Cervicita este o afectiune destul de des intalnita la femei si reprezinta o inflamatie a cervixului sau colului uterin. De obicei, nu exista simptome pentru aceasta suferinta, insa sunt si cazuri in care apare in urma contractarii unei boli cu transmitere sexuala, iar atunci se disting ceva semne. Cum ne ferim de cervicita si cum o tratam, daca am capatat-o, aflam de la dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.
“De regula, cervicita apare in randul femeilor tinere si fertile. Inflamatia poate fi cauzata atat de anumite boli cu transmitere sexuala, precum gonoreea, clamydia si herpesul genital, cat si de virusul HPV, de folosirea tampoanelor interne timp indelungat sau chiar de alergii la latexul din care sunt facute anumite prezervative. Daca cele mai multe femei nu au simptome clare, exista si cazuri in care pacientele ajung la cabinet in urma unor scurgeri vaginale urat mirositoare, dureri in timpul urinarii sau actului sexual, senzatii de mancarime in zona intima sau chiar dureri pelvine”, explica dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.
Diagnosticul de cervicita se pune doar de medic, insa, in urma controlului la o clinica de specialitate. “Se evalueaza starea vaginului si a colului uterin si se analizeaza secretiile si modificarile de la nivelul colului. De asemenea, e nevoie de un test Babes-Papanicolau pentru a confirma infectia de la nivelul cervixului. Daca rezultatul analizei atesta diagnosticul, tratamentul trebuie inceput indata si tinut cu strictete, pentru a reduce riscul ca infectia sa se extinda”, adauga dr. Ciprian Pop-Began.
Tratamentul difera de la caz la caz, dar are la baza aceleasi principii. “Odata depistata aceasta inflamatie, trebuie sa aflam cauza care a dus la dezvoltarea afectiunii, pentru a o trata corespunzator. De obicei, tratamentul presupune administrarea unui antibiotic si recomandarea unor masuri suplimentare de igiena intima, printre care si practicarea sexului protejat, pentru a avea un raspuns mai bun din partea organismului, intr-un timp mai scurt. Daca infectia a pornit, insa, de la o boala cu transmitere sexuala, e mai bine sa fie evitat contactul sexual pe perioada tratamentului”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.
Netratata, infectia din cervix se poate raspandi pana la trompe sau chiar uter, favorizand aparitia bolii inflamatorii pelvine. Tratarea cervicitei este, totodata, si o buna metoda de a preveni cancerul de col uterin.