Cand mergem cu copilul la logoped?

Actualizat: 14 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Logopedia se ocupa cu depistarea si corectarea tulburarilor de limbaj. Totodata, logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul logopedie provine din limba greaca, "logos" insemnand "cuvant", iar "paideia" - "educare".

Cand ne adresam logopedului

Eficienta corectarii tulburarilor de limbaj este cu atat mai ridicata cu cat terapia este inceputa de timpuriu. Este recomandat ca terapia logopedica sa inceapa dupa varsta de 3-4 ani, deoarece pana atunci limbajul este in continua formare.

Sunt insa cazuri in care parintele observa ca cel mic nu rosteste niciun cuvant pana la varsta de 18 luni.

In astfel de situatii parintele trebuie sa se adreseze unui specialist, deoarece poate fi vorba despre o simpla intarziere in dezvoltarea limbajului, dar poate sugera existenta unor afectiuni mai grave, care necesita interventia obligatorie a unui specialist.

In consecinta, este important sa te adresezi unui logoped daca cel mic prezinta anumite dificultati de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, daca vorbeste prea repede sau neclar, daca este balbait sau daca intampina greutati la insusirea limbajului scris-citit.

Care sunt cele mai frecvente tulburari de limbaj

Cele mai frecvente tulburari de limbaj sunt dislaliile - dificultati de pronuntie, omitere sau inlocuire a unor sunete sau silabe, dar si balbaismul, o tulburare a ritmului si fluentei vorbirii.

Destul de rar se intalnesc si cazuri de mutism electiv sau psihogen, in care copilul decide sa nu comunice cu ceilalti pentru anumite perioade de timp.

De asemenea, printre tuburarile de vorbire frecvente la copii se regasesc si rotacismul (dificultate de pronuntie a sunetului r), bradilalia (vorbire foarte rara), tahilalia (vorbirea foarte rapida), afonia (vorbirea in soapta).

Rolul logopediei in dezvoltarea limbajului

Rolul logopedului include prevenirea cauzelor care pot provoca tulburari de vorbire, dar si depistarea si diagnosticarea timpurie a tulburarilor de vorbire, evaluarea limbajului prin metode specifice, corectarea si recuperarea problemelor de limbaj prin aplicarea unor programe de interventie.

Terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani, durata terapiei fiind in stransa legatura cu gravitatea tulburarii, cu dezvoltarea psihomotrica a copilului, dar si cu cooperarea care trebuie sa existe intre logoped si familia copilului.

De asemenea, este extrem de important ca interventia logopedica sa inceapa devreme, iar parintele sa asiste la orele de logopedie ale acestuia inca de la inceput si, astfel, sa preia din tehnicile de lucru si sa continue stimularea si in viata de zi cu zi.

Principalele cauze

Anumiti factori medicali precum parezele faciale, dar si tulburarile neurologice, deficientele de auz, malformatiile aparatului fono-articular pot sta la baza aparitiei tulburarilor de limbaj.

Totusi exista si anumiti factori de mediu. Altfel spus, unor copii nu li se vorbeste destul in familie sau nu li se vorbeste corect, adica persoana care sta in preajma celui mic pronunta incorect unele cuvinte. Inclusiv anumite tulburari alimentare pot avea urmari asupra dezvoltarii limbajului copilului.

Mai exact, copilul care nu poate manca alimente solide este predispus riscului de a nu i se dezvolta optim aparatul fonoarticulator, responsabil de aparitia limbajului.


Citeste si despre:

Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont? La ce riscuri te expui cand mergi la piscina Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital Herpesul bucal: cand mergem la medic? Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport Probleme de circulatie vara? Iata cum elimini senzatia de „picioare grele“! Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, ofera consultatii in Romania, pe 17 iunie! Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei? Cand sa te ingrijoreze intarzierea vorbirii la copil, ne raspunde psihoterapeut Mariana Ene Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic? Iubeste-ti copilul, uraste-i autismul Copilul meu nu vorbeste. Cand este cazul sa apelezi la un logoped?