Terapia cu animale de companie reda zambetul oamenilor

Publicat: 27 Noiembrie 2009 | Actualizat: 27 Noiembrie 2009

Animalele de companie, considerate de proprietarii lor adevarati membri ai familiei si prieteni de nadejde, pot deveni terapeuti desavarsiti, ajutand oamenii sa uite de singuratate si chiar sa depasesca momente dificile ale vietii din punct de vedere emotional, psihologic si social.

Terapia cu animale a inceput sa fie cunoscuta si folosita inca din anii 1950 cu predilectie in tratamentul tulburarilor psihice. In prezent, terapia cu animale de companie este folosita intr-un vast context terapeutic, fiind o practica larg raspandita in Europa de Vest, utilizata pentru a imbunatati starea psihica si/sau pentru a dezvolta abilitatile de socializare ale copiilor si adultilor prin contactul direct cu animale de companie in cadrul unor sedinte coordonate de persoane specializate.

Studiile derulate in spitalele de psihiatrie pentru adulti demonstreaza o serie de beneficii pentru pacienti. S-a descoperit ca terapia cu animale de companie dezvolta comportamente pro-sociale si functioneaza pana la 12 luni dupa momentul interventiei. Studiile care examineaza stresul pacientului inainte de procedurile medicale arata ca numai 15 minute de interactiune cu un caine produc o reactie pozitiva, o „senzatie de bine”, iar dupa 30 de minute arata o reducere a starii de anxietate.

Asociatia GIA (Group Initiative for Animals) si Primaria Sector 3 – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in parteneriat cu Mars Romania lanseaza proiectul social “Animalele fac oamenii sa zambeasca”. in perioada 18 Octombrie - 13 Decembrie 2009, peste 80 de persoane varstnice institutionalizate in centrul pentru batrani “Casa Max” din sectorul 3 Bucuresti vor primi saptamanal vizita unei echipe formate din voluntari si dresori din cadrul asociatiei GIA insotiti de caini special antrenati.

„Programul Animalele fac oamenii sa zambeasca are ca obiectiv dezvoltarea si promovarea, in cadrul unor sedinte terapeutice, a unor metode inovative prin care animalele de companie pot ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor care sufera de diverse tulburari fie ele fizice sau psihice”, a declarat Costin Bratu, medic veterinar Pedigree.

sedintele de terapie cu animale de companie, ce vor fi derulate in cadrul proiectului, constitie un stimulent pentru pastrarea formei fizice, reducerea anxietatii sau a starilor depresive, cat si pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare si atentie. Persoanele varstnice care vor lua parte la aceste activitati vor fi supravegheate si consiliate de un psiholog pe parcursul intregului program.

„Tinand cont de simpatia spontana pe care o simt numeroase persoane fata de animale, prezenta acestora este considerata drept un factor important de reducere a stresului, un sprijin moral pentru a depasi un moment dificil dar si o metoda de a iesi din izolare si de a exprima emotiile sau sentimentele in special in cazul persoanelor varstnice”, declara Raluca Simion, Presedinte GIA.

In terapia cu animale, se utilizeaza frecvent cainele datorita naturii sale docile, a usurintei cu care poate fi transportat sau dresat.


Email

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale animalelor de companie

Alergiile cauzate de animalele de companie

Zooterapia: animale care vindeca oameni

Congestia nazala

Pericolele medicamentelor de acasa

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Cum sa te feresti de bolile transmise de tantari si capuse

Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala?

Rabia - turbarea

Sfaturi de la psiholog catre pacient

Afla ce te face fericit - metodele au fost demonstrate stiintific!