In scopul de a stabili cu precizie caracteristicile clinice si endoscopice ale ulcerului acut rectal hemoragic, un grup de cercetatori au initiat un studiu in care a fost examinat un lot de 20 de pacienti diagnosticati cu ulcere rectale pe o perioada de 5 ani. La acesti pacienti au fost evaluate atat conditiile medicale asociate prezentei ulcerelor rectale hemoragice si statusul de performanta al pacientilor, cat si caracteristicele endoscopice ale leziunilor.
Cea mai frecventa patologie asociata ulcerelor rectale s-a dovedit a fi diabetul zaharat. Pacientii cu ulcere rectale hemoragice au un status de performanta destul de redus, ei fiind obligati, in mare parte din cazuri sa fie dependenti de repausul la pat. La majoritatea pacientilor diagnosticati cu ulcere rectale hemoragice s-a identificat existenta unui tratament anticoagulant sau antiagregant palchetar anterior depistarii leziunilor.
Din punct de vedere endoscopic, caracteristice au fost leziunile solitare, de forme neregulate, fara a avea un sediu preferential. Ca strategie terapeutica pentru obtinerea hemostazei s-a utilizat in special plasarea de clipsuri cu rezultate favorabile procentul de hemostaza endoscopica ajungand pana la 76,9%.
Rezulatatele acestui studiu pledeaza pentru considerarea ulcerului acut rectal hemoragic ca entitate distincta, clinica si endoscopica. Acest diagnostic trebuie luat in consideratie in special la pacientii varstnici, diabetici, tratati cu antiagregante plachetare sau anticoagulante, care sunt admisi in serviciile de gastroenterologie in contextul unei hemoragii digesive inferioare.