S-a lansat prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania

Publicat: 13 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Compatibilitatea celulelor stem, folosite in tratarea unor boli precum leucemia si alte afectiuni maligne de sange, poate ajunge pana la 100% pentru copilul de la care sunt prelevate. Stem-Health Unirea anunta lansarea primei banci familiale de celule stem din sangele cordonului ombilical cu depozitare in Bucuresti, in cadrul celui mai mare centru de diagnostic si tratament din tara, CMU Baneasa. Noua banca are o capacitate de stocare de 6.000 unitati, urmand sa ajunga la 10.000 pana la sfarsitul anului.
prima banca de celule stem
Atunci cand ne referim la tratarea unor afectiuni, folosind celule stem, trebuie sa luam in calcul doua aspecte majore: Primul este legat de probabilitatea compatibilitatii mostrei prelevate care variaza de la 100% pentru copilul de la care au fost prelevate pana la 25% pentru frati. Procentajul de mai sus, poate scadea dramatic, atingand o compatibilitate de pana la 1 la 750.000 in anumite cazuri, atunci cand vorbim despre persoane neinrudite. Al doilea aspect este influentat de durata procesului prin care celulele stem prelevate din cordonul ombilical ajung sa fie prelucrate si pastrate Cu cat acest interval este mai scurt, cu atat viabilitatea celulelor stem este mai mare. Avem marele avantaj de a fi in imediata vecinatate a maternitatii Regina Maria, a mai multor maternitati din capitala si la una din cele mai importante intrari in Bucuresti. Aceste doua aspecte arata ca solutia ideala era deschiderea unei banci de celule stem cu o capacitate suficienta pentru a asigura acest proces in intreaga Romanie”, a declarat Andreia Valter, Director General Stem-Health Unirea.

Tehnologia si know-how-ul folosite de catre banca de celule stem provin de la New England Blood Cord (Statele Unite), una dintre cele mai apreciate insititutii de acest fel la nivel mondial si Stem-Health Grecia. Toti biologii din laborator au facut stagii de instruire la banca afiliata din Grecia, Stem-Health Hellas. Aceste aspecte, alaturi de certificarile nationale si internationale ale partenerilor nostri, sunt garantii ale faptului ca Stem-Health Unirea este cea mai moderna banca de celule stem din Romania”, a adaugat dr. Andreia Valter, Director General Stem Health Unirea.

O alta noutate pe care Stem-Health Unirea o aduce pe piata locala, este optiunea “Last-Minute Decision”, care ofera proaspetelor mamici, posibilitatea de a opta pentru prelevarea celulelor stem, chiar inainte de nastere. Pentru realizarea acestui lucru, Stem-Health a dotat o mare parte din maternitatile din Bucuresti cu kituri de prelevare. In cazul in care kitul respectiv nu este disponibil, acesta poate fi livrat in orice locatie din capitala intr-un interval de mai putin de o ora.

Costul de prelevare, prelucrare si pastrare pentru o perioada de 20 de ani a celulelor stem, este de 1.600 de Euro cu posibilitati diverse de plata pentru familiile interesate. Acestea pot oricand vizita banca de celule stem, personalul nostru specializat este disponibil pentru a oferi detalii si a explica protocoalele de lucru si nivelul de calitate oferit.

Transplantul de celule stem
Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului, acestea fiind responsabile de geneza celulelor hematopoetice. Numarul de celule stem la nastere este foarte mare, de aceea, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a preleva o mostra, care apoi poate salva viata copilului nou-nascut sau a unui alt membru al familiei. Prelevarea se face din sangele aflat in cordonul ombilical, procedura fiind scurta si nedureroasa.

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1988 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi. Din acel moment au fost efectuate peste 7.000 de transplanturi, in principal alogene. Terapiile cu celule stem din cordonul ombilical vin sa completeze transplantul conventional, astfel incat, comunitatea stiintifica asteapta ca transplantul de sange din cordonul ombilical sa devina din ce in ce mai valoros pentru terapii reparatorii ale tesuturilor. Mai mult, exista studii care raporteaza vindecarea animalelor de laborator suferind de afectiunile relatate.


Citeste si despre:

Celule stem intrebari frecvente Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si cancerul Afectiuni tratate cu celule stem Transplantul de celule stem Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Celulele stem - informatii generale Tipuri de celule stem Transplant autolog de celule stem Transplant alogen de celule stem Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Cum functioneaza transplantul de celule stem