ovare

Diverse

Postata de membru273120 cu 10 ani in urma.

Buna
Numele meu este Ela, am si eu o intrebare: Acum 3 ani am suferit o interventie prin care mi-au fost extirpate ambele ovare. Tin sa mentionez ca nu am luat niciodata tratamentul cu hormoni si a-si dori sa stiu si eu care ar putea fi riscurile .
Am 30 de ani.Astept raspunsul vostru.
Multumesc!

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

Dr. Diana Enachescu

acum 10 ani

Prin extirparea ambelor ovare se instaleaza menopauza precoce. Odata stabilit acest diagnostic trebuie inceput tratamentul de substituţie hormonală. Acesta va preveni pierderea de masă osoasă, instalarea osteoporozei şi va menţine starea generală de bine a unei femei încă tinere, aflate încă la vârsta la care viaţa de cuplu este intensă. Estrogenii pot fi administraţi pe care orală (tablete) sau pot fi administraţi percutan, sub formă de unguent sau plasturi. Este preferabil ca estrogenii să fie administraţi laolaltă cu analogi de progesteron, fapt ce înlătură riscul de proliferare excesivă a mucoasei uterine. Administrarea secvenţială de progesteron va determina revenirea ciclului menstrual la femeile cu menopauză precoce la care uterul nu a fost extirpat. Evident, instalarea menopauzei implică imposibilitatea procreerii din cauza dispariţiei ovulaţiei.
Există studii importante care arată că terapia de substituţie hormonală este însoţită de o creştere a riscului de cancer uterin, cancer de san si a coagulabilităţii sanguine.
Când vorbim de menopauza precoce, aceste riscuri sunt mult mai mici, deoarece cancerele uterine sau mamare apar de obicei după vârsta de 50 de ani, ori femeile cu menopauză precoce pur şi simplu primesc ceea ce ar fi avut în mod normal la vârsta lor - hormoni ovarieni.
În orice caz, indiferent de momentul instalării menopauzei, este bine ca, înainte de instaurarea unei terapii de substituţie hormonală, sa faceti si un control ginecologic. Un astfel de examen ar trebui să includă şi un frotiu Papanicolau, precum şi o examinare mamară - ecografia efectuată de un radiolog avizat fiind de cele mai multe ori suficientă.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Cum sa interpretati diversele tipuri de dureri de cap Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua