Postata de csa cu 12 ani in urma.
sunt la prima menstruatie si mi -a venit de 2 ori pe luna,este ceva anormal.va multumesc
Adauga raspunsacum 12 ani
Se intampla ca la inceputul menstruatiei sa fie dereglari adica sa-ti vina de 2 ori intr-o luna sau sa-ti vina la 2-3 luni. In primele luni, durata menstruatiei este de obicei neregulata, dar cu timpul se stabilizeaza. Lungimea ciclului pate varia de la o luna la alta si de la o persoana la alta.
Poate sa-ti vina mai tarziu, daca esti stresata, pierzi sau castigi brusc in greutate, calatoresti sau daca se schimba anotimpul, te muti de la ses la munte ori invers. Deoarece nu stii intotdeauna cand vei avea menstruatia, e bine sa porti mereu la tine un tampon.
O data ce menstruatia a aparut, inseamna ca poti ramane insarcinata si poti avea un copil. Daca esti activa sexual, poti sa ramai insarcinata, chiar daca nu ti-a venit ciclul.
Cum stii ca iti vine ciclul
Noteaza-ti intr-un caiet zilele de menstruatie. La urmatoarele cicluri, noteaza-ti la fel. Daca numeri zilele dintre cicluri, iti faci o idee de durata acestuia. Scrie si daca ai crampe, dureri (la ovulatie), daca iti curge mult, daca te patezi si intermenstrual (la ovulatie) si care sunt simptomele dinaintea ovulatiei (sindromul premenstrual). Majoritatea fetelor nu au tulburari in decursul ciclului. Daca apar crampele sunt usoare dar, cu timpul pot deveni acute.
Observa-ti corpul. In timpul ovulatiei poti sa ai crampe sau dureri de spate ori, uneori, sangerari minime ( de una , doua zile). Este un semn ca peste doua saptamani incepe menstruatia. Dupa ovulatie, sanii se intaresc, sunt mai grei si mai mari.
Inainte de menstruatie ai dureri de cap, de spate, sau insomnii, iti apar cosuri, esti deprimata, irascibila si plangareata. Aceste sunt alte semne prin care iti dai seama ca vine ciclul.
Secretia vaginala care apare la ovulatie este filanta, abundenta, iar cea care apare dupa ovulatie, pana in apropierea menstruatiei, devine vascoasa. La doua saptamani dupa ziua in care ai avut cea mai filanta scurgere, incepe menstruatia. Poti sa folosesti aceasta tehnica ca metoda anticonceptionala, la fel ca si masurarea temperaturii amtinale (creste cu 0,4 - 0,8 grada in ziua in care ovulezi) si notarea ciclurilor menstruale pe calendar (asa anticipezi ciclul urmator si momentul probabil al avulatiei). Metoda contraceptiva bazata pe temperatura este totusi imprecisa si nu este recomandata la adolescente.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua