Postata de GRISA cu 13 ani in urma.
stomatita bucala ,
din ce cauze apare si ce tratament se face pentru ea?
am urmat de mai multe ori o reteta cu vitamina A,B2,B6,GLICERINA etc. pe moment se ameliora , insa dupa 2-3 saptamani reaparea din nou. Am incercat cu diferite ceaiuri (gargara,spalaturi),dar fara rezultate bune.
multumesc!!!
acum 13 ani
Clateste-ti gura, fa gargara cu apa calda in care ai dizolvat bicarbonat de sodiu. Dar daca tot recidiveaza, mergi la dr sa-ti faca o analiza a unei probe luate din gura. In urma antibiogramei, iti iese ce ai si ce tratament trebuie sa iei. Poate ai candida, de care se scapa foarte greu. Sterilizeaza-ti prin fierbere lingura, furculita, schimba periuta de dinti, ia vit pt intarirea imunitatii(rec de medic), consuma lamaie, miere de albine.
acum 13 ani
Stomatita poate fi provocata de unele alimente acide sau iritante cum ar fi : ardei,mustar,piper,nuci etc. precum si un eventual deficit de vit. A. Se recomanda alimente ce contin vit. C, suc de varza cruda, germeni de grau. Citeste despre HEXORAL Spray.
acum 13 ani
Definitie: stomatitele sunt procese inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale. Aceste procese pot interesa numai unele sectoare ale gurii si atunci intalnim notiu-nile de gingivita (mucoasa gingiilor) si de glosita (mucoasa limbii).f3g136fk66qls
Etiopatogenie: stomatitele cunosc foarte multe cauze (infectioase, toxice, irita-tive, alergice, nutritionale). Stomatitele infectioase sunt provocate de streptococ, stafilococ, pneumococ, anaerobi, virusuri etc. Exista stomatite care cunosc drept cauza unele ciuperci (de exemplu Candida albicans, care provoaca boala numita „margaritarel", soor sau muguet). Stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, bismut, arsen, fosfor. Dintre factorii iritativi se pot cita: defectuoasa igiena a gurii, paradontoza, proteze dentare necorespunzatoare, alimentele fierbinti sau prea condimentate, abuzul de tutun sau de alcool.
Printre alte cauze ale stomatitelor mai sunt recunoscute: starile alergice, unele avitaminoze (scorbut, pelagra, sprue), sindromul de malnutritie, diabetul, afectiunile hepatice, uremia. Alte stomatite au aspectul unor boli de insotire in unele afectiuni: rujeola, scarlatina, parotidita epidemica, febra tifoida, leucemii, afectiuni de sistem.
Anatomie patologica: in stomatite, leziunile anatomopatologice se manifesta in mai multe stadii, afectiunea putand sa se opreasca la unul din ele, in functie de gravitate si de Tratament. Primul stadiu este cel eritematos, caracterizat de hipere-mie; apoi apare stadiul exsudativ cu degenerescenta epiteliala, exsudatie cu false membrane sau cu membrane adevarate; un stadiu mai avansat este cel ulcerativ, in care apar leziunile de necroza tisulara; in unele cazuri se ajunge la distractii profunde de tesuturi, cu fenomene gangrenoase.
STOMATITA ERITEMATOASA (catarala)
Poate fi limitata sau poate sa cuprinda mucoasa bucala in intregime. Este cea mai frecventa stomatita si poate fi provocata de agenti infectiosi, ca si de cauze toxice, iritative, avitaminoze etc. sau poate sa apara ca o stomatita de insotire.
Simptome: senzatie de arsura in gura, dureri cu ocazia masticatiei, salivatie abun-denta, gust rau. Mucoasa este hiperemiata si edematiata.
Tratamentul consta. in suprimarea cauzei (ingrijirea dintilor, tratarea infectiilor sau a bolilor respective, suprimarea toxicelor etc.}, alimentatie de protectie (lichide, piureuri, fara condimente) si in spalaturi si gargarisme cu apa bicarbonatata 2 - 3%, infuzii de musetel, apa oxigenata, solutii de sulfat de zinc 0,5%, apa boricata 2 -3%, solutie de procaina 1% etc. STOMATITA ULCEROASA
Cunoaste drept cauza mai frecventa infectiile cu bacili fusiformi si cu spiro-cheta Vincent (asociere fusospirilara), dar poate sa apara si dupa intoxicatii cu mercur, plumb, arsen, precum si in scorbut, pelagra, sprue si in cursul leucemiilor.
Simptomele sunt evidentiate prin: senzatie de arsura bucala, dureri la masticatie (care devine foarte anevoioasa), miros fetid al gurii, salivatie abundenta. Uneori, survin stari febrile si stare generala p***a.
Examenul obiectiv: la inceput apare hiperemia pe gingie, apoi se intinde pe mucoasa jugala si a buzelor, evitand partile fara dinti ale gingiei. Ulceratiile apar si ele din primele momente, sunt mici si sangereaza la o atingere usoara. Se poate constata si o tumefiere sensibila a ganglionilor regionali.
Tratament: in afara de folosirea mijloacelor de protectie a mucoasei, se tamponeaza ulceratiile cu nitrat de argint si se fac spalaturi cu infuzii de musetel sau solutie de permanganat de potasiu 1/10 000. Se mai utilizeaza spalaturi cu procaina 1%.
STOMATITA GANGRENOASA (noma)
Este o afectiune rara, insa de mare gravitate. Apare la debilitati, mai ales la copii dupa boli infectioase. Cunoaste drept agenti patogeni asocieri de germeni anaerobi cu germeni fusiformi si spirochete.
Simptome: febra (39 - 40°), frisoane, fata palida-plumburie, stare generala grava. Semne locale: aparitia unui infiltrat cu ulceratie pe mucoasa bucala, la un colt al buzelor, putin dureros; apoi ulceratia se extinde, apare repede gangrena cu necroze si se extinde la fata, provocand o distractie mutilanta. Se poate complica cu o gangrena pulmonara sau cu diaree septica.
Evolutia este foarte grava, spre exitus, prognosticul fiind insa imbunatatit dupa aparitia anitbioticelor.
Tratamentul este medical (antibiotice in doze suficient de mari, ser anp***a-grenos, sustinere a starii generale) si chirurgical (cauterizari).
STOMATITA AFTOASA
Cauza este necunoscuta. Se intalneste mai frecvent la copii, la anemici, debilitati, diabetici. Se manifesta prin aparitia unor vezicule pe mucoasa obrajilor, a palatului si a limbii; veziculele se sparg dupa 2 - 3 zile si lasa o necroza superficiala, care se acopera apoi cu un exsudat fibrinos-albicios. Leziunile se vindeca destul de greu (12 - 14 zile) si cateodata se observa forme recidivante, cu durata de luni si chiar ani de zile.
Stomatita aftoasta trebuie deosebita de febra aftoasa, care este o boala contagioasa, apare in epidemii si este provocata de un virus filtrant, care se transmite de la vite bolnave prin laptele nefiert; bolnavul are febra, greturi, diaree si prezinta leziuni pe mucoasa bucala.
acum 13 ani
Definitia stomatitei
Stomatita este o inflamatie a mucoasei bucale, bolnavul resimtind dureri vii, uneori senzatia de arsura in cavitatea bucala, accentuata de alimentele iritante, de condimente. La inspectia cavitatii bucale se observa hiperemie (roseata), edem, afte, uneori inflamatia se extinde la lueta, cuprinzand comisurile bucale si limba; se manifesta cu dureri la deglutitie, febra.
Fitoterapie
* Turita mare - se indica in inflamatia si ulcerul cavitatii bucale. Pentru gargara se foloseste decoctul: 100 g planta la un litru apa; se fierbe pana cand se reduce la 1/3 din cantitatea initiala (se face gargara de 5-6 ori pe zi). Intern se indica infuzie din 10-30 g planta la un litru apa, din care se beau 3-4 cani pe zi.
* Afinul - datorita proprietatilor astringente si antiseptice, se utilizeaza in stomatita si aftoza bucala. Se prepara sub forma de decoct, obtinut din 200 g afine la un litru apa, care se fierbe pana scade la jumatate. Se face gargara zilnic, de 5-6 ori.
* Busuiocul - pentru actiunea sa antiinfectioasa, la nivelul cavitatii bucale (aftoza) se poate folosi sub forma de gargara. Se prepara un decoct concentrat, din 100 g planta la un litru apa. Se pot mesteca si frunze crude de busuioc.
* Sucul de lamaie - contine vitamina C, are proprietati antiseptice. Se foloseste pentru badijonaj al cavitatii bucale in caz de afte.
* Nalba mare - se utilizeaza ca decoct concentrat, obtinut din 30-50 g planta la un litru apa, pentru gargara.
* Menta - se foloseste sub forma de infuzie concentrata, 50 g la un litru apa, tot pentru gargara.
* Murul - se administreaza sub forma de decoct concentrat, din 100 g frunze la un litru apa, la care se adauga miere sau un pahar de sirop de mure. Se pot face 5-6 gargare pe zi.
* Salvia - se administreaza sub forma de decoct concentrat, din 100 g frunze la un litru apa. Este indicata in afte si ulceratii determinate de dentitie.
* Lemnul cainesc - frunzele si florile se prepara ca un decoct concentrat, din 50 g la un litru apa, si se foloseste pentru gargara.
Tratament homeopatic stomatita
* Apis: inflamatie (roseata, umflaturi, durere) la nivelul cavitatii bucale; lueta (omusorul) este umflata, dand impresia unei limbi de clopot; senzatie de constrictie si intepaturi in gat, agravate de contactul cu lichide calde, ameliorate de contactul cu lichide reci.
* Capsicum: miros greu (si cu senzatia de acru) al gurii; buzele umflate, fisurate; senzatia de arsuri si de constrictie la nivelul cavitatii bucale si al gatului; dureri in gat agravate intre doua inghitituri; mucoasa bucala si faringiana este de aspect rosu inchis.
* Muriatic acid: uscaciunea mucoasei bucale si faringiene (a gatului); buze uscate, crapate; limba uscata; afte; ulceratii profunde cu o baza dura.
* Nitric acid: salivatie abundenta; buze crapate; ulceratii pe fata interna a obrajilor, cu margini neregulate, sangerand usor uneori, pete brune, dureroase; dureri intense la inghitit cu senzatia ca exista o aschie de lemn infipta in faringe.
Regim igieno-dietetic
Aftele pot fi provocate de consumul unor alimente acide sau acidifiante, printr-un exces de alimente iritante (ardei, piper, mustar, nuci), prin carenta de vitamina A.
Un meniu echilibrat previne aparitia stomatitei si a aftelor. Consumul de alimente care contin vitamina C, al sucului de varza cruda (cate 2 linguri la fiecare masa), al germenilor de grau poate duce la disparitia aftelor.
Particularitati de tratament stomatita
Remediile homeopate intaresc rezistenta locala a tesuturilor, prevenind aparitia unor noi pusee de acutizare. Fitoterapeutica da bune rezultate si in tratamentul aftelor bucale, punand la indemana suferinzilor diverse posibilitati de aplicatii locale, in timpul inflamatiei acute.
acum 13 ani
multumim pt raspuns
acum 13 ani
Si gargara cu ceai de cimbru poate ajuta.La fel si tablete de supt cu tantum verde.Sanatate!!
acum 13 ani
multumesc pentru raspuns!
acum 9 ani
Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
acum 9 ani
Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
acum 9 ani
Guna - throat spray este bun pentru stomatite.
acum 8 ani
@adrienne spune ca boala este provocata de lucruri acide pe urma recomanda varza si alte lucruri acide, fata tu vezi ce scrii? Stomatita este favorizata de avitaminoza, hraniti-va initial cu proteine multe carne oua branza propolis pentru intarirea sistemului imunitar. Frecati gingiile si limba cu bicarbonat de 3 ori pe zi si faceti si gargara. Dar inainte mergeti la laborator exudat faringian si urocultura, coprocultura. Se face fungigrama daca a crescut ceva daca nu, respectati regim fara mancaruri care irita.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua