Beneficiile sucului de noni

Actualizat: 12 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fructele copacului Noni cunoscute si sub numele de morinda, fructe de branza, sau dude indiene, se gasesc in Asia dar si in alte regiuni din intreaga lume (India, Polinezia, Tahiti).

Noni este o sursa bogata de fibre si carbohidrati. Fructele sunt alimente sanatoase si au un continut ridicat de proteine. Pulpa fructului nu are grasimi si este utilizata pentru prepararea sucului de noni in care se regasesc cantitati majore de vitamina C, A, niacina si fier.

Efectele secundare ale sucului de noni

Cei care nu respecta cantitatile recomandate de medic, pot experimenta efecte secundare grave. Una din cele mai importante reactii adverse este intrarea in stare de soc a persoanelor care sufera de diabet zaharat. Unii cercetatori considera ca sucul de noni poate determina constipatie, dar acest lucru poate fi usor de ameliorat.

Beneficiile sucului obtinut din fructe de noni

- Proprietati anticancer - Sucul de noni are abilitatea de a lupta impotriva cancerului, prin impiedicare raspandirii tesutului canceros, incetinirea sau stoparea tumorilor pe o perioada indelungata de timp.

Cercetarile au demonstrat ca fructul de noni contine o substanta bogata in polizaharid numita noni-ppt, care se pare ca are o activitate antitumorala in cazul cancerului pulmonar (conform studiilor realizate pe animale).

- Imbunatateste profilul lipidelor sanguine - In urma unui studiu s-a constatat ca fumatorii care au baut suc din fructul de noni in fiecare zi timp de o luna au inregistrat reducerea colesterolului total si a trigliceridelor. Aceste beneficii pot fi extinse si la nefumatori, fiind un aspect important.

- Cresterea nivelului de energie - Fructul de noni este folosit in mod traditional de catre polinezieni pentru combaterea oboselii. Cercetarile clinice au confirmat ca unul dintre beneficiile majore ale acestui fruct este ca imbunatateste starea generala de sanatate si creste nivelul de energie.

In plus, ca urmare a unui studiu realizat pe soareci, s-a observat ca dupa ce au consumat fruct de noni, soarecii in varsta au inceput sa functioneze ca si cei tineri.

- Suprimarea infectiilor parazitare - Exista unele dovezi ca extractul din frunza si radacina de noni poate suprima dezvoltarea infectiilor parazitare.

- Ameliorarea durerii si proprietati sedative - Studiile pe soareci in cazul carora s-au folosit extracte din radacina de noni au demonstrat ca acestea ar putea fi utile pentru diminuarea durerii si sedare. Cercetarile privind acelasi efect asupra oamenilor sunt inca in desfasurare, dar rezultatul acestora este destul de promitator.

- Limitarea dezvoltarii vaselor de sange canceroase - In anul 2003 cercetatorii au descoperit ca noni este capabil sa inhibe formarea de noi vase de sange canceroase in tesuturile umane, iar concentratiile mai mari sunt chiar in masura sa provoace distrugerea vaselor de sange degradate de cancer si apoptoza (moartea celulelor canceroase). Ca atare, consumul de noni in cantitati controlate este benefic pentru organism.


Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate Nicotina Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Alimentatia sanatoasa Tratament pentru cresterea parului Alimente cu rol detoxifiant Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dieta pentru sanatatea ficatului Alimente pentru combaterea flatulentei Alimente care combat infectia urinara Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase 6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete Superalimente pentru sanatatea oaselor Rinita non-alergica