Un nou studiu dezvaluie un obicei ingrijorator despre igiena protezelor dentare

Actualizat: 07 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un nou studiu dezvaluie un obicei ingrijorator: sapunul lichid sau dezinfectantele de uz casnic, folosite pentru igiena protezei dentare, in locul solutiilor speciale de curatare

Alternativele folosite in mod gresit pentru curatarea protezelor dentare in locul solutiilor specializate de igienizare sunt ineficiente impotriva principalelor microorganisme din cavitatea bucala si pot deteriora materialul protezei dentare

Studiul indica o nevoie de educare a populatiei asupra modului corect de utilizare si intretinere a protezelor dentare. Populatia care poarta proteze dentare este in crestere: incidenta protezelor dentare la grupa de varsta 60+ este ridicata. in Romania, numarul varstnicilor (60+) ajunge la aproape 4 milioane si jumatate.

Un nou studiu international realizat in sase tari pe un esantion de peste 2800 de persoane care poarta proteza dentara totala sau partiala arata ca acestea au obiceiul sa isi curete protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, precum: pasta de dinti, inalbitor de uz casnic, detergent pentru vase si otet in locul solutiilor de igienizare specializate. Aceste metode nu numai ca nu sunt eficiente impotriva principalelor bacterii si ciuperci, dar pot chiar deteriora materialul protezei dentare.

Rezultatele studiului au fost anuntate in premiera in cadrul unui simpozion desfasurat cu sustinerea GSK, la Congresul Asociatiilor Internationale pentru Cercetare in Stomatologie (IADR) din Cape Town, Africa de Sud.

Studiul s-a bazat pe inregistrarea obiceiurilor de curatare a protezelor dentare ale purtatorilor din cele sase tari. Cercetatorii au concluzionat ca cei mai multi dintre acestia isi curata protezele dentare folosind pasta de dinti obisnuita, urmata de apa, apa de gura si tablete de curatare a protezei – fie doar una dintre acestea, fie combinandu-le.

Studiul evidentiaza si alte obiceiuri de igiena necorespunzatoare, precum folosirea sapunului pentru curatarea protezei dentare, pe langa diverse tipuri de apa de gura sau doar apa. Totodata, pasta de dinti obisnuita si unele tipuri de apa de gura pot deteriora materialul din care este facuta proteza dentara.
Metodele alternative de curatare: prezinta niveluri reduse de distrugere a microorganismelor si deterioreaza proteza dentara

Desi multi dintre cei care poarta proteza dentara o curata cu pasta de dinti obisnuita, cercetarile arata ca aceasta nu omoara Candida albicans o ciuperca care poate cauza purtatorilor de proteze dentare stomatita (afte), precum si alte bacterii asociate cu halena sau infectii ale gingiilor.

Mai mult, studiul arata ca 3 din 10 persoane nu au urmat sau nu au primit recomandarea sau sfatul unui expert in igiena dentara referitor la ingrijirea protezei. Totusi, potrivit unui studiu separat, majoritatea medicilor stomatologi si a specialistilor in igiena dentara au declarat ca cel mai adesea recomanda pacientilor solutiile de curatare specializate pentru intretinerea protezelor dentare.

“Si in Romania este nevoie de o mai buna informare, pentru ca sunt multi pacienti purtatori de proteze mobile care nu si le ingrijesc corespunzator, in ciuda faptului ca medicii le recomanda solutiile moderne de curatare. La pacientii romani, fie igiena protezei lipseste, fie o curata cu ce au prin casa, din cauza ca nu sunt informati, nu au posibilitati materiale sau sunt reticenti la nou. Pacientii trebuie sa stie ca obiceiurile gresite si uneori neasteptate pe care le aleg pot sa le deterioreze proteza in timp sau pot duce la afectiuni bucale. Proteza se ingrijeste corespunzator materialului din care este facuta si nu se foloseste pasta de dinti, apa sau sapunul. Sunt pacienti care odata ce isi rezolva situatia protezei, uita de indatoririle pe care le au pentru igiena si intretinerea acesteia si a cavitatii bucale. Protezele se curata cu tablete de igienizare speciale si pentru o mai buna mentinere pe campul protetic se utilizeaza ulterior crema adeziva”, a declarat medicul stomatolog Ilie Dorina.

Procesul de imbatranire demografica inseamna din ce in ce mai multe persoane care poarta proteza dentara

Incidenta protezelor dentare la grupa de varsta de 60 de ani este ridicata. Totodata, se estimeaza ca numarul persoanelor care poarta proteza dentara va creste din ce in ce mai mult, de aceea accesul la informatii corecte despre utilizarea si ingrijirea protezelor dentare devine din ce in ce mai important.

La nivel mondial, sunt peste 810 milioane de oameni cu varsta de peste 60 de ani. Pana in anul 2050, numarul acestora va ajunge la 2 miliarde, ceea ce inseamna 22% din populatia lumii.

In Romania, fenomenul imbatranirii populatiei este din ce in ce mai pronuntat, iar statisticile demografice arata cresterea ponderii populatiei varstnice. Cele mai recente date arata ca in Romania sunt 4.448.848 de varstnici de peste 60 de ani.

Ce cauzeaza aceasta problema?
Cercetarile asupra igienei protezei dentare au intrat abia de curand in atentia mediului academic i industriei. De aceea, pana acum, recomandarile existente cu privire la protezele dentare totale sau partiale nu se bazau pe dovezi clare. Totodata, opiniile generale sunt limitate si exista diferente notabile intre pietele in curs de dezvoltare si cele dezvoltate, in timp ce compliana pacientului la recomandarile medicale este redusa.

Solutii si recomandarile medicilor
Cercetarile arata ca metoda optima de igienizare a protezei dentare este data de solutiile specializate de curatare – acestea omoara microorganismele daunatoare de la nivelul cavitatii bucale, fiind delicat cu materialul protezelor.

“Daca ne concentram asupra metodelor de igienizare a protezelor dentare si asupra populatiei purtatoare, am putea stabili cu succes un set de recomandari clare si am putea promova o opinie comuna cu privire la cele mai bune practici de ingrijire”
, a declarat Dr Sigrid Stiller, Vicepresedinte R&D Denture Care, GSK. “Datorita acestei cercetari privind metodele optime de curatare, acum trebuie doar sa ne asiguram ca informatia ajunge la cadrele medicale si pacienti. GSK se angajeaza sa continue cercetarile in acest domeniu si sa livreze produse inovatoare bazate pe stiinta”.


Citeste si despre:

Sexul dureros dupa nastere Prevenirea candidozei orale 8 lucruri mai putin cunoscute despre stangaci Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra!