Firme medicale

Gentle Care Romania

Gentle Care Romania
Echipa Gentle Care este alaturi de tine!

Dieta sanatoasa pentru o viata sanatoasa

Gentlecare.ro

A
A
Dieta sanatoasa pentru o viata sanatoasa

 Dupa terminarea chimioterapiei te poti intreba care ar putea fi dietele de urmat pe viitor.


“Sucuri neacidulate? – Foarte putine. Gratare? – Foarte putine. Alte bauturi si combinatii de mancaruri? Foarte putine.



Oare ar mai fi ceva ce se poate manca cu adevarat?


Va recomandam sa beti apa. Foarte multa apa. De asemenea, mancati multe fructe si legume si multe cereale integrale. Evitati mancarurile bogate in grasimi sau carnuri procesate. Acest mod de manca nu este benefic doar pentru supravietuitorii cancerului, ci pentru toata lumea in general.


Doar pentru ca ati trecut prin experienta cancerului de san nu inseamna ca trebuie sa ignorati riscul de a fi afectate de alte boli ca cele de inima sau diabetul.


Fructele si legumele sunt o sursa excelenta de antioxidanti ce protejeaza celulele. Cerealele integrale ofera si ele antioxidanti, la fel de mult ca fibrele, despre care s-a dovedit ca protejeaza organismul in fata cancerului.


Consumul mancarurilor proaspete e mult mai benefic fata de administrarea vitaminelor individual.


Pasul 1. Mancati intre cinci si noua portii de fructe si legume intr-o zi.


Invatati sa mancati cat mai multe “culori”. In acest fel dobanditi mai multi antioxidati si fitochimicale (nutrienti din plante).


O portie este egala cu jumatate de ceasca de fructe fierte sau conservate, 1 ceasca de fructe sau legume crude, un sfert de ceasca de fructe uscate, 4-6 ml de suc, sau 1 bucata mica intreaga de fructe.


Extrem de benefice la fructe si legume sunt:


- Beta-carotenul il puteti lua din: jumatate de morcov mare, jumatate de cana de suc de morcovi, jumatate de ceasca de dovleac fiert, un ardei gras rosu, o cana de spanac sau varza creata, jumatate de cartof dulce sau yam, o ceasca de pepene galben tocat sau mango.


- Vitamina C o puteti lua dintr-un fruct de guava sau un ardei gras rosu, o cana de varza de Bruxelles, capsuni, papaya, bucatele de grapefruit, broccoli, suc de portocale sau de varza.


- Vitamina E o puteti lua din 2 linguri de seminte de floarea soarelui, 24 de migdale, 4 linguri cu germeni de grau, o ceasca cu soia gatita sau orz.


- Seleniu il puteti obtine din 2 nuci de Brazilia sau o ceasca de tofu.


- Anticianinele le puteti lua din afine, capsuni, varza rosie, prune, cirese, visine, zmeura.


- Foarte bune sunt si legumele crucifere - broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, napi si ridichi.


- Licopenul il obtineti din produse transformate pe baza de tomate (rosii, salsa, suc de rosii, rosii conservate, sos de spaghete, rosii Sundried), grapefruit roz, pepene verde.


- Allium din usturoi, praz, ceapa, arpagicul, esalota.


Pasul 2. Daca consumati alcool, limitati cantitatea.


Daca beti, limitati-va la 2 pahare pe zi pentru barbati, 1 pahar pe zi pentru femei.


Alcoolul combinat cu tutun creste riscul de cancer mult mai mult decat singur.


Femeile cu un istoric personal sau familial de cancer de san ar trebui sa ia in considerare sa nu consume alcool deloc.


Pasul 3. Daca fumati, RENUNTATI!


Tutunul cauzeaza 90 din fiecare 100 de cazuri de cancer pulmonar.


Mestecatul tutunului provoaca rani si pete albe, care de multe ori duc la cancer de gura.


Riscul de cancer pulmonar pentru fumatorii de pipe si trabucuri nu este la fel de mare ca si pentru fumatorii de tigari, dar nu este la fel de scazut ca si la non-fumatori.


Pasul 4. Alegeti cereale integrale si proteine vegetale pentru mai multe fibre.


Inlocuiti carnea rosie si carnea de pasare din mesele a 3 zile pe saptamana. Folositi in acele zile fasole uscata, nuci sau soia. (o bucata de carne inseamna o jumatate de cana de fasole sau un sfert de cana de nuci)


Utilizati cu prudenta soia, daca aveti cancer de san si sunteti ER-pozitive (estrogen receptor). Trebuie sa fiti atente cand utilizati soia, mai ales suplimente de soia, deoarece izoflavonul (un component de soia) poate actiona ca estrogenul.


Inlocuiti painea alba, orezul alb, spaghetele clasice cu spaghete din grau integral, orez brun, paine integrala de grau.


Tinteste pentru un total de fibre de 25-35 de grame pe zi. Alege cereale cu cat mai multe grame de fibre intr-o portie.


Pasul 5. Abtineti-va de la sare


Alegeti alimente proaspete cat mai mult posibil.


Mancati cat mai putine produse sarate sau murate, cat mai putine supe sau legume conservate, cat mai putin sos pe baza de soia, cat mai putine preparate din bucataria chineza, fast-food si mese congelate.


Utilizati piper, condimente proaspete sau uscate, ierburi proaspete sau uscate.


O dieta saraca in sodiu este recomandata pentru sanatatea inimii in general si de asemenea, este un fapt demonstrat ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, daca mancati alimente putin sarate probabil mancati putine produse procesate ceea ce este de asemenea, recomandat. Un alt punct important este ca atunci cand mancati mai putina sare gasiti metode mai sanatoase de a asezona alimentele. Ierburile proaspete folosite la gatit sunt o modalitate foarte buna de a creste nivelul de antioxidanti din organism.


Pasul 6. Cat mai putina mancare, carne de porc sau vita procesate.


Alegeti peste proaspat sau carne de pasare ca alternative cat mai des.


· Achizitionati carne proaspata sau congelata


· Limitati consumul de carne sarata, afumata sau prelucrata cum ar fi sunca, sunca cu ardei iute, carnati, conserve de carne, hot dog sau crenvursti.


· Selectați bucatii de carne slaba fie ea rosie sau carne de pasare si de asemenea alegeti varianta portiilor de dimensiuni mai mici


· Pregatiti carnea la cuptor, la aburi sau prin fierbere inabusita.


Pasul 7. Monitorizati sursele de alimente si limitati cantitatea de reziduuri alimentare


· Alegeti alimente naturale, integrale in defavoarea celor procesate.


· Limitati zaharurile rafinate din gogosi, produse de patiserie, cereale indulcite si sucuri. Preparati-va acest tip de alimente ori de cate ori este posibil.


· Selectați bucati de carne slaba fie ea rosie sau carne de pasare si de asemenea, alegeti varianta portiilor de dimensiuni mai mici


· Pregatiti carnea la cuptor, la aburi sau prin fierbere inabusita.


· Folositi pesticidele de casa sau gradina cu grija.


· Spalati si curatati toate produsele sub jet de apa.


· Decojiti si aruncati frunzele exterioare ale legumelor.


· Curatati pielea si grasimea de pe carne fie ea de pui sau peste.


· Mancati o varietate de alimente. Alegeti produsele ecologice daca sunt disponibile si le puteti gasi la preturi accesibile. In topul fructelor si legumelor cu cel mai mare risc pentru reziduuri de pesticide sunt piersicile, merele, perele, fasolea verde, struguri, capsunile, zmeura, spanacul, rosiile si pepenele galben.


Pasul 8. Mananca cat mai putine grasimi. Alege grasimile sanatoase


· Consumati alimente bogate in acizi grasi Omega-3 cum ar fi somon, pastrav, ton, peste-spada, seminte de in si ulei de seminte de in, canola si uleiuri de soia, nuci, germeni de grau.


· In loc sa le prajiti pregatiti mancarea prin coacere, inabusire sau la aburi.


· Inlocuiti margarina sau untul cu uleiul de canola, de arahahide sau de masline.


· Alegeti produsele lactate cu un continut redus de grasimi sau alegeti produsele lactate degrasate.


· Pregatiti carnea la cuptor, la aburi sau prin fierbere inabusita.


Pasul 9. Ajungeti la o greutate sanatoasa.


· Mentineti greutatea sanatoasa in concordanta cu inaltimea dumneavostra.


· Faceti miscare timp de 30 de minute 5 sau 6 zile pe saptamana.


· In cazul in care trebuie sa mai pierdeti din greutate serviti mese si gustari mici pentru a limita numarul de calorii.


· Cumparati un pedometru pentru a urmari cati pasi trebuie sa faceti in fiecare zi. Tintiti spre 10.000 de pasi (5 km) in fiecare zi. (2000 pasi inseamna 1 km.)


Pasul 10. Preparati alimentele in conditii de siguranta


· Pregatiti mancarea la aburi, prin fierbere, prin coacere, prin inabusire sau la microunde.


· Gatiti carnea la temperaturi mai mici chiar daca aveti nevoie de perioade mai lungi de timp.


· Limitati consumul de carne la gratar. Marinarea carnii inainte de gatire, indepartarea tuturor portiunilor de grasime vizibile, folosirea cuptorului cu microunde pentru o parte a prepararii poate ajuta la reducerea în mod semnificativ a efectelor carbonizarii datorate prepararii la gratar.



Gasiti mai multe materiale de acest fel pe www.desprecancerdesan.ro.

Gentle Care a lansat Desprecancerdesan.ro pentru a raspunde nevoilor generale ale tuturor celor care au fost atinsi de cancerul de san, inclusiv paciente nou diagnosticate sau supravietuitoare, precum si prietenii lor, membrii de familie si colegi.

Va asteptam cu drag!

Gentle Care Romania

BRASOV

Brasov

Adresa: Sirul Livezii 16

Tel: 0372681010

Fax: 0268416110

E-mail:

Web: www.gentlecare.ro

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
Inchis
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!