Primul ajutor in ochiul invinetit

Actualizat: 06 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ochiul invinetit este de cele mai multe ori rezultatul unei lovituri soldate cu o hemoragie subcutanata, responsabila cu coloratia albastruie-neagra a organului de vaz afectat. Ochiul vanat mai poate indica si producerea unei leziuni la nivelul craniului.

Sangerarea produsa in interiorul ochiului poate afecta corneea si acuitatea vizuala. Exista si situatii in care aceasta hemoragie poate duce la cresterea tensiunii intraoculare (glaucomul). Alte cauze posibile ale ochiului invinetit sunt interventiile chirurgicale efectuate la nivelul fetei, alergiile sau loviturile suferite la nivelul nasului.

Simptomele ochiului invinetit sunt decolorarea ochiului, edemul, durerea locala, vederea incetosata si durerea de cap. Traumatismele puternice pot conduce la instalarea durerilor de cap persistente, a vederii duble, incapacitatii de miscare a ochiului afectat, prezenta sangelui pe suprafata globului ocular, secretiile fluide din nas sau urechi, pierderea constientei sau a vederii.

Primul ajutor in cazul ochiului invinetit implica adoptarea urmatoarelor masuri

- Aplicati o compresa rece pe ochiul vanat sau un pachet de gheata invelit intr-o carpa curata si uscata. Nu apasati! Aceasta operatiune trebuie sa fie repetata din doua in doua ore, pana la ameliorarea umflaturii.
- Administrati victimei un analgezic usor pe baza de acetaminofen, niciodata aspirina sau un alt medicament nesteroidic (ibuprofen), altfel veti agrava hemoragia.
- In cazul in care durerea si edemul persista mai mult de 1-2 ore de la aplicarea cu intermitente a compreselor cu gheata, atunci se impune consultarea oftalmologului de urgenta.
- Daca in ochi a patruns un obiect strain, nu incercati sa il scoateti cu vata sau tifon (doar medicul specialist poate interveni in acest caz).
- Atunci cand o substanta chimica patrunde in organul de vaz afectat, indrumati victima sa isi clateasca ochiul sub jet de apa timp de un sfert de ora. Avertizati victima sa nu isi atinga ochiul.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital, daca prezinta tulburari grave de vedere, durerile sunt intense si nu cedeaza sub efectul analgezicului, exista suspiciunea unei leziuni grave, globul ocular secreta fluide sau sange ori pielea din jurul ochilor este crapata sau prezinta rani vizibile.


Citeste si despre:

Sindromul Loeys-Dietz, o tulburare a tesutului conjunctiv Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Steatohepatita nonalcoolica (NASH) Entorsa de glezna Ciroza hepatica
Cere sfatul medicului ×