Postata de Dascălu Paula cu o luna in urma.
Buna ziua
Un membru fin familie a aflat ca are ciroza heparica toxica, i a fost scos lichidul de doua ori. După aproape o luna de la a doua extragere a lichidului, burta s a mărit, chiar s a lăsat în jos.
Precizez ca consuma alcool.
Un sfat? Ce se poate întâmpla după alta extragere a lichidului?
acum o luna
Buna ziua,
Ciroza hepatica toxica este o afectiune grava a ficatului, cauzata de alcool sau de alte substante toxice. Atunci cand ficatul este deteriorat, incearca sa se repare formand tesut cicatricial. Odata ce se formeaza prea mult tesut cicatricial, ceea ce se intampla in ciroza, ficatul nu mai poate functiona corect.
Cresterea in volum a abdomenului (ascita) este unul dintre simptomele cirozei hepatice. Aceasta poate fi cauzata de acumularea de lichid in abdomen (lichid de ascita) sau de marirea ficatului sau splinei.
Extragerea lichidului de ascita (paracenteza) este, de obicei, un tratament temporar. Este posibil ca lichidul sa se acumuleze din nou, iar abdomenul sa se mareasca, ca in cazul membrului familiei dumneavoastra.
Cel mai bun sfat pentru un pacient cu ciroza hepatica toxica este sa inceteze consumul de alcool. Alcoolul poate agrava deteriorarea ficatului si poate accelera evolutia bolii.
Dupa o alta extragere de lichid, ascita se poate ameliora temporar, dar este posibil ca lichidul sa se acumuleze din nou. Fiecare procedura de paracenteza prezinta riscuri, inclusiv infectia, sangerarea si perforarea accidentala a unui vas de sange sau a unui organ.
Este crucial sa consulte cat mai repede un medic specialist pentru a discuta despre optiunile de tratament si, daca este cazul, pentru o evaluare a transplantului de ficat.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie
Articol de interes:
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/ciroza-hepatica-boala-care-nu-prezinta-simptome-timpurii_17021
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua