Consumul multor alimente foarte bogate in sare, pe langa faptul ca poate creste tensiunea arteriala, poate de asemenea sa contribuie la dezvoltarea bolilor autoimune, in care sistemul imunitar ataca anumite parti din organism in mod eronat.
Trei noi studii sugereaza ca sarea poate fi primul suspect in cazul unui numar mare de boli autimune, inclusiv scleroza multipla, psoriazis, artrita reumatoida si spondiloza anchilozanta.
O crestere semnificativa a incidentei bolilor autimune, in mod special a sclerozei multiple si diabetului de tip I sugereaza ca factorii de mediu si nu factorii genetici, pot explica aceasta crestere.
Cercetatorii sustin ca dieta afecteaza sistemul imunitar intr-un mod care nu a fost pana acum recunoscut. Interesul cercetatorilor pentru acest aspect a fost declansat de o descoperire accidentala. Acestia au observat ca persoanele care consuma in mod frecvent macare tip fast-food au niveluri mult mai ridicate de celule inflamatoare decat alte persoane.
In cadrul studiului efectuat pe soareci, cercetatorii au descoperit ca daca acestia au primit o dieta foarte bogata in sare, organismul lor a produs niste celule care lupta impotriva infectiilor, celule care pot fi asociate bolilor autimune.
Soarecii care au urmat aceasta dieta au dezvoltat scleroza multipla severa, numita encefalomielita auotimuna. Totusi, descoperilele studiului pe animane nu pot fi transpuse la oameni.
Celulele inflamatorii sunt folosite in mod normal de sistemul imunitar pentru a proteja organismul de bacterii, virusuri, infectii micotice si parazitare, insa in cazul unor afectiuni autoimune, acestea ataca tesutul sanatos.
Desi sarea joaca un rol foarte important in bolile autimune, cercetatorii declara ca aceasta este doar o parte din problema, deoarece exista sute de variatii genetice implicate in bolile autimune, alaturi de factorii de mediu.