Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Centrul De Stomatologie Trident

Centrul De Stomatologie Trident

Eruptia si rolul dentitiei temporare pentru sanatatea copilului tau

Dr. Cristiana Salgau

A
A
Eruptia si rolul dentitiei temporare pentru sanatatea copilului tau

Bebelusul, chiar inainte de a se fi nascut, are dezvoltati sub nivelul gingiei mugurii primului set de dinti, cunoscuti sub numele de dinti de lapte.



La cei mai multi dintre bebelusi, primul dinte se face vizibil in cavitatea bucala in jurul varstei de 6 luni. Totusi, este absolut normal ca la unii bebelusi, dintii sa apara mai devreme (incepand cu varsta de 3 luni) sau mai tarziu (14 luni).



Toti stim ca apritia dintilor pe arcada micutului poate genera un usor discomfort. Inflamatia si durerea locala sunt simptome absolut normale atunci cand dintele este pregatit sa erupa si taie gingia. In aceasta perioada, copilul va saliva in exces si disconfortul prezent il vor face sa fie mai agitat decat in mod obisnuit.



 Am schitat in linii mari cronologia aparitiei pe arcada a dintilor de lapte:




  1. 6 luni: Apar primii doi dinti la mijlocul arcadei inferioare, a mandibulei, denumiti incisivi centrali inferiori.

  2. 8 luni: Incisivii centrali superiori erup si ei la mijlocul arcadei superioare, a maxilarului.

  3. 10-12 luni: Incisivii laterali superiori si inferiori isi vor face si ei prezenta pe arcada.

  4. 16 luni: Primele maselute vor iesi la iveala.

  5. 20 de luni: Dintii situati la curbura arcadei superioare si inferioare, denumiti canini, se vor alatura incisivilor laterali si molarilor deja erupti.

  6. 24 de luni: Cel de-al doilea molar de lapte sparge gingia si incheie astfel procesul de eruptie al dintilor de lapte.



 Asfel, in jurul varstei de doi ani si jumatate sau chiar trei ani, gura copilului ar trebui sa fie plina de dinti albi si stralucitori.



O dentitie temporara completa este alcatuita din 20 de dinti; 10 dinti maxilari (superiori) si 10 dinti mandibulari (inferiori). Copilul pana la varsta de 6 ani va avea: 8 incisivi, 4 canini si 8 molari.



Din pacate, importanta dintilor de lapte este frecvent subestimata.



Voi enumera in continuare cateva din functiile principale si secundare ale dentitiei temporare:




  • Rol esential in vorbire. Pozitionarea corecta a dintilor faciliteaza pronuntarea corecta a silabelor si previne impiedicarea limbii in timpul vorbirii. Vorbirea clara are un rol crucial in dezvoltarea emotionala, cognitiva si sociala a individului.

  • Masticatie si nutritie. O dantura sanatoasa promoveaza o masticatie corecta si implicit faciliteaza procesul digestiv de asimilare a nutrientilor atat de importanti pentru o dezvoltare armonioasa. Copiii care prezinta carii netratate, dar si cei care prezinta anomalii in dezvoltarea dintilor sunt predispusi la a avea o alimentatie deficitara.

  • Alinierea armonioasa a dintilor genereaza un zambet placut. Dintii de lapte sunt mentinatori naturali de spatiu pentru dintii definitivi.

  • Increderea in sine- un zambet placut, o vorbire clara, o igiena buna sunt cativa factori pzitivi care ajuta la formarea unei imagini corecte de sine. De asemenea, toate acestea influenteaza si modul in care cel mic este privit si acceptat de societate.



 



 Igienizarea dintilor de lapte este esentiala in mentinerea lor pe arcada, ea trebuie inceputa imediat ce dintii si-au facut aparitia in gura sugarului.



 Tot in aceasta perioada este recomandat sa va prezentati cu cel mic la medicul dentist.  



   Atat familiarizarea cu medicul si cu cabinetul de medicina dentara cat si metodele individualizate de igienizare si monitorizare au un rol nepretuit pentru zambetul si sanatatea copilului dumneavoastra!



 


Centrul De Stomatologie Trident

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Louis Pasteur 1a

Tel: 0310050921

E-mail:

Web: www.clinicatrident.ro

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
9:00-15:00
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!