Un nou sezon, o noua problema: gastroenterita

Actualizat: 19 Iunie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Una dintre problemele de care incercam sa ii tinem departe pe cei mici in timpul verii sunt infectiile gastrointestinale, mult mai frecvente in aceasta perioada pentru ca, din cauza caldurii, alimentele se altereaza mai repede, iar contaminarea este mai usoara.

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita este o boala infectioasa provocata de virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziti si care duce la iritarea si inflamarea mucoasei stomacale si/sau a tractului intestinal.

Cele mai frecvente virusuri care cauzeaza gastroenterita sunt rotavirusurile, adenovirusurile, calcivirusurile, astrovirusurile, norovirusul (Norwalk) si se transmit prin contact direct cu o persoana infectata. Dintre toate, rotavirusul este cel mai intalnit la copii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a semnalat de altfel faptul ca 40% dintre cazurile de diaree la sugari sunt cauzate de Rotavirus. Rotavirusul este responsabil de 527.000 de decese pe an, cea mai mare parte dintre cei decedati fiind copii sub 2 ani.

Cea de a doua cauza a gastroenteritei o reprezinta bacteriile, cele mai intalnite fiind Escherichia coli, Salmonella si Shigella. Acestea se transmit mai ales prin alimente, apa contaminata, igiena necorespunzatoare a mainilor.

Cum se manifesta gastroenterita la copii?

Simptomele gastroenteritei sunt: diareea, varsaturile, crampele abdominale, febra, durerile de cap, apatia si lipsa poftei de mancare.

Chiar daca la inceput diareea poate fi moderata, ea se poate inrautati. Tocmai de aceea este important sa urmarim frecventa scaunelor copiilor. In general consistena si frecvena scaunelor variaza in functie de varsta si de alimentatia copilului.

Sugarii de cateva luni, de exemplu, au intre 3 si 10 scaune pe zi, in functie de modul in care sunt hraniti: cei alaptati au mai multe scaune pe zi decat cei hraniti cu lapte praf. Pe masura ce copiii cresc, numarul de scaune pe zi ajunge la 1-2. Cand ar trebui sa luam masuri?

Atunci cand scaunele sunt apoase, cu mucus si foarte dese sau cand observam prezenta sangelui in scaun este indicat sa ne adresam medicului pentru ca diareea duce foarte usor la deshidratare. Semnele deshidratarii sunt: limba si buze uscate, piele uscata, mictiuni rare, ochi uscati si adanciti in orbite, iritabilitate, oboseala, apatie, paloare, somnolenta, fontanela anterioara adancita (la bebelusi).

Primii pasi de urmat in caz de gastroenterita

Pasul 1: Hidratarea optima – copilul pierde multe lichide prin varsaturi, febra si diaree, motiv pentru care este necesara o hidratare care sa substituie pierderile de apa si electoliti – se va acorda o atentie deosebita acestui aspect.

Pasul 2: Regim alimentar specific, in functie de varsta; se incepe cu mucilag de orez si mar copt pentru copiii mici, sub 1 an, iar pentru copiii mari mari supe de legume si paine prajita, carne de pui bine fiarta sau pe gratar, orez fiert. Regimul alimentar trebuie mentinut aproximativ 2 saptamani dupa ce simptomele enterocolitei dispar.

Pasul 3: Scaderea febrei cu ajutoul antitermicelor.

Pasul 4: Tratarea cauzei diareei cu antidiareice specifice care actioneaza prin captarea si eliminarea bacteriilor, virusilor, toxinelor si care impiedica pierderea de apa si electroliti. Pentru aceasta va recomandam Stoptrans med, un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute si cronice la copii (inclusiv nou-nascuti) si adulti. Stoptrans med protejeaza mucoasa digestiva, adsoarbe si capteaza toxinele, virusurile, bacteriile favorizand eliminarea agentilor patogeni care provoaca diaree si impiedica pierderea de apa si electroliti.

De asemenea, specialistii ne recomanda pentru refacerea florei intestinale, afectata din cauza patogenilor care au provocat diareea, sa le administram copiilor un sinbiotic.

Bonflor Imuno (pentru bebelusi) si Bonflor plicuri (pentru copii incepand cu varsta de 1 an) ofera aportul de bacterii lactice benefice florei intestinale sanatoase, ajutand la normalizarea tranzitului intestinal. Cele doua produse nu au gust sau miros, fiind astfel usor de administrat micutilor.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita? Gripa - cum separam mitul de adevar Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Intoxicatia cu paracetamol Remedii naturiste pentru diaree si constipatie Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Litiaza biliara (calculii biliari)