Este normal să ne simtim anxioși uneori, mai ales atunci când variabilele existenței noastre se schimbă de la o zi la alta, de la o stiuație la alta și cumva ne dă senzația că nu deținem deloc controlul asupra propriei vieți. Este normal să resimțim anxietate într-o situație stresantă. Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, anxietatea excesivă și continuă poate fi o provocare și adesea interferează cu activitățile zilnice. Acesta poate fi un semn al unei tulburări de anxietate.
Tulburările de anxietate sunt frecvente, afectând milioane de oameni din întreaga lume. De exemplu, aproximativ 6,8 milioane dintre adulții din SUA au fost diagnosticați cu tulburare de anxietate generalizată, dar numărul persoanelor care se confruntă cu anxietate este probabil semnificativ mai mare deoarece aici vedem cifrele doar celor care au curaj să ceară ajutor sau care au capacitatea de a fi atenți la semnalele pe care organismul le transmite.
Anxietatea înalt funcțională este un subset al tulburării de anxietate generalizată care trece adesea neobservată sau nediagnosticată. Apare atunci când o persoană are simptome de anxietate, dar mai degrabă decât să se retragă din situații sau interacțiuni, persoana în sine muncește din greu pentru a face față temerilor și pentru a reuși să ”acopere” simptomele.
Definirea anxietății înalt funcționale nu este recunoscută în Manualul de Diagnostic şi Statistic al Tulburărilor Mentale. În schimb, este de obicei diagnosticată ca tulburare de anxietate generalizată. Persoanele cu anxietate cu funcționare înaltă mențin adesea un nivel ridicat de funcționalitate în diferite aspecte ale vieții lor. Ele au, de cele mai multe ori, succes în carieră sau în alte roluri, dar se luptă intern cu sentimente persistente de stres, îndoială de sine și teama de a nu eșua sau de a nu fi suficient de bune. Se simt extrem de inconfortabil în interior și se luptă cu un val semnificativ de autocritică.
Pentru un observator extern, persoanele cu anxietate înalt funcțională pot părea că excelează și că sunt în control. Ele nu par să evite sau să se retragă din viață. Ele pot avea o carieră de succes, pot participa la multe activități de voluntariat sau în comunitate și pot avea relații personale puternice. Cu toate acestea, în spatele acestei fațade, acești oameni au gânduri persistente de îngrijorare, frică și niveluri ridicate de stres sau se simt pe marginea prăpastiei din punct de vedere energetic și al capacității de a face față într-un mod adaptativ provocărilor de care au parte zi de zi. “Stresul cronic, grijile și anxietatea pe care oamenii le simt sunt reale, iar simptomele lor sunt valide”, ne spune Dr. Jacques Ambrose, psihiatru la Centrul Medical Irving NewYork-Presbyterian/Columbia University. “Stresul și suferințele pe care oamenii le simt vin cu un cost pentru bunăstarea lor generală. Și când devine perturbator și dăunător, pot fi formalizate într-o tulburare diagnosticabilă în conformitate cu DSM. Dar dacă suntem în măsură să ne menținem pe pozitie, cum putem spune dacă nivelul de anxietate pe care îl simțim este “normal,” și ce putem face pentru a ne ajuta să-l păstrăm sub control?”
Anxietatea de înaltă funcționare poate afecta persoanele de orice vârstă și sex, dar unii oameni au un risc mai mare de a se confrunta cu ea. Femeile sunt de două ori mai susceptibile decât bărbații să fie afectate de tulburarea de anxietate generalizată în timpul vieții lor. Acest lucru se poate datora presiunilor sociale, rolurilor de gen și preocupărilor legate de relații.
Anxietatea înalt funcțională este susținută de un dezechilibru la nivelul sistemului nervos central, în special în ceea ce privește neurotransmițătorii implicați în răspunsul la stres:
Există simptome emoționale și fizice asociate cu tulburarea de anxietate generalizată. Simptomele anxietății cu funcționare înaltă reflectă multe dintre acestea, dar unele pot fi mai proeminente. În plus față de nervozitatea generală, îngrijorarea și senzația de tensiune, persoanele cu anxietate de înaltă funcționare se pot lupta intern cu:
Persoanele cu anxietate înal funcțională pot prezenta, de asemenea, și simptome fizice. Intensitatea acestor simptome variază în funcție de nivelul de funcționare al unei persoane. Printre ele putem să ne referim la:
Cineva cu anxietate de înaltă funcționare poate părea bine exterior, dar se poate confrunta cu îngrijorare, stres sau gânduri obsesive în interior. Acestea pot prezenta semnele si simptomele anxietății asociate cu comportamente unice, cum ar fi:
Fiecare dintre noi provine dintr-o dinamică socială care a avut și are implicații directe și evidente asupra bunăstării noastre și a modului în care reușim zi de zi să ne identificăm resursele care ne pot ajuta să facem față stresului, îngrijorării, factorilor disturbatori de care oricum nu ne putem feri. Cu toate astea, este important să acordăm atenție următoarelor aspecte:
Anxietatea de înaltă funcționare poate afecta în mod semnificativ diferite domenii ale vieții unei persoane, în ciuda succesului și realizării lor exterioare. Persoanele cu anxietate cu funcționare înaltă tind să suprafuncționeze. Ele pot lucra ore suplimentare, se pot oferi voluntari pentru sarcini suplimentare sau pot încerca să facă perfect toate sarcinile. Ei caută indicii cu privire la modul în care societatea definește succesul și se presează să atingă sau să depășească aceste așteptări adesea nerealiste. Această activitate intensă poate duce la epuizare din cauza dorinței lor constante de a-și depăși propriile limite, dar și a fricii lor de eșec.
Persoanele cu anxietate de înaltă funcționare pot, de asemenea, să-și pună relațiile personale în pericol deoarece petrec mult timp concentrându-se asupra altor domenii din viața lor. Critica, chiar și feedback-ul constructiv, pot fi deosebit de dificile pentru persoanele cu anxietate de înaltă funcționare. Ele pot reacționa exagerat la orice critică și o pot internaliza cu asprime. Ele pot neglija auto-îngrijirea, cum ar fi somnul, exercițiile fizice și nutriția și de aceea ajung să se confrunte cu probleme de sănătate fizică asociate cu stresul cronic.
Cauzele anxietății de funcționare ridicată sunt complexe și implică atât factori genetici, cât și de mediu:
Este important să ne amintim că există caracteristici bune care vin împreună cu anxietatea. Cei dintre noi care avem o stare constantă de anxietate suntem adesea grijulii, empatici, mizăm pe starea noastră de bine și a celor din jur și suntem adepți ai regulilor, iar asta ne face cetățeni buni. Mulți avem o dorință puternică de a ne depăși așteptările și de a face lucruri cu sens pentru noi și pentru cei din jurul nostru.
Indiferent de cât de anxioși suntem sau cât de mult lăsăm să vadă asta cei din jurul nostru, trebuie să ne încredem în noi înșine și să încercăm să ne dezvoltăm instrumente care să ne ajute să devenim mai încrezători și să trăim la alt nivel acceptarea de sine. De exemplu, identificarea valorilor care ne defines cu adevărat ne poate ajuta să ne stabilim obiective care să se potrivească cu adevărat cu ceea ce este important pentru noi, nu doar pentru menținerea unei aparențe sociale.
Strategiile de coping pentru a ușura simptomele de anxietate includ:
Să uităm de comparații
Cei dintre noi care avem anxietate tindem să ne comparăm constant cu ceilalți, simțim nevoia de a ne îmbunătăți și dorim să fim ca cineva din exteriorul nostru. Este bine și provocator (în sens pozitiv) să ne alegem mentori, dar este important să nu ajungem să ne identificăm cu ei.
Să căutăm mereu să avem un stil de viață sănătos
Fiecare persoană are nevoi și niveluri de energie diferite. Unii oameni prosperă atunci când se mișcă în mod constant, în timp ce alții au nevoie de timp pentru a decomprima informațiile care vin către noi prin toate simțurile. Nevoile noastre legate de somn, auto-îngrijire, nutriție, exerciții fizice și echilibrul dintre viața profesională și viața personală diferă de la o persoană la alta. Este important să căutăm mereu să ne ”hrănim” cu ceea ce ne face bine, fizic și emoțional.
Să ne creăm o rețea de asistență
Cei dintre noi care suferim de anxietate înalt funcțională putem crede că este nevoie să trecem singuri prin orice provocare. Cu toate astea, o rețea de sprijin pozitivă cu persoane care se îngrijesc de noi, care ne ascultă, care ne validează, indiferent de rezultate, ne poate ajuta la ameliorarea simptomelor legate de anxietate.
Să ne identificăm valorile de bază
Unii oameni cu anxietate de înaltă funcţionare devin fixaţi pe succesul definit de societate, cum ar fi a avea un loc de muncă stabil, un statut social, o casă etc. De multe ori, alegerile pe care le facem sunt contrariul a ceea ce credem că este bine pentru noi și asta vine din dorința de a ne ”alinia” la societate. Cu timpul, apare erodarea și de asemenea, ne va fi mult mai dificil să identificăm care sunt valorile care chiar ne definesc și în care credem. Un terapeut ne poate ajuta să descoperim ceea ce este important pentru noi în afara așteptărilor societății și să ne aliniem gândurile și acțiunile cu valorile noastre de bază.
Să căutăm ajutor specializat
Consilierea și psihoterapia pot juca un rol crucial în a ne ajuta să ne gestionăm eficient simptomele. Relația de încredere pe care o construim cu consilierul sau psihoterapeutul în cadrul acestui process ne poate ajuta să descoperim valențe diferite ale încrederii în sine, ale propriei valorizări, ale modului în care ne raportăm la propria persoană și ceea ce descoperim se poate modela într-un instrument mai potrivit care să ne ajute în managementul stresului pe care îl trăim zi de zi. Este important să alegem să fim bine, indiferent de cât de greu pare a fi acest proces decizional.
Anxietatea de funcționare ridicată este o afecțiune paradoxală: din exterior, persoana pare de succes, organizată și eficientă, însă în interior, se confruntă cu stres cronic, teamă de eșec și suprasolicitare emoțională. Deși această stare poate părea „benefică” pe termen scurt, pe termen lung poate duce la burnout, depresie sau probleme de sănătate.
Referințe:
”Născut anxios”, de Daniel P. Keating
”Anxios. Cum ne ajută creierul să înțelegem și să tratăm frica și anxietate”, de Joseph LeDoux