Sangele sintetizat din celule stem ar putea deveni "donator universal"

Publicat: 22 August 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un grup de oameni de stiinta americani a reusit, in premiera, sa produca sange uman din celule stem embrionice, intr-o cercetare care promite sa ofere posibilitatea unei rezerve aproape nelimitate de sange pentru transfuzii, potrivit rezultatelor prezentate de cotidianul britanic "The Times".

Descoperirea cercetatorilor de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testata in urmatorii doi ani si, apoi, ar putea deveni alternativa la donatiile de sange traditionale. Daca ar fi produs din celule stem din sange de grupa 0 negativ, care este compatibil cu toate grupele de sange, ar putea fi folosit cu succes pentru oricine are nevoie de o transfuzie. Sangele derivat din celule stem ar elimina si riscul de a transmite, prin transfuzii, virusi patogeni care cauzeaza hepatita, HIV si encefalita spongioasa (boala Creutzfeldt-Jakob).

Cercetatorii spun ca noua descoperire are un mare potential terapeutic si ar putea sa devina cu usurinta de uz clinic. "Limitarile impuse de rezervele de sange existente pot pune in pericol viata pacientilor cu pierderi masive de sange.", a spus Robert Lanza, cel care a condus experimentul la ACT. "Celulele stem embrionice reprezinta o noua sursa de celule care pot fi inmultite si raspandite la infinit, oferind o sursa inepuizabila de celule rosii pentru tratament. Identificarea unei linii de celule stem cu sangele de tip 0 negativ ar permite productia de sange compatibil tuturor persoanelor", a adaugat Robert Lanza.

Cercetarile mai vizeaza posibilitatea de a transforma celulele embrionice stem in alte tipuri de tesut, pentru a ajuta la tratarea unor boli precum diabetul sau Parkinson.


Citeste si despre:

Transplantul de celule stem din sangele periferic Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent Transplant autolog de celule stem Transplantul de celule stem hematopoietice Celulele stem - informatii generale Tipuri de celule stem Celule stem intrebari frecvente Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Eficienta celulelor stem in tratarea bolilor Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii Celulele stem si cancerul Transplantul de celule stem Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem