Oftalmologia reprezintă primul domeniu în care s-a cercetat utilizarea în scopuri terapeutice a LASER-ului. Şi tot în oftalmologie este din ce în ce mai folosit în tratarea unor afecţiuni sau prevenirea unor complicaţii.
Cea mai importantă indicaţie o reprezintă retinopatia diabetică, care constă în subţierea vaselor de sânge retiniene cu ruperea acestora şi sângerare. În cadrul acestei afecţiuni, există două situaţii în care LASER-ul este folosit: edemul macular (acumulare lichidiană în zona centrală a retinei) şi retinopatia proliferativă (cu formare de noi vase de sânge, fragile, cu risc mare de hemoragii retiniene). Aici, tratamentul LASER nu îmbunătăţeşte vederea, ci previne evoluţia spre orbire.
În degenerescenţa maculară senilă (legată de vârstă), care în ţările dezvoltate reprezintă principala cauză de orbire, se poate stabiliza vederea, în unele cazuri, cu ajutorul intervenţiei LASER, asociată cu injecţii intravitreene de Avastin sau Triamcinolon.
În scop profilactic, LASER-ul se utilizează în tratamentul adjuvant al unor tumori intraoculare sau în profilaxia dezlipirii de retină (în cazul producerii dezlipirii de retină la celălalt ochi), LASER-ul şi-a dovedit în timp importanţa terapeutică fiind un instrument foarte util pentru medicul specialist oftalmolog, însă nu trebuie ignorate nici limitele, nici posibilităţile de asociere cu alte opţiuni terapeutice.
Dr. George ILIE
Centrul Clinic Oftalmologic TOP LASER MED