Ayurveda si echilibrul hormonal

Actualizat: 15 Mai 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gneralitati


Echilibrul hormonal este un factor decisiv care ne influenteaza puternic comportamentul de zi cu zi, starea de sanatate si calitatea vietii.

Majoritatea trasaturilor ne sunt influentate de caracteristicile endocrine, incepand cu sensibilitatea emotionala, care variaza mult de la om la om in functie de temperament, si ajungand pana la disponibilul de energie (determinat de constanta si suficienta secretiei suprarenaliene), care ne sustine rezistenta la stres, dar si puterea de munca.

In plan fizic, hormonii sunt implicati in mai toate reactiile prin care se produce adaptarea organismului la conditiile ambientale. Hormonii fac posibila o reactie prompta, puternica si, deseori, salvatoare, in fata pericolelor exterioare (incendii, accidente, agresiuni). Tot ei ne fac sa resimtim tracul discursurilor publice sau incordarea specifica orelor de initiere in tainele sofatului.

Cauzele modificarilor endocrine

Hormonii sunt substante secretate de glandele endocrine sau de catre alte tesuturi. Despre actiunea lor se vorbeste foarte des, in perioada adolescentei, etapa in care organismul trece prin schimbari majore ce starnesc o adevarata revolutie in organism, mai ales la nivel comportamental.

Dintr-o alta perspectiva, se da adesea vina pe hormoni atunci cand o persoana de sex feminin are o dispozitie schimbatoare, mai ales in perioada delicata a lunii. Deseori, uitam ca, de fapt, hormonii sunt o prezenta constanta in viata noastra si ca echilibrul lor este unul fragil.

Practic, orice perturbare a acestui echilibru poate produce tulburari serioase. Schimbarile hormonale continua pe tot parcursul vietii, in conformitate cu etapele specific atinse (starea de graviditate, alaptarea, menopauza, senectutea).

Prinse in iuresul zilnic, prea putine femei isi amintesc ca ar trebui sa aiba grija de propriul organism. Unele vicii, precum consumul de cafea si tutun, cresc riscul aparitiei dezechilibrelor hormonale. Abuzul de alcool reprezinta un factor favorizant al manifestarii unor comportamente bizare, declansate si de catre dezechilibrul hormonal, nu doar de catre alcoolism.

Stilul de viata influenteaza productia de hormoni. Corpul unei femei suprasolicitate va produce mai mult testosteron decat in mod normal. Stimularea excesiva a productiei de hormon masculin, de pilda prin practicarea unor sporturi de forta va duce la o masculinizare pronuntata a femeii, vizibila, cateodata, si printr-un comportament mai agresiv.

La polul opus, se afla femeile sedentare. In afara de cumularea surplusurilor calorice, ele pot fi supuse unei productii excesive de estrogen, hormon care accentueaza laturile tipic feminine, in special labilitatea emotionala, starile de depresie, si desigur, excesul de greutate.

Un alt factor care favorizeaza dezechilibrul hormonal este menopauza, care creste riscul de osteoporoza, mareste labilitatea emotionala si favorizeaza excesele ponderale.

Echilibrarea hormonala

Fitoterapia ayurvedica se bazeaza pe folosirea plantelor medicinale conform tratamentelor ayurvedice, in functie de tipul constitutional al fiecarui individ in parte si de natura dezechilibrelor generatoare de boala.

In traditia ayurveda, starea de sanatate deplina inseamna un echilibru desavarsit intre minte, corp si suflet. Boala apare ca urmare a unui mod de viata gresit. In ayurveda se urmareste nu doar redarea starii de sanatate sau prevenirea aparitiei bolii, ci si vitalizarea intregului organism.

Remediul ayurvedic Shecure este obtinut dintr-un amestec de plante medicinale, cunoscute pentru efectele lor benefice in stabilirea echilibrului hormonal al femeilor.

Shecure tablete este un tonic general, cu actiune directa asupra metabolismului, sistemului nervos, endocrin si a capacitatii de aparare a organismului. Produsul combate dereglarile ovariene insotite de dismenoree sau tulburari de ovulatie, regleaza activitatea secretorie a glandelor mamare, reduce durerile premenstruale, menstruale si ciclurile abundente si este util in infectiile urogenitale (cistite, uretrite, vaginite, gonoree, leucoree).

Shecure este un stimulant digestive care combate viermii intestinali, protejeaza celulele hepatice. Shecure sirop este obtinut din plante medicinale procesate la rece, cu proprietati revitalizante si de mentinere a echilibrului hormonal feminin. El este un stimulent al glandelor mamare, normalizeaza ovulatia, menstruatia si galactogeneza.

Datorita continutului de glicozide, fitosteroli, taninuri, uleiuri volatile si aminoacizi esentiali, este eficient in infectiile uro-genitale (uretrite, cistite, vaginite) si in litiaza renala. El elimina fenomenele neplacute aparute in perioada menstrual si premenstruala, cum sunt starile de irascibilitate, discomfort, nervozitate, durerile in zona pelviana sau in zona spatelui si depresia.

Produsul este benefic sportivelor de performanta, expuse unor suprasolicitari intense care pot cauza tulburari ale ciclului menstrual si chiar suprimarea acestuia (amenoreea sportivelor).

Ignorarea dezechilibrelor hormonale este contraindicata, deoarece ele ne schimba comportamentul, ne influenteaza starea de sanatate si relatiile cu semenii. Cu putina grija si cu minim efort, aceste neplaceri ce ameninta fragilul echilibru al organismului feminin pot fi prevenite.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Detoxifierea ayurvedica Pastilele de slabit Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Dezechilibrele hormonale si cancerul Poftele alimentare si nevoile organismului Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sindromul ovarului polichistic Imbunatatirea fertilitatii masculine: 5 modalitati de a reduce greutatea in exces Depresia: o boala periculoasa. Nu ignora niciodata simptomele ei! Femeile afectate de virilism dezvolta trasaturi fizice tipic masculine Perimenopauza Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Infertilitatea masculina - metode terapeutice