Antrenamentul cognitiv la varstnici asigura o imbunatatire minora a capacitatii cognitive

Publicat: 10 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu incheiat recent, care a urmarit participantii la studiu pe o perioada de 5 ani, a investigat efectele pe termen lung ale antrenamentului cognitiv asupra functiilor cotidiene si asupra capacitatilor cognitive la persoanele cu varsta peste 65 de ani. Dintre cei 2832 subiectii luati in urmarire la inceputul studiului doar doua treimi au incheiat studiul. Lotul a fost impartit randomizat in patru grupuri; primul grup fara interventie (grup placebo non orb) iar celelalte trei grupuri au fost supuse urmatoarelor interventii: antrenament al memoriei, rationare sau viteza de procesare. Antrenamentul a fost realizat la nivel bazal, fiecare grup primind antrenament de amplificare la 1 si 3 ani.
Rezultatele au inclus masuratori pe baza de autoraportare si pe baza de performante asupra functiilor cotidiene si de asemenea masuratori de evaluare a functiei cognitive si functionale pentru fiecare din cele trei domenii.
Dintre grupuri, numai la cel care a primit antrenament al rationarii a fost raportata o imbunatatire modesta dar semnificativa a functiilor generale cotidiene la incheierea studiului.
Grupul cu antrenament al vitezei de procesare care a primit antrenament de amplificare a fost singurul grup ale carui performante s-au imbunatatit din punct de vedere al oricaror sarcini de natura functionala, subiectii din acest grup imbunatatindu-si performanta vitezei de procesare zilnica.
La incheierea studiului, fiecare grup a prezentat imbunatatiri modeste la testarea abilitatii cognitive.

Citeste si despre:

Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala? Malnutritia la varstnici Antrenamentul la efort Sfaturi pentru un somn bun la varsta a treia Cefaleea la varstnici Sensibilitatea la lumina puternica – cand soarele devine prea intens si ce putem face Scapa de matreata si dermatita seboreica – Descopera solutia testata pe toate tipurile de par! 10 moduri de imbunatatire a sanatatii in doar un minut Bolile alergice la varstnici 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical Slabeste cu antrenamentul de forta Hipotensiunea arteriala la varstnici – o problema la fel de importanta ca si hipertensiunea arteriala? Modalitati de imbunatatire a calitatii somnului pe timp de vara