Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Sărbători liniștite în fiecare dintre noi, în familia și în casa noastră

Catalin Durla - psihoterapeut copil, adolescent, adult

A
A
Sărbători liniștite în fiecare dintre noi, în familia și în casa noastră

Tihnă, conexiune, emoții, prezență afectuoasă… Atunci când alegem să ne gândim la sărbătorile care urmează să vină însă, fiecare dintre noi are un scenariu propriu. Mulți dintre noi vedem această perioadă a anului ca fiind una dificilă deoarece ne provoacă să intrăm, să rămânem sau să ieșim din contexte de familie care poate nu înseamnă împlinătate și bunăstare pentru noi.



A avea sărbători liniștite în sufletul nostru, în familia noastră și în casa noastră poate fi o provocare dureroasă. Ne strângem alături de niște persoane cu care nu rezonăm, alegem să ne lăsăm jos barierele doar pentru a le face pe plac sau din contră, creăm disconfort în cei din jur prin nonșalanța cu care alegem să nu fim alături de ei în astfel de momente de viață. Pare-se că orice alegere facem, va veni la pachet cu dezamăgire și momente tensionate.



A petrece timp cu cei din familie nu înseamnă doar bucurie, momente afectuoase și entuziasm. Acest timp poate fi privit precum un test legat de tot ceea ce definește o familie sau un cuplu. Este important să îndepărtăm orice pretenție sau mască socială strălucitoare pe care o avem în relația cu cei dragi pentru că doar așa timpul petrecut cu ei ne poate dezvălui ce fel de relație ne leagă.



Din punct de vedere științific, cum se văd sărbătorile?



Sezonul sărbătorilor și a vacanțelor este, fără îndoială, una dintre cele mai stresante perioade ale anului. Poate fi frustrant atunci când încercăm să ne conectăm la cei din familie și nimeni nu pare să ne observe. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, 38% dintre oameni spun că stresul lor crește în timpul sezonului de vacanță, ceea ce poate duce la depresie, anxietate și abuz de substanțe.



Deși creșterea sinuciderii și a auto-vătămării în perioada Crăciunului este un mit, mai multe studii ne arată că sărbătorile de iarnă, în majoritatea cazurilor, exacerbează simptomele persoanelor care sunt diagnosticate cu o tulburare mintală și anume:




  • 64% – agravarea simptomelor

  • 75% – tristețe crescută

  • 68% – resimțirea unei presiuni financiare

  • 57% – creează așteptări nerealiste



Alianța Națională pentru Tulburări Mintale din Statele Unite a efectuat un studiu în 2004 care arată că 64% dintre persoanele cu diagnostic psihiatric raportează că sărbătorile de iarnă contribuie negativ la simptomele lor. Dintre acestea, un procent semnificativ raportează că sărbătorile îi fac să se simtă triști sau nemulțumiți (75%), creează presiune financiară (68%), îi fac să se simtă singuri (66%) și să creeze așteptări nerealiste (57%).



Planurile de călătorie, întâlnirile cu toți cei din familie, finanțele, copiii, planificarea meselor și diferențele în practicile culturale, spirituale și religioase pot declanșa conflicte semnificative. Prin urmare, pe măsură ce se apropie sărbătorile, este important să fim atenți la argumente și negocieri și la necesitatea de a păstra sărbătorile plăcute pentru noi, pentru copiii noștri, dar și pentru cei din jurul nostru. De exemplu, din păcate, prima zi de luni de după sărbătorile de iarnă este marcată ca fiind “divorce day’ și luna ianuarie ca fiind “divorce month” atât în SUA, cât și în Marea Britanie. The Huffington Post, The Guardian și The Independent raportează că există o creștere a numărului de apeluri de divorț în prima săptămână după sărbători. Stresorii multiplelor decizii și negocieri în timpul sărbătorilor suprasolicită frecvent cuplul și sistemul familial. Aproximativ 40-50% din toate căsătoriile din Statele Unite se încheie în divorț, afectând probabil aproximativ 1,5 milioane de copii în fiecare an (Scientific American). Prin urmare, este esențial ca părinții să vină cu un plan de prevenire și combatere a factorilor de stres viitori astfel încât să poată minimiza conflictul.



Această perioadă a sărbătorilor poate fi un declanșator pentru unii oameni pentru simptome specifice (sentimente de melancolie, singurătate, tristețe crescută, stres). Deși acestea pot fi doar simptome resimțite pe moment, experimentate contextual, ele pot deveni îngrijorătoare dacă continuă mai mult de 2 săptămâni deoarece acestea pot duce la diferite condiții clinice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Afton Kapuscinski, director al Centrului de Servicii Psihologice de la Universitatea Syracuse și profesor asistent de psihologie ne spune așa: “…Pentru majoritatea dintre noi, există atât aspecte plăcute, cât și neplăcute la întâlnirile cu membrii familiei. Putem simți o atracție în a fi prezenți la evenimentele de familie deoarece este semnificativ pentru oamenii pe care îi iubim. Poate fi util însă să identificăm aspectele preferate și cele mai puțin preferate ale sărbătorilor în familie astfel încât să putem alege în mod conștient modalități de a minimiza răul, accentuând în același timp bunul.”



Pentru ce sunt sărbătorile de fapt?



Sărbătorile pot fi un moment minunat pentru a fi împreună și a ne conecta cu membrii familiei, dar ele pot fi, de asemenea, o sursă de stres și tensiune. Gestionarea stresului este crucială, mai ales atunci când știm că parte din cei cu care vom interacționa sunt persoane dificile sau sunt percepute ca fiind toxice pentru noi. Indiferent că încercăm să evităm să vorbim despre politică în timp ce servim din aperitive, ne înfrânăm nevoia de a întreba când vine următorul nepoțel sau să facem insinuări despre modul de educare al nepoților noștri, a lua masa cu membrii familiei este ceva provocator în sine.



Fiecare dintre noi are valori diferite, are limite diferite, are moduri diferite de a percepe lumea și nu există niciun consens care să ne aducă pe toți spre același centru. Fiecare dintre noi trebuie să mențină anumite limite și este important să nu facem compromisuri care sunt în defavoarea noastră.  Care sunt deci acele acțiuni care ne pot ajuta în a trece cu bine peste sărbători, cu tihnă și liniște în suflete și casă?




  • Stabilirea limitelor cu membrii familiei este una dintre cele mai eficiente modalități de a face față stresului de vacanță. Limitele nu se referă la a ne ”închide” în fața celor dragi, ci a merge înspre ei atât cât ne simțim confortabil să o facem. Disconfortul, anxietatea sau resentimentele față de un anumit membru al familiei sunt semne că ar putea fi nevoie de o limită în această relație.

  • Dacă suntem divorțați sau căsătoriți, este important să ne întrebăm copiii care este cea mai importantă și semnificativă parte a sărbătorilor pentru fiecare dintre ei. Să scriem și să recitim zilnic acest mesaj. A înțelege acest mesaj ne ajuta să creăm mediul de care au nevoie copiii noștri. Totodată, și noi ca părinți ar trebui să ne întrebăm care este cea mai importantă și mai semnificativă parte a sărbătorilor pentru fiecare dintre noi. A fi atenți la ceea ce avem nevoie să trăim, ne va ajuta să creăm mediul care să ne ofere emoția pe care avem nevoie să o simțim.

  • Dacă avem diferențe religioase, spirituale sau festive, este important să respectaăm nevoile și dorințele fiecăruia. Sărbătorirea în mai multe moduri ne învață și pe noi și pe copiii noștri despre toleranță, respect și acceptare pentru diversitate, așa cum ne vorbesc studiile făcute în acest sens.

  • Dacă avem dificultăți financiare, să stabilim împreună cu cei dragi care sunt prioritățile și cum poate fiecare să contribuie la îndeplinirea lor. 

  • Să practicăm ascultarea empatică și susținătoare. Empatia, validarea și ascultarea emoțională ajută mult în scăderea tensiunilor și conflictelor în timpul sărbătorilor. Încercarea de a înțelege nevoile și dorințele celorlalți ne permit ca negocierile și deciziile să aibă loc în moduri mai asumate pentru fiecare parte implicată.

  • Să ne răspundem sincer la întrebarea de ce ne dorim să fim în familie de sărbători. De ce mergem acasă de sărbători? Mergem pur și simplu sau ne așteptăm să se întâmple ceva diferit?

    Sperăm că vom fi martorii unor schimbări pozitive în tradiția sau dinamica familiei noastre?

  • Să ne luăm în serios grija de sine. Perioada sărbătorilor ar trebui să fie despre a căuta starea de bine și nu despre a face pe plac celor din jur. Atunci când nevoia noastră este poate de a petrece mai mult timp doar cu noi înșine sau doar cu anumite persoane din viața noastră, este important să ne-o îndeplinim.

  • Să ne gestionăm așteptările. Când dinamica dificilă este în joc, menținerea așteptărilor nerealiste ale membrilor familiei ne poate înrăutăți experiența. De exemplu, la întâlnirile de familie, vom avea adesea persoane care insistă să pună întrebări intruzive despre viața intimă, dinamica căsătoriei, planificarea familială sau de modul în care ne creștem copiii. Putem alege să vorbim despre motivul pentru care aceste întrebări sau comentarii sunt inadecvate, dar unii membri ai familiei este posibil să fie intrusivi și conflictuali. Este de preferat să nu insistăm pe menținerea punctului nostru de vedere, ci să rămânem pe o poziție respectuoasă și nimic mai mult.

  • Să comunicăm constructiv. Adesea, membrii familiei încearcă să ne iubească prin moduri pe care le cunosc ei cel mai bine și nu prin moduri de care avem noi nevoie. Uneori, comunicarea poate face diferența. Să vorbim despre cum ne fac să ne simțim gesturile lor și cum preferăm să comunicăm unii cu alții.

  • Să planificăm o călătorie mai scurtă decât în trecut. Este de preferat ca după timpul petrecut în familie să ne rezervăm timp și pentru noi înșine. Înainte de a ne întoarce la muncă și la responsabilitățile zilnice, este de preferat să avem o zi sau două doar pentru sine. Exercițiile fizice, meditația sau rugăciunea ne pot ajuta să ne găsim echilibrul interior și să ne încărcăm cu energie pentru noile provocări.



Poate unora dintre noi le este dificil să pună în cuvinte sau în acțiune oricare lucru dintre cele menționate anterior și asta cu siguranță nu se simte bine în copr și în viața noastră. Dar indiferent de cât de dificil poate părea, ține doar de noi să reușim să creăm o astmosferă care să nu fie prejudicioasă pentru propria persoană. Putem înțelege cum să facem asta apelând la un psiholog sau psihoterapeut deoarece în cadrul relației terapeutice punem toate cărțile pe față pentru a nu mai putea fi luați prin surprindere de nimic care vine spre noi, indiferent că vorbim aici de întrebări incomode, comportamente abuzive, ignorare, lipsa respectului, etc. și așa cum spune Albert Einstein, în această perioadă a sărbătorilor, ”să ne bucurăm cu familia noastră de tărâmul minunat al vieții.”


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.