Tratament pentru scolioză la CHIROMEDICA Health & Wellness Center
1. Ce este scolioza?
Scolioza este una dintre cele mai comune deformaţii a coloanei vertebrale.
Există 2 anomalii principale ale coloanei vertebrale:
- Curbarea laterală
- Rotaţia vertebrelor:de obicei greu de observat pe radiografii, dar este intotdeauna prezentă într-o scolioză reală
Scolioza nu este o boală, ci este mai degrabă un termen folosit pentru a descrie o curbură laterală a coloanei vertebrale. Privită din spate, o coloană vertebrală este dreaptă. Atunci când se produce scolioza, coloana vertebrală se poate curba într-unul din cele trei moduri:
- O singură curbură spre stânga (în forma literei C privită invers), numite levoscolioza
- O singură curbură la dreapta (în forma literei C), numită dextroscolioza
- Doua curburi (în forma literei S).
2. Cauzele aparitie scoliozei
Scolioza poate fi: funcţională sau structurală.
- Scolioza funcţională, numită şi atitudine scoliotică, este determinată de postura inadecvată, de creşterea bruscă/exagerată în înălţime, dar poate apărea şi în urma unei dureri (spasm muscular), proces inflamator, inegalitatea membrelor, etc.). Nu implică modificări la nivelul structurii coloanei vertebrale.
- Scolioza structurală implică şi o modificare a structurii elementelor coloanei vertebrale – rotaţie în ax a vertebrelor toracale.
Scolioza idiopatică
Scolioza idiopatică este de departe cel mai frecvent tip de scolioză întâlnit la copii. Deoarece oasele copiilor și tinerilor cresc rapid, există o șansă foarte mare ca în cazul în care nu este detectată rapid o curbură la nivelul coloanei acestora, aceasta să se agraveze în timp, continuând să crească rapid. În aceste cazuri, este recomandat tratamentul pentru scolioză.
Este important de remarcat faptul că scolioza idiopatică nu este cauzată de o activitate, cum ar fi exerciţiile fizice, ridicarea obiectelor grele sau orice activitate sportivă. Aceasta nu apare nici ca urmare a poziției de dormit, postură, sau diferențelor minore în lungimea picioarelor.
Alte tipuri de scolioză:
În timp ce scolioza idiopatică (la copii şi la adolescenţi) este cea mai frecventă, mai există:
- scolioza congenitală (prezentă la sugari) – se dezvoltă în uter şi este prezentă la nou născuţi. Este o afecţiune rară, care afectează unul din 10000 de copii. Nu există nici o cauză cunoscută, iar în cele mai multe cazuri, curbura coloanei vertebrale trebuie să fie corectată chirurgical.
- scolioză neuromusculară (rezultatul condițiilor neuromusculare) – care se dezvoltă la persoanele care nu pot merge din cauza unei afecţiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculară, sau dezvoltării accelerate a sistemului osos şi o slabă mobilitate şi flexibilitate a muşchilor.
- scolioză degenerativă (prezentă la adulţi) – este o afecţiune care apare mai târziu în viață în urma degenerării articulațiilor coloanei vertebrale.
Clasificarea scoliozei idiopatice în funcție vârsta la care este detectată curbura și de tipul și locația curburii.
- scolioza infantilă: de la naștere până la 3 ani,
- scolioza juvenilă: între 3 și 9 ani,
- scolioza la adolescenţi: de la 10 pană la 18 ani.
Această ultimă categorie de scolioză, scolioza la adolescenţi, apare la copii cu varsta între 10 şi 18 ani, și cuprinde aproximativ 80% din toate cazurile de scolioză idiopatică. Acest interval de vârstă este atunci când are loc o creștere rapidă a copiilor, din acest motiv detectarea unei curburi în această etapă ar trebui monitorizată îndeaproape pentru a vedea evoluția dezvoltării scheletului copiilor.
Termenii utilizați pentru a descrie o curbură a coloanei vertebrale:
Curburile Scoliozei sunt descrise în funcție de direcția și locația acestora.Exista mai multe sisteme detaliate pentru a clasifica curburilor specifice, dar termenii comuni utilizați pentru a descrie o scolioza sunt:
A. Termenii care descriu direcția curbei:
- Dextroscolioza – descrie o curbură a coloanei spre dreapta ( „dextro” = dreapta). De obicei apare la nivelul vertebrelor toracice, acesta este cel mai frecvent tip de curbură. Ea poate apărea pe cont propriu (formând un „C”) sau cu o altă curbură, inversă, la nivelul coloanei vertebrale lombare (formând un „S”).
- Levoscolioza – descrie o curbură a coloanei vertebrale spre stânga ( „levo” = stânga). Acest tip de scolioză este comună la nivelul coloanei vertebrale lombare, în timp ce apariția acesteia la nivelul coloanei vertebrale toracice este destul de rară şi indică o probabilitate mare ca scolioza să fie secundară unei tumori ale măduvei spinării. În acest caz, se recomandă un examen RMN al coloanei vertebrale toracice pentru un diagnostic complet.
B. Termenii care descriu locația curburii:
- Scolioză toracică este curbura care include vertebrele din partea de mijloc a spatelui (unde exista coastele). La nivel toracic este întâlnită scolioza cel mai frecvent.
- Scolioza lombară este curbura care include vertebrele din partea inferioară a coloanei vertebrale.
- Scolioza toraco-lombară este curbura care include vertebrele din porțiunea toracică inferioară cât și vertebrele din porțiunea lombară superioară a coloanei vertebrale.
C. Utilizând ambii termeni care descriu atât direcţia, cât şi localizarea scoliozei, se pot descrie cu exactitate curburi specifice. Două exemple tipice includ:
- curbura în formă de C este descrisă ca o dextroscolioză toracolombară şi se referă la o singură curbură care se întinde de la toracele inferior pana la vertebrele lombare superioare.
- curbura în formă de S este descrisă ca dextroscolioza toracică și levoscolioză lombară, indicând faptul că există două curburi la nivelul coloane vertebrale: curbura superioară este situată la nivelul coloanei vertebrale toracice și se înclină spre dreapta, iar curbura de jos este la nivelul coloanei vertebrale lombare și se înclină spre stânga.