Portaj bacterian

Diverse

Postata de macmillan cu 10 ani in urma.

Imi puteti explica mai exact la ce se refera "Portajul bacterian"???are legatura cu transmiterea la celelate generatii a bacteriei sporindu-i in acelasi timp si patogenitatea???

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

iraaaa

acum 10 ani

In mod normal exista milioane de bacterii care colonizeaza diferite regiuni ale corpului uman. Acestea pot fi patogene(caz in care vor determina neaparat o boala cand se gasesc in organism), conditionat patogene( determina aparitia unei boli doar in cazul in care exista un factor declansator, ele putand exista in organism si in mod obisnuit, fara repercusiuni) sau nepatogene(nu determina aparitia niciunei boli). Portajul bacterian se refera la numarul de bacterii care colonizeaza o anumita regiune, bacterii care sunt fie nepatogene fie conditionat patogene. Vorbim de portaj doar atunci cand bacteria nu determina aparitia niciunei patologii,adica pacientul e purtator sanatos. Spre exemplu exista oameni care au in mod normal la nivelul mucoasei nazare S. aureus ( bacterie care poate determina infectii cu puroi, pneumonii).La acestia se descrie un portaj. Desigur acesti oameni pot transmite pe diferite cai bacteria persoanelelor din jur, dar nu se sporeste patogenitatea bacteriei. Patogenitatea tine de "competenta" bacteriei( bacteria nu o sa isi modifice factorii de virulenta prin transmitere. Ea ramane aceeasi), dar si de sistemul imun al gazdei(astfel e posibil ca, in ciuda faptului ca perosana initiala nu manifesta nicio patologie legata de bacteria respectiva, persoanele carora le este transmisa sa manifeste o boala tocmai datorita unui sistem imun mai putin competent ).

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Cum sa interpretati diversele tipuri de dureri de cap Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×