ai rezolvat? Te-a rezolvat ELENA si-mi miroase ca tot de pe italieni.
Mai schimba si tu ceva pe-acolo, sa-i dai o nota de original.
Bafta!
acum 14 ani
Scrie pe Google '''' medicina in evul mediu'''' tratamente in evul mediu si...alte cuvinte de cautare si gasesti mai multe informatii din care sa selectezi. Un sfat totusi: invata sa scrii corect. Succes.
acum 14 ani
Primele BOLI PROFESIONALE au fost semnalate de catre medicul din Evul Mediu G. FRACASTORE (1478 - 1553), care atrage atentia, intr-un poem al sau, asupra SIFILISULUI pe care l-ar fi contractat un \\"tanar pastor\\" numit Syphilus.
F. X. Bichat (1771 - 1802) descrie pe rand toate membranele din corpul omenesc (pleura, peritoneul, meningele, tecile musculare etc).
Parintii FIZIOLOGIEI MODERNE, Haller si Spallanzani, impun aceasta noua specialitate foarte importanta in cercetarea stiintifica, iar P. Pine! consacra PSIHIATRIA ca disciplina clinica.
Rolul MUZICII si al sunetelor in procesul vindecativ nu a fost niciodata subestimat, vindecarile realizate de Orfeu au fost mediatizate in toata cultura greaca, ca si in Mesopotamia, Egipt, India si China.
Medicina moderna a silit evidente corelatii intre CULORI si influentarea benefica a bolilor si a psihicului. Astfel, culoarea ALBASTRA ar stimula meolismul, vederea si ar scadea febra. Culoarea VERDE ar avea proprietati antiseptice si bactericide, influentand timusul si prin acesta imunitatea generala, pop**ar vorbind \\"speranta\\". Culoarea INDIGO ar fi sedativa. coagulanta, cicatrizanta, cu o functie mobilizatoare asupra splinei si depresoarc asupra inimii si a tesutului limfatic.
GALBENUL ar favoriza remineralizarea corpului si in special a sistemului osos, fiind totodata antiacid, cu efecte psihoterapeutice de reflexie, meditatie, prudenta si in general de \\"cunoastere\\".
Mari realizari s-au impus in domeniul EMBRIOLOGIEI, silind faptul ca ontogeneza de 9 luni repeta filogeneza realizata in oceanul etar intr-o perioada de 2 miliarde 800 de milioane de ani, fiecare zi a fatului fiind prevalenta cu 10 milioane de ani din evolutia pamantului.
Este un adevarat miracol al creatiei faptul ca din a 40-a zi de la fecundare apar unde de functionare in creierul fatuluj. ca dupa 6 saptamani ficatul produce deja celule sangvine, iar la 11 saptamani ochii se intredeschid si muschii prezinta miscari coordonate. (Adevaratul Holocaust, al intreruperilor de sarcini.)
In luna a patra, fatul aude si raspunde la mangaieri, instalandu-se in noul organism ANTICORPOGENEZA. Durerile nasterii, contractiile presiunile, ruperea sacului amniotic, contorsiunile abdominale repeta scenariul desprinderii pamantului cu convulsiile inerente.
Copilul, dupa nastere, parcurge drumul prin care a trecut primitiva fiinta acvatica, pana a ajunge la mersul in patru labe (400 de milioane de ani, strabatute doar in cateva luni).
Vorbind despre GENETICA‚, grecii antici o interpretau ca o \\"natura proprie individului\\" numita PSHYHIS, care se traduce prin temperamente cunoscute inca de indieni si etrusci. E interesanta constatarea medicinii etrusce dupa care sansa de viata a omului este de 7 x 12 ani, deci in total 84 de ani, tjmp in care este proteja de \\"Zeul Suprem\\", urmand ca dupa aceasta varsta sa se protejeze singur. Rolul semintelor germinative din corpul uman, care se (ransmit prin cromozomi si prin gene, semnalat de medicul ALCMEON din CROTONA, ramane vesnic.
Introducerea CEZARIENEI in Evul Mediu a pretat la confuzii; ea nu a fost aplicata de chirurgi in raport cu originea nobila, ci in raport cu necesitatile vitale ale oricarei gravide. Numele de \\"cezariana\\" nu vine de la Caczar. ci de la cuvantul latin \\"caedere\\". care inseamna \\"taiere\\", deci \\"nastere prin taiere\\".
Asemanarea FEMEII GRADE in literatura din URARTU cu \\"universul\\", cu \\"vesnicia\\", cu \\"minunile lumii\\", cu \\"zeul suprem\\", denota adanca credinta evlavioasa in aclui nasterii.
Medicina din micul stat URARTU s-a distins prin aleasa grija fata de vaduve, fata de orfani, invalizi si cetatenii de varsta a treia. Poate aici, la poalele munteiui biblic ARARAT, trebuie cautata originea GERIATRIEI cu 1000 de ani inaintea erei noastre.
Aparatura medicala a fost un modul Medical in care s-au realizat permanente progrese. Datele arheologice din DACIA au pus in evidenta o surprinzatoare colectie de instrumente medicale, ca de exemplu: chiurete. stilete, baghete, pense, baloane de ceramica (de tip ErlenmayerX eprubete si chiar o parafa medicala apartinand unui medic oftalmolog.
Radacinile MEDICINEI SOCIALE s-au afirmat inca din INDIA, unde erau distribuite medicamente in mod gratuit pentru saraci. Aceleasi principii umanitare i-au facut pe romani sa infiinteze infirmerii gratuite pentru toate categoriile de sclavi.
* * *
Dupa ce am terminat de scris prezenta istorie a medicinei, m-am decis sa-i intocmesp***antroducere corespunzatoare, ajungand la un grup de concluzii personale:
Medicina nu este numai o stiinta a civilizatiei tehnice, ea inseamna o cunoastere aprofundata a fenomenelor naturale, a fenomenelor vitale, a incadrarii omului in legile universale, in legile societatii si ale istorici pe care o parcurge.
Medicina inseamna logica, gandire, percepere obiectiva, credinta in destin, in actul pe care il intreprinzi, incredere in tine, in forta vitalaa bolnavului, in cunostintele acumulate, in analogile pe care experienta ti lc-a servit.
Medicina inseamna, pe langa cunostinta, multa vointa, iubire de aproape, omenie, implicare totala si nu in cele din urma credinta in Dumnezeu. in sansa pe care ti-o rezerva Supraomenescul.
Adevarurile stip**ate de aceasta stiinta-arta despre viata, despre boala, vindecare, s-au regasit in toata isloria pe diferitele ei trepte de dezvoltare; ele nu au aparut din nimic, de ia sine. Sunt foarte putine descoperirile care nu au succedat pe altele, geniile post-hipocratice de tipul lui Roenpten. Fleming. Pavlov. Virchow. Pasteur. Erlich. desigur colosale, nu au fost o regula, ci o exceptie, fondul vietii evoluand sil intre coordonatele date de contradictiile interne si cele externe, intre spirit si materie, intre EUL PROPRIU si EUL COSMIC inca din adanca antichitate.
Sanatatea pe care au vizat-o toti slujitorii medicinei nu este altceva decat un ECHILIBRU perfect intre corpul fizic, corpul emotionai, mental si gel spiritual. Toate acestea sunt interconectate si orice perturbare a oricareia dintre ele presupune intotdeauna \\"o tensiune\\", un \\"CONFLICT cu celelalte\\". Nu este suficient sa tratezi numai partea (simptomul), ci trebuie sa tratezi intotdeauna si intregul (cauza), asa cum propovaduia Zamolxe. NDECAREA NE AŽNTOTDEAUNA DIN INTERIOR (valoarea hematiilor, a leucocitelor, a anticorpilor, a hormonilor, a mediatorilor chimici, a sistemului nervos si a celulelor). De aceea, este bine spus ca \\"boala este un avertisment al unor deficiente interioare\\".
UL poarta in el tot ce este necesar ca sa traiasca si sa fie fericit (vitalitate, sanatate, frumusete, intelepciune, dinamism, sentimente). Rolul vindecatorilor si al bolnavilor este sa CULTIVE ACESTE VALORI in raport cu cerintele individuale, fiindca nu exista boli incurabile sau defecte care nu pot fi ameliorate, numai oameni ale Cjiror forte interne sunt \\\\n opozitie cu actul de vindecare (imunitate scazuta, reflexe intarziate etc). Orice stare de \\"nan combat\\", de cedare in fata bolii poate fi anihilata prin insistenta, CREDINTA‚ si constiinta, deoarece corpul fizic, mintea si sentimentele sunt in permanenta modelate de SPIRITUALITATE (convingere, nadejde, speranta, indrazneala si IUBIRE a miracolului dumnezeiesc); \\"unde jubire nu cn nimic nu e\\".
Trebuie sa retinem si sa convingem bolnavii ca \\"Suvoiul vietii umple fiecare cclulq cu forta, energie si vitalitate\\", ce trec prin subtile canalicule din microspatiu, in microspatii, distribuind u-se in tot corpul.
Evolutia medicinei din preistorie pana in prezent justifica DESFA‚SURAREA AŽN SPIRALA‚, mereu pe trepte superioare, a CICLULUI ETII, conceput de SPENGLER (1880 - 1916) dupa modelul elaborat de ganditorul italian GIOVAVANI BATTISTA CO (1668 - 1744). intr-adevar, medicina a ridicat aceeasi problematica si in neolitic, si in antichitate, si in Evul Mediu, si in Epoca Moderna, ar fi, dupa cum spunea FRIEDRICH NIETZSCHE (1844 -l900) o \\"AŽNTOARCERE
ETERNA‚\\" la aceeasi problematica si la aproape aceleasi metode de vindecare.
Toate aceste pareri au fost enuntate in primul rand de FCLEZIASTUL (in traducere din ebraica - Propovaduitorul) fiul lui David care, in modulul 1/9,5, lOspunea: \\"ce a fost, va mai fi si ce s-a facut se va mai face, nu este nimic nou sub soare\\" - \\"NIL NO SUB SOLE\\" - sau daca este vreun lucru despre care s-ar putea spune: \\"iata ceva nou\\"., de mult acel lucru exista si in veacurile de dinaintea noastra\\".
Ecleziastul concluziona: \\"soarele rasare, apune si alearga spre locul de unde rasare din nou\\".Insasi ideea LASERULUI, deci a focalizarii luminii prin lentile
biconvexe, a fost cu mult timp inaintea epocii noastre apiicata in practica, la
a– inceput prin aprinderea foii de iasca si facerea focului, apoi prin arderea
micilor tumorete de pe suprafata corpului (probabil prin acest procedeu
Hercule a furat focul cerului).
Viata este formata din complexe, contrarii, de aceea in optimismul dat de stiinta trebuie sa retinem si previziunea lui CLAUDE BERNARD (1850) care preconiza ca \\"medicul experimentator este MEDICUL ITORULUI\\", fara a uita insa parerea lui H. BOERHEAVE (1700), care a fost cel mai mare clinician din periaoda renasterii si care sublinia hotarat ca \\"mai presus de orice, trebuie sa EXAMINA‚M si sa OBSERVA‚M bolnavii\\" pentru a gasi cele mai apte mijloace de vindecare. De asemenea, nu trebuie eludata maxima unor chirurgi de mare clasa, care spuneau: \\"DOCTORUL TAIE, DUMNEZEU NDECA‚\\".
Scrierea istoriei medicinci este un act de stiinta si de cultura, ea nu presupune o anume specializare distincta, ci o anumita cunoastere si un anumit spirit de a te implica cu toata CONSTIINTA SI PRICEPEREA AŽN CEEA CE FACI.
acum 14 ani
multumesc elena.
acum 13 ani
bravo,esti o persoana speciala,in a ajuta omul,bravo ,bravo
acum 14 ani
cred ca ai sarit cateva etape in pregatire... ce facultate e aia unde te primesc fara clasa a 5-a? ca gramatica atunci se invata temeinic... nu as vrea sa ajung pe mana ta
acum 13 ani
:))))) bv manuela
acum 14 ani
mai intai de toate trebuie sa sti gramatica limbii Romane. Si ne mai miram de ce suntem in halul asta!
acum 13 ani
Vali, vezi ca si tu ai probleme cu limba romana.
acum 14 ani
Te pot ajuta cu niste cursuri de gramatica intai ;cat despre scoala de asistenti e mai bine sa renunti ca nu este asa cum crezi tu o faci si gata pleci peste hotare, e greu trebuie sa inveti mult.Apropo participa si tu la cursuri ca va spun acolo destule dar de....................
acum 14 ani
Bravo, FIORELO! Doamnelor si domnilor care ati postat pana acum...cum de ati putut rabda sa nu sesizati intai ca solicitantul (sau solicitanta) cursurilor de ingrijire in evul mediu este AGRAMATAAAA............Vai de societatea noastraaaa....!!!! Nu mai am nimic de agaugat....
acum 14 ani
goaznic,habar n ai sa scrii si vrei sa fi asistenta,vi de ei de pacionti:))))))))))))))))))))))
acum 13 ani
citez:"habar n-ai sa scrii si vrei sa fi... asistenta". lulu esti varza si tu cu gramatica !!!!!!fii ... se scrie cu doi de i inteligenta pamantului ! nu critica daca n-ai habar.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua