vdrl si tpha

Boli cu transmitere sexuala Bejel Sifilis precoce

Postata de clau mau cu 13 ani in urma.

mi-am facut de curand analiza vdrl si tpha si nu prea stiu ce inseamna vdrl-pozitiv(+),tpha cantitativ-realizata,CC-pozitiv,titru1-1:80 pozitiv,titru2-1:160 pozitiv,titru3-1:320 negativ

Adauga raspuns

Raspunsuri (5)

google

acum 13 ani

VDRL
Definitie
VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) este un test de depistare a sifilisului care masoara anticorpii produsi de Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilisul. Totusi, organismul nu produce intotdeauna anticorpi ca raspuns la activitatea bacteriei sifilisului, asa ca testul nu este intotdeauna exact. Testul este similar cu RPR (reagin plasma response).
De ce se face aceasta analiza
Sifilisul este o infectie usor de tratat. Pe langa necesitatea de testare a pacientilor care au simptome sau semne de sifilis, VDRL ul ar trebui sa faca parte din analize facute de gravide in timpul sarcinii.
Valori normale
Valoarea unui test negativ depinde de stadiul in care se afla suspectul de sifilis. Testul este cel mai concludent in fazele secundare si latente cand cel mai probabil este pozitiv. In timpul fazei primare si tertiare acest test poate in mod eronat sa dea rezultat negativ, fiind necesare alte teste inainte de excluderea diagnosticului de sifilis.

O valoare pozitiva a testului indica prezenta sifilisului. In acest caz, urmatoarea faza este confirmarea rezultatului printr-o analiza TPHA, care este un test mai specializat de sifilis. Urmatoarele situatii pot cauza un rezultat pozitiv fals:

* SIDA
* Anumite tipuri de pneumonie
* Malaria

Raspunde
 
0
 
google

acum 13 ani

TPHA :Test serologic de laborator care permite punerea in evidenta a unei infectii cu treponema pallidum, agentul sifilisului. Abreviere a locutiunii engleze Treponema Pallidum Haemagglutination Assay, test de hemaglutinare a Treponemei pallidum.

Raspunde
 
0
 
google

acum 13 ani

Algoritm de diagnostic. Un algoritm simplu pentru diagnosticul de sifilis se face pornind de la VDRL si TPHA. (teste care se efectueaza in laboratoarele Synevo).
VDRL = negativ; TPHA = negativ:
- serologie negativa;
- rezultatul nu exclude un diagnostic de sifilis la debut; in caz de suspiciune clinica se recomanda repetarea serologiei peste 2 saptamani sau efectuarea FTA-ABS IgM sau EIA IgM care se pot pozitiva precoce.
VDRL = negativ; TPHA = pozitiv:
- infectie veche tratata;
- eventual ar mai putea fi vorba de un sifilis intr-o faza foarte timpurie: in caz de suspiciune clinica se recomanda repetarea serologiei peste 2 saptamani sau efectuarea FTA-ABS IgM sau EIA IgM;
- alte posibilitati: reactie fals pozitiva la TPHA, sifilisul latent tardiv la care diagnosticul este uneori dificil, reactii incrucisate cu treponematozele non veneriene (pian, bejel, pinta) la pacientii originari din zone endemice.
VDRL = pozitiv; TPHA = pozitiv:
- sifilis recent sau vechi, netratat sau tratat tarziu.
Nota: in sifilisul primar valorile sunt slab pozitive, in cel secundar, titrul anticorpilor este crescut. In absenta semnelor clinice, un nivel la limita al anticorpilor face dificila interpretarea serologica. Se pune problema unui sifilis latent precoce sau a unui tratament antibiotic urmat de pacient. La pacientii tratati tardiv, serologia poate ramane pozitiva, dar urmarirea in dinamica a titrului anticorpilor cu diminuarea semnificativa a VDRL –ului ajuta la stabilirea diagnosticului.
VDRL = pozitiv; TPHA = negativ:
- in cazul unui VDRL intens pozitiv, este cel mai probabil vorba de un rezultat biologic fals pozitiv (se pune adesea problema existentei anticorpilor anticardiolipinici); oricum se recomanda repetarea serologiei peste 2-3 saptamani (eventual determinari cantitative in dinamica) - in cazul unui VDRL slab pozitiv se recomanda efectuarea FTA-ABS; daca acest test este negativ este vorba de un rezultat biologic fals pozitiv; daca testul este pozitiv poate fi vorba de un sifilis precoce si in acest caz se recomanda repetarea serologiei peste 2-3 saptamani (profilul serologic cel mai frecvent intalnit in sifilisul primar este VDRL+, TPHA +; foarte rar, in stadii precoce ale sifilisului primar, TPHA este negativ, FTA-ABS fiind pozitiv).

Raspunde
 
0
 
sorina

acum 10 ani

buna ziua in urma cu 8 ani la eram insarcinata si la analizele medicale mia fost depistat sifilis cu tpha 1/640. Am inceput tratamentul a doua zi numi amintesc bine dar cred ca moldamin. La 36 saptamani de sarcina mia iesit negativ. Copilului dupa ce lam nascut iam facut analizele nu a avut absolut nimic si vdrl si tpha negativ ,cum nici eu nu mai aveam nimic.
Astazi dupa 8 ani pentru linistea mea miam facut analiza si mia iesit vdrl pozitiv TITRU = 1/2 , mi sa spus ca inseamna aproape nimic pot fi urmele , vreau sa va spun ca sunt si racita si in urma cu 2 saptamani am luat antibiotic dalacin c pt raceala.
Va rog frumos sa ma lamuriti TITRU =1/2 nu inseamna nimic ,sunt doar urme ce vor fii toata viata? ar putea fii cauza si bronsita care am avut de curand? Sau este grav?
Va multumesc anticipat

Raspunde
 
0
 
Marilena

acum un an

COSA VUOL DIRE ?
AS004 TPHA cantitativ R1,L1,M1,A1,D2 POZITIV
1/80++++
1/160+++
1/320++
1/640+
AS002 VDRL cantitativ R1,L1,M1,A1,D1 POZITIV
1/1+
1/2+/-
1/4-

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Simptome ale bolilor cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA)

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua