O echipa de cercetatori de la Universitatea din Sheffield a descoperit procedeul prin care celulele stem se transforma in celule senzoriale specifice auzului, redand acest simt persoanelor afectate. In mod normal, pentru a reda auzul pacientului este necesara o interventie chirurgicala.
Seful echipei de cercetatori, Marceloa Rivolta, sustine ca pana acum au fost facute numai teste pe animale, insa acestea au fost finalizate cu succes, si din acest motiv se spera ca, intr-o zi, cu ajutorul celulelor stem pacientii cu hipoacuzie sa fie vindecati. „In cativa ani vom fi in masura sa incepem studiul pe oameni”, a declarat cercetatorul.
Celulele stem ajuta la regenerarea tuturor organelor si tesuturilor din organism; prin folosirea corecta a acestora se spera ca situatia dramatica a pacientilor cu hipoacuzie sa se schimbe radical.
In paralel cu studiul condus de Rivolta, o alta echipa de cercetatori din Marea Britanie a analizat posibilitatea ca celulele stem sa trateze leziunile oftalmologice, mai exact sa trateze degenerescenta maculara – principala cauza care duce la orbire. Acest studiu clinic va fi testat pe oamenii in 2010 sau 2011.
Oamenii de stiinta vad in celulele stem un posibil factor universal de tratarea a afectiunilor, insa, momentan, datorita numarului mic de celule implicate numai afectiunile ochiului si ale urechii au sanse ridicate de vindecare.