Postata de Utilizator11733172497 cu 2 zile in urma.
Bună! Tatăl meu a fost depistat cu ciroza hepatică în 2019,la început s a ținut de tratament după gata ,în ultimii ani boala s a agravat pt ca el este dependent de alcool. In ultimile săptămâni abdomenul este foarte umflat ,doarme încontinuu ,nu mănâncă,are dificultăți la vorbire dar cu toate acestea bea cam 2l pe zi,ba chiar mai mult . Ce este de făcut ,vreau să l ajut dar nu știu cum
Adauga raspunsacum 2 zile
Buna ziua,
Ciroza hepatica este o boala cronica a ficatului, caracterizata prin distrugerea celulelor hepatice si prin inlocuirea acestora cu tesut cicatricial. In cazul zilnic de consum de alcool, aceasta poate agrava boala si poate duce la complicatii grave, cum ar fi insuficienta hepatica sau cancer la ficat.
Primul pas este incercarea de a-l convinge pe tatal dvs. sa renunte la alcool, intrucat acest lucru este esential in managementul cirozei hepatice. Poate fi nevoie si de ajutorul unui specialist in dependenta de alcool.
Simptomele pe care le descrieti - abdomen umflat, somnolenta excesiva, lipsa poftei de mancare si dificultati de vorbire - sunt semne de agravare a bolii. Abdomenul umflat poate fi cauzat de ascita, o acumulare de lichid in abdomen, care este o complicatie frecventa a cirozei hepatice.
Somnolenta excesiva si dificultatile de vorbire pot fi semne de encefalopatia hepatica, o afectiune care implica disfunctia creierului datorita insuficientei hepatice.
In aceasta situatie, cel mai indicat este sa consultati imediat un medic. Poate fi nevoie de internare in spital pentru evaluare si tratament. Medicul va putea stabili cel mai bun plan de tratament, care poate include medicamente pentru a trata complicatiile cirozei hepatice, interventii pentru a elimina lichidul acumulat in abdomen sau, in unele cazuri, poate fi necesar un transplant de ficat.
Totusi, retineti ca renuntarea la alcool este esentiala in gestionarea acestei boli. Ar putea fi de ajutor si consilierea psihologica, atat pentru tatal dvs., cat si pentru dvs., pentru a face fata acestui diagnostic si pentru a gestiona impactul pe care il are asupra vietii voastre.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/ciroza-hepatica-boala-care-nu-prezinta-simptome-timpurii_17021
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/encefalopatia-hepatica-sau-coma-hepatica_8010
acum o zi
Mulțumesc frumos! 👏Voi contacta un medic în cel mai scurt timp
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua