Postata de Andra55121856 cu un an in urma.
Bună ziua!
Povestea e cam așa:
În 2008 (din martie până în octombrie, inclusiv, deci 8 luni) am lucrat la o fabrică de detergenți. Totusi, mi s-au făcut teste (inclusiv testul prick la enzimele folosite în producție) și la angajare și la plecare și ... au ieșit ok, deci nu știu dacă are relevanță. (Dar poate are?)
Apoi, prin 2009-2010, au început să îmi apară niște pete roși pe coate și erau cu mâncărime. Dacă evitam să mă scarpin, treceau în cca. 2 săptămâni. Apoi iar re-apăreau după un timp. (Dacă îmi amintesc eu bine, în medie, cam la 2 luni apăreau.) După ce am încercat un timp fără succes să elimin diverse cauze la care m-am gândit eu (detergenți, soare, nisip etc.), prin 2011 am ajuns totuși la dermatolog. Doamna doctor s-a uitat (de la distanță), mi-a spus că nu știe dacă e eczemă sau psoriazis și mi-a prescris o cremă. Crema și-a făcut efect în ... 2 săptămâni și dna doctor a spus să o folosesc în continuare (când îmi mai apare) și că e normal să dureze 2 săptămâni. Mie, cum ziceam, îmi trecea și fără cremă în 2 săptămâni, așa că nu am folosit-o.
În perioada următoare, am făcut schimbări în alimentație:
- în decembrie 2011 am renunțat la carne,
- în martie 2013 am renunțat la zahărul tos,
- în vara lui 2015 am renunțat la lactate,
- în toamna lui 2018 am renunțat la ouă.
În prezent sunt api-vegetariană (singurele produse de origine animală pe care le folosesc sunt cele apicole).
După ce am renunțat la zahărul tos, am observat că nu îmi mai apar așa des aceste (să le zicem) "eczeme". (Acum îmi apar doar de 2 - maxim 3 ori pe an și asta deobicei: fie vara când mă expun la soare, fiind o persoană care iubește soarele și nu prea caută umbra, fie iarna când beau mai multe ceaiuri, fapt pentru care consum mai multă miere sau melasă - deci surse de zahăr, pe lângă care mai consum și fructe deshidratate, în special curmale și stafide.)
Săptămâna trecută am fost din nou la dermatologie, pentru că m-a trimis dna doctor oftalmolog. Deși era legat de ochi, dr. oftalmolog m-a sfătuit să-i spun dr. dermatolog de această eczemă (sau psoriazis?). Tocmai aveam o erupție, deci am putut să i-o arăt. Dr. dermatololog s-a uitat din nou de la distanță, a spus că nu are nicio legătură cu ochiul, dar m-a întrebat dacă mă dau cu ceva. I-am zis că da, cu o cremă hidratantă cu ovăz. A spus că nu e suficient și mi-a scris o rețetă pentru Betaderm.
Acum, întrebările mele sunt:
1) Dacă am stat atâția ani fără să tratez această eczemă/psoriazis și evoluția a fost spre bine ... de ce să încep acum?
2) Cu ce m-ar ajuta Betaderm-ul? Care este rolul cremei?
3) Ce se poate întâmpla (pe termen scurt sau lung) dacă ignor indicațiile doamnei doctor și nu folosesc crema? Poate avea o evoluție spre rău? Dacă da, de ce și în ce fel (adică care ar fi motivele pentru care nefolosirea cremei ar putea dăuna și în ce fel s-ar putea agrava sau ce s-ar putea întâmpla)?
Sper să-mi răspundă un medic care îmi poate și explica - căci aș vrea să iau o decizie în cunoștință de cauză. 🙏 Mulțumesc anticipat ❤️
acum un an
Buna ziua!
Chiar daca evolutia afectiunii a fost buna pana acum, este posibil ca aceasta sa reprezinte o forma usoara a bolii si sa apara simptome mai severe pe viitor. De asemenea, poate exista riscul ca simptomele sa se agraveze daca nu sunt tratate corespunzator. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru o evaluare adecvata si pentru a face o alegere informata.
Betaderm este un medicament disponibil pe baza de reteta care contine betametazona, un corticosteroid care are efecte antipruritice (reduce mancarimea) si antiinflamatoare (reducinge inflamatia). Este utilizat pentru tratamentul diverselor afectiuni ale pielii, inclusiv eczeme si psoriazis. Crema ajuta la calmarea si ameliorarea simptomelor asociate cu aceste afectiuni, cum ar fi mancarimea, roseata si inflamatia.
Ignorarea indicatiilor medicului si nefolosirea cremei prescrise poate duce la aparitia sau agravarea manifestarilor cutanate, cum ar fi mancarimea persistenta, roseata si inflamatia la nivelul pielii. In cazuri severe, acest lucru poate duce la aparitia infectiilor secundare, deoarece pielea afectata devine mai vulnerabila. Pentru a preveni aceste complicatii, este important sa urmati indicatiile medicului.
Inainte de a lua o decizie, va recomandam sa discutati in detaliu cu medicul: https://www.clickmed.ro/medic/dermatologie
Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/cele-mai-bune-remedii-naturale-pentru-pielea-iritata-si-mancarimi_15200
acum un an
Multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. ❤️
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua