Cea de-a doua banca de celule stem se deschide la Bucuresti!

Publicat: 25 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dupa 9 luni de la infiintarea, la Cluj, a primei banci de celule stem din Romania, astazi a avut loc evenimentul de lansare a bancii din Bucuresti. Banca de celule stem din Otopeni, Bucuresti, va intra intr-o perioada de validare timp de 10-15 zile, incepand cu data de 1.04.2009, dupa care va fi deschisa publicului doritor. Costurile prevazute pentru recoltarea si depozitarea celulelor stem sunt de 3270 ron, dupa care va fi platita o taxa anuala a depozitare de 90 ron, plus TVA.

Cele doua banci apartin companiei Cord Blood Center – singurul laborator din tara care proceseaza sange plancentar. „Beneficiind de experienta acumulata odata cu deschiderea bancii de la Cluj, am reusit sa construim si sa dotam in timp optim spatiile de receptie si triere a probelor, camerele sterile in care are loc procesarea propriu-zisa a sangelui plancentar, camerele de criogenare dar si spatiile de stocare”, a declarat Dr. Sergiu Habago, Country Manager CBC.

„Ca element de noutate, fata de banca de la Cluj, laboratorul din Bucuresti a fost special dotat si cu incaperi destinate pregatirii pe viitor a grefelor de tesuturi (piele, os etc.)”, a adaugat Dr. Habago.

In laborator isi vor desfasura activitatea o echipa de specialisti – medici, biologi, chimisti si tehnicieni de laborator cu experienta in domeniul recoltarii celulare din Cluj si Bratislava, alaturi de echipa de specialisti din Bucuresti.

Sangele placentar este folosit inca din 1988 in peste 10.000 de transplanturi si reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar al transplantului medular. Acesta poate fi depozitat pe perioada nedeterminate, dar dupa 20 ani se observa o reducere a viabilitatii celulare cu 10-15%, insa restul celulelor sunt perfect functionabile.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratate peste 70 de boli, insa obligatoriu acestea trebuie sa fie boli de sange maligne si nonmaligne. Transplantul de sange placentar, pe baza celulelor stem asigura repopularea maduvei osoase cu celule sanatoase, putand fi folosi in diverse afectiuni tumorale maligne si in afectiuni benigne, cum ar fi cele autoimune (screloza multipla, boli de sistem grave) si propabil in viitor, in regenerarea tesuturilor, dupa infarct, in paralizii si alte afectiuni.


Citeste si despre:

Celule stem intrebari frecvente Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem Afectiuni tratate cu celule stem Celulele stem adulte Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Celulele stem si cancerul 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Transplantul de celule stem din sangele periferic Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii Transplantul de celule stem Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Celulele stem - informatii generale Tipuri de celule stem Transplant autolog de celule stem